​Querella contra Desokupa, una empresa de desallotjaments il·legals

L'Observatori DESC alerta que l'empresa coacciona i intimida els veïns en desnonaments sense ordre judicial | Han presentat la denuncia arran del cas de Can Dimoni, al barri de Gràcia de Barcelona, en què "van destrossar el pis" | L'organització té constància d’almenys tres casos a Barcelona

Un desallotjament il·legal de Desokupa al Raval, a finals d'agost.
Un desallotjament il·legal de Desokupa al Raval, a finals d'agost. | Assemblea del Raval
15 de setembre del 2016
Actualitzat el 16 de setembre a les 7:17h
L’Observatori DESC ha presentat una querella contra Desokupa, una empresa de desallotjaments il·legals que algunes grans immobiliàries i inversors privats estan fent servir per coaccionar i fer fora famílies de casa seva. “Hem decidit querellar-nos després de tenir constància del cas de Can Dimoni, a Gràcia. Per fer fora els inquilins, van destrossar tot el pis i els van intimidar. Són desnonaments sense ordre judicial i, per tant, il·legals”, argumenta la directora de DESC, Irene Escorihuela. La querella també es presenta contra la immobiliària propietària de l’habitatge.
 
Va ser La Directa el que va destapar al juny les pràctiques de coacció que l’empresa de desallotjaments utilitza. Tal com explica Escorihuela, “els treballadors intimiden perquè són persones corpulentes, vestides de paramilitar, que usen la violència”. L’entitat té constància d'almenys tres casos a Barcelona: el de Gràcia, que denunciarà; un prop del carrer d’Entença, al barri de Sants; i l’últim, a finals d'agost a Ciutat Vella. En aquest últim cas, que l’Assemblea del Raval va denunciar en una crònica al seu web, els veïns van impedir el desnonament il·legal després que els treballadors de Desokupa intentessin fer fora una família amb dos menors i actuessin amb el recolzament de dues altres empreses de seguretat: STMSeguridad, que duia eines de manyà, i Securitas.

NacióDigital s'ha posat en contacte amb l’empresa Desokupa i un dels responsables, que prefereix mantenir l’anonimat, ha assegurat, sorprès, que no saben res de cap denúncia i que no faran cap declaració més als mitjans. Desokupa està dirigida per Daniel Esteve, que, com detalla La Directa, abans treballava per a Morosos BCN, una empresa que va ser també denunciada per extorsió. 

Així mateix, preguntada en roda de premsa, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat que l'Ajuntament segueix el cas "amb atenció", tot i que el consistori no han rebut denúncies. "S'ha de vetllar perquè es compleixi la llei i es garanteixin els drets fonamentals de famílies vulnerables", ha demanat.

Com recorda l’Observatori DESC, l’augment de la compra d’habitatge per a l’especulació o la inversió ha fet proliferar aquest tipus d’assetjament immobiliari a tot l’Estat. A Barcelona, a més, accedir a l’habitatge és cada vegada més complicat per a la ciutadania. Els preus dels lloguers s’han disparat fins a xifres històriques a causa de la proliferació de pisos turístics i un 43% dels que compren habitatges ho fan com a inversió. A més, en barris concrets, com el Gòtic o el Raval, el nombre d’inversors estrangers supera el 80%.
Arxivat a