La psicodèlia quotidiana de Roger Puig

El músic terrassenc presenta el disc "Pícnic al búnquer" a La [2] de l'Apolo aquest dimarts, 13 de setembre | El guitarrista d'Els Nens Eutròfics comptarà amb la col·laboració de Roger Mas, El Petit de Cal Eril i El Quartet Brossa, entre d'altres

Roger Puig publica «Pícnic al búnquer»
Roger Puig publica «Pícnic al búnquer» | Maider Mendaza
13 de setembre del 2016
Actualitzat a la 13:58h
Roger Puig porta molts anys a la trinxera de la cançó i de la música catalana. Conegut en els darrers temps per ser el guitarrista llampant d'Els Nens Eutròfics, i col·laborador ocasional de Roger Mas, aquest 2016 arriba amb el seu debut discogràfic en solitari, Pícnic al búnquer (La Casa Calba, 2016). Per gravar-lo s'ha rodejat de talent i de veus amb qui comparteix moltes més coses que una simple afinitat sonora: Joan Pons (El Petit de Cal Eril) com a productor musical, el Quartet Brossa, Nico Roig i Roger Mas.
 
El resultat és un disc "entre la tornada pop i la filigrana progressiva", un devessall de dotze cançons d'universos singulars que es podran degustar en el concert de presentació d'aquest dimarts a La de l'Apolo. "L'esperit del disc, i del concert, és que la festa i allò que ens sembla superficial conviuen irremeiablement amb la catàstrofe i allò que ens sembla transcendent", explica Puig, mentre somriu. Per a ell, cantar i fer cançons "té a veure amb aquest suposat conflicte" i això explica, d'entrada, el "pícnic al búnquer", tota una declaració d'intencions amb cançons Dona biònica –mítica sèrie que se celebra el 40è aniversari de la primera emissió–, El dia qualsevol, Tristòria o Cançó inútil, entre d'altres troballes.
 
Bones cançons, lletres robustes i melodies ben tramades
 
Cançó a cançó, tonada a tonada i lletra rere lletra, Pícnic al búnquer esdevé la contraposició d'allò idíl·lic amb allò que ens connecta a l'aïllament. És el rebuig a la imatge de connexions fàcils, mastegades, a les quals ens té massa acostumats el fast food cultural. És un joc de contrastos mentre una idea ens colpeja. I és, també, el títol del disc més desitjat dels cenacles del pop català de la darrera dècada. D'aquell pop que viu als marges, amb bones cançons, amb lletres robustes i melodies ben tramades, sense concessions però sense deixar de pensar que el públic hi és i és molt necessari.

El concert d'aquest dimarts servirà per comprovar l'orfebreria del repertori d'aquest Pícnic al búnquer, el gust per la composició precisa i per un sacseig que passa per les tonades pop, per l'ocurrència i les imatges que esglaien, per la contundència conceptual i per la meravella d'una psicodèlia quotidiana. El disc ha estat gravat al Teatre de Ca L’Eril de Guissona, i recull les millors cançons que Puig ha anat composant al llarg dels darrers anys. Artur Tort (teclats), Enric Gómez (baix), Oriol Roca (bateria i percussions) i Jordi Bastida (guitarra) seran a l'escenari en el concert de presentació d'aquest dimarts, amb les col·laboracions de Joan Pons, el Quartet Brossa, Roger Mas i Els Nens Eutròfics.