La militància del PDC votarà el canvi de nom

Els dirigents del partit definiran aquesta setmana la manera de sortejar el veto del Ministeri de l'Interior | La formació sospesa no registrar el preàmbul, en el qual apareix la defensa de la "via unilateral", després de l'advertència sobre la Llei de partits

La direcció del PDC traça aquests dies l'estratègia per sortejar el veto d'Interior al seu nom
La direcció del PDC traça aquests dies l'estratègia per sortejar el veto d'Interior al seu nom | ACN
14 de setembre del 2016
Actualitzat a les 10:31h
La tria del nom va ser un dels punts calents del congrés fundacional del Partit Demòcrata Català (PDC). La cúpula sortint de Convergència va triar dues denominacions que, lluny de convèncer les bases, van servir per enervar-les. Catalans Convergents i MésCatalunya, les propostes de la direcció, van ser àmpliament rebutjades i ràpidament es va posar en marxa una comissió destinada a escollir un nom de consens.

L'opció final va ser Partit Demòcrata de Catalunya, que es va imposar a Partit Nacional Català i Junts per Catalunya. Les dues opcions preferides, per cert, per part de Carles Puigdemont i Artur Mas. El PDC, però, no ha estat encara registrat al ministeri de l'Interior, que sosté que les sigles es confonen amb les de Demòcrates de Catalunya. El partit explora ara totes les alternatives i planteja la possibilitat de celebrar una consulta als associats per triar la millor opció, segons assenyalen a NacióDigital fonts nacionalistes.

L'estratègia s'està duent a terme amb una discreció absoluta, en part, perquè entre els dirigents del partit encara ressonen les crítiques rebudes per la filtració de les propostes de nom del congrés fundacional. "En aquesta nova etapa s'han de fer les coses de manera molt més horitzontal i tenint en compte els militants", asseguren aquests dies des de la cúpula. "Al conclave hi van esclatar tensions latents durant molt temps, i ara no podem tornar a caure en errors del passat", mantenen les fonts consultades. La via telemàtica per tenir en compte l'opinió de la militància és una de les opcions que estan damunt la taula. Ja es va posar en pràctica en la votació de la direcció, celebrada a finals de juliol, i ara podria servir per triar entre diverses sigles en cas que així ho decideixi la cúpula. 

Passat i futur

Darrere de l'estratègia per sortejar el veto d'Interior al nom hi ha el coordinador d'organització del PDC, David Bonvehí, a banda de la coordinadora general, Marta Pascal, i del president del partit, Artur Mas. Amb certa ironia, dirigents contraris al canvi de nom mantenen que això és una "oportunitat" per tornar a ser Convergència. No són pocs els associats que, al juliol, recordaven que en l'enquesta interna feta a tota la militància de CDC durant el procés del "Torn Obert" eren majoria els qui defensaven que la paraula seguís formant part del nom. 

Un dels conflictes oberts que té el PDC amb Interior té relació amb el full de ruta independentista fixat al conclave del juliol. Després de tot un dia de debats, la formació nacionalista va decidir incloure la via unilateral al preàmbul dels estatuts. Això li ha valgut una advertència del registre de partits basada en la Llei de partits de l'any 2002, pensada per acabar amb Batasuna i que va ser aprovada amb els vots de CiU. Uns sufragis que, per cert, eren innecessaris: en aquella etapa, la majoria absoluta de José María Aznar era incontestable. Fonts del partit no descarten que el preàmbul es deixi al marge del registre, però tots els consultats indiquen que "l'ideari polític" independentista és "intocable".

L'escrit que va rebre la setmana passada el PDC també demanava canvis en qüestions formals relacionades amb el consell nacional, el procés d'adhesió dels militants i el funcionament de l'assemblea, que substitueix el congrés i que se celebrarà cada dos anys. "L'estructura de funcionament horitzontal no es retocarà", insisteixen des de l'actual direcció, que tot just està prenent mesures a la nova seu del carrer Provença.