​El desnonament d'una mare amb tres fills enfronta Colau, el Govern i els Mossos

L'alcaldessa exigeix al Govern que els Mossos "no tornin a desnonar mai més" una família amb criatures | El conseller de Justícia ha sortit en defensa de la policia i ha recordat que ells només obeeixen ordres judicials | El cos policial lamenta que se'l col·loqui "en el punt de mira" d'una problemàtica que cal afrontar des de l'àmbit polític i social

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, aquest dimecres
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, aquest dimecres | ACN
Redacció
14 de setembre del 2016
Actualitzat el 15 de setembre a les 7:24h

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, aquest dimecres. Foto: ACN


L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha enfrontat aquest dimecres amb la Generalitat i els Mossos d'Esquadra pel desnonament d'una mare i els seus tres fills. La picabaralla ha començat amb diverses piulades de Colau, que havia liderat la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), i ha acabat amb la seva compareixença. En roda de premsa, ha criticat que el Govern no hagi contactat aquest mateix dimecres amb l'Ajuntament per intentar evitar plegats el desnonament. "Si us plau, cal que ens responsabilitzem", ha dirigit a l'executiu català, tot lamentant que s'hagi autoritzat que "quatre furgonetes d'antiavalots" executessin el llançament.L'origen ha sigut una piulada de l'alcaldessa amb la qual ha assegurat que l'Ajuntament havia fet "tot el possible" per aturar el desnonament però que el propietari s'havia negat i els Mossos havien executat l'ordre. Tot seguit, Colau ha exigit al Govern "que els Mossos no tornin a desnonar mai més una família amb criatures". El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha sortit en defensa dels cossos policials i ha afirmat que "és injust qüestionar la bona feina dels Mossos per una cosa que decideixen els jutges. No tot s'hi val".Des del seu compte de Twitter, els Mossos han lamentat que se'ls col·loqui "en el punt de mira d'una problemàtica que hauria de ser afrontada des d'àmbits polítics i socials". L'alcaldessa ha volgut deixar clar en una piulada posterior que ella "apel·lava al Govern" i no als Mossos. Tot i això, en la seva compareixença posterior Colau ha opinat, en relació a l'operatiu que ha desplegat la policia catalana, que "atempta contra el sentit comú" que 4 furgonetes d'antiavalots es desplacin fins al domicili d'una mare i tres fills.També ha explicat que, si se l'hagués trucat, el Govern hauria sabut que des de fa temps s'estaven fent gestions per evitar el desnonament i que l'Ajuntament s'havia ofert fins i tot a pagar el lloguer de la família. El propietari de l'immoble, "un gran tenidor que ha actuat de mala fe", ha rebutjat qualsevol negociació i, segons Colau, pretén "especular" amb l'edifici. La família ha estat reallotjada per l'Ajuntament després del desnonament, perquè la Generalitat, que té les competències per fer-ho, no ha actuat: "Si per una ordre judicial executa un desnonament, no es pot desentendre de la família".

El Govern reivindica que evita milers de desnonaments

En aquest context, el Govern ha recordat que a tot Catalunya va evitar de forma directa 4.334 desnonaments durant l'any passat, 1.129 els quatre primers mesos d'aquest any i un total de 16.081 des del 2012, a través d'ajuts directes a famílies amb problemes per pagar el lloguer o el préstec hipotecari; mitjançant la mediació entre famílies i entitats financeres, o amb reallotjament de persones que estaven a punt de perdre la casa.Per la seva banda, la PAH ha denunciat "la violència" de la policia en el desnonament d'aquest dimecres i ha assegurat que, si cal, ocuparan l'Ajuntament o el Govern si no donen una alternativa a la Hiba i els seus tres fills en forma d'alberg, pensió o habitació.
Arxivat a