CSQEP acusa el govern espanyol de desafiar la democràcia amb l'informe del Senat

El PP de Catalunya defensa que és una "potestat" constitucional i el PSC no contempla que es doni un escenari de suspensió de l'autonomia

13 de setembre del 2016
Actualitzat a les 19:23h

El diputat de Catalunya Sí que es Pot Joan Josep Nuet en roda de premsa. Foto: ACN


Que el Senat mantingui al govern en funcions que encapçala Mariano Rajoy el poder de suspendre l'autonomia activant l'article 155 de la Constitució és vist amb tota normalitat pel PP de Catalunya, però no per altres partits de l'oposició que, com Catalunya Sí que es Pot, acusen l'executiu espanyol de fer un abús de la seva majoria absoluta.

Sobre l'informe del Senat que ha fet públic NacióDigital, el portaveu adjunt del grup parlamentari del PP al Parlament, Santi Rodríguez, ha defensat que es tracta "d'una potestat" que té la cambra que és constitucional. "Res comparable amb provocar l'ús de la força i la crema que fan encaputxats", ha assegurat en referència a les fotos del rei Felip VI i les banderes que membres de l'esquerra independentista van cremar en la manifestació alternativa per la Diada. La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha assegurat, per la seva banda, que no contempla que es doni un escenari de suspensió de l'autonomia i ha alertat que s'està fent "una lectura més àmplia del que la literalitat diu". 

El secretari tercer de la Mesa del Parlament i diputat de Catalunya Sí que es Pot, Joan Josep Nuet, ha lamentat que el govern espanyol en funcions estigui trepitjant "una línia vermella respecte el funcionament democràtic del país" valent-se de la majoria absoluta que va obtenir a les eleccions del 2011. "S'atreveix a fer coses que el bon criteri aconsellaria que no es decidissin per part d'un govern provisional", ha sentenciat.

Les al·legacions de Nuet al TC

Precisament aquest dimarts Nuet ha fet públic el contingut de les al·legacions que presenta al Tribunal Constitucional contra els advertiments d'inhabilitació per haver permès que es votessin les conclusions de la comissió del procés constituent. Ha defensat, en primera instància, el dret a la iniciativa política que tenen el Parlament, els diputats i els grups parlamentaris. "Aquest dret no pot ser retallat per cap sentència ni del TC ni de cap altre tribunal", ha sentenciat. També ha advertit que la Mesa de la cambra catalana no es pot convertir en un "petit TC" dins del Parlament "autocensurant-se i prejutjant" els resultats de cada iniciativa que es presenta.

En tercer lloc, Nuet ha subratllat que no es pot confondre el fet de votar en contra d'un acord del Parlament amb estar en contra que es faci un determinat debat. "Jo vaig votar contra la declaració del 9-N i de les conclusions de la comissió procés constituent però defensaré que el Parlament té dret a discutir sobre una resolució i una comissió d'aquestes característiques", ha argumentat.