El pla Parlon per liderar el PSC: primer primàries i després pacte amb Iceta

L'alcaldessa de Santa Coloma vol que els militants puguin escollir el líder i configurar posteriorment una direcció plural

Núria Parlon, el dia que va anunciar que optava a liderar el PSC
Núria Parlon, el dia que va anunciar que optava a liderar el PSC | ACN
13 de setembre del 2016
Actualitzat a les 18:54h
El curs polític arrenca mogut al carrer Nicaragua. Més enllà de la incertesa de com es desenvoluparà el full de ruta independentista a Catalunya o de si hi haurà o no terceres eleccions espanyoles, el PSC encara un congrés que serà clau per determinar qui pilotarà l'intent per recuperar part del terreny perdut pels socialistes en els últims anys. Dos són, per ara, els noms que estan sobre la taula: el de l'actual primer secretari, Miquel Iceta, i el de l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon. Ja han fet el pas de postular-se oficialment i tots dos s'han emplaçat a intentar forjar un acord ja sigui abans o després de les primàries que es celebraran el 15 d'octubre. Parlon, però, és partidària, almenys per ara, d'enfrontar-se a Iceta perquè la militància triï qui creu que pot encapçalar millor la nova etapa del partit. Tot i això, dirigents pròxims al primer secretari volen evitar el duel i pressionen perquè hi hagi una candidatura conjunta abans del dimecres de la setmana que ve.

Hi ha un sector del PSC, especialment entre l'anomenada vella guàrdia, que tem que unes primàries on rivalitzin els dos candidats pot tornar a obrir velles ferides i dividir un partit que ja va patir fa dos anys una escissió. En els últims dies, han pressionat Parlon perquè cedeixi i accepti una sola llista amb Iceta que sigui avalada igualment per la militància, però l'alcaldessa considera que no es pot desvirtuar el mecanisme de les primàries i que cal obrir un procés de debat i de contrast de projectes. Dirigents que li donen suport avalen aquest posicionament i situen com a referent les primàries dels socialistes francesos que, des del '
fair play, serveixen per comparar projectes i triar els millors lideratges per després acabar configurant una direcció que garanteixi la pluralitat del partit. 

Les primàries com a "oportunitat"

“Estem tan malament que cal fer un canvi en el partit. Les primàries són una oportunitat”, argumenta un dirigent del partit que confia que s'arribi a les primàries amb dos candidats. Tot i això, el sector reticent a aquest escenari alerta que és inevitable que s'acabi llegint com una divisió ara que Miquel Iceta havia aconseguit cohesionar  i estabilitzar el partit, i és per això que insisteixen Parlon que doni el seu braç a tòrcer. També els fa patir que la renovació de cares que abandera la jove dirigent acabi relegant a un segon pla quadres de llarga trajectòria i bagatge dins del PSC que tenen, a més, una bona sintonia amb el PSOE.

L'alcaldessa de Santa Coloma, però, que s'ha erigit en una de les veus més influents i crítiques amb l'actual direcció, té clar que el seu projecte ha de ser conciliador amb tot el partit i també amb la vella guàrdia que des del congrés de Sitges de 1994 ha portat la batuta del PSC. Per guanyar, necessita bona part del seu suport i també no ser vista com una figura hostil amb el PSOE. D'aquí ve el seu contundent posicionament contrari a la celebració d'un referèndum sobre la independència sense renunciar, però, a intentar pilotar un canvi en el discurs dels socialistes tot demanant en el qual es reconegui Catalunya com a nació i recuperi l'essència de l'Espanya plurinacional que va onejar José Luis Rodríguez Zapatero.

Una fórmula per mantenir l'alcaldia

Així doncs, la intenció de Parlon és oferir mà estesa a Iceta si guanya les primàries de l'octubre per configurar plegats una direcció que haurà de ser avalada en el congrés que els socialistes catalans celebraran del 4 al 6 de novembre. Que Iceta ocupi un lloc clau en la futura direcció del partit i també que s'aposti per una bicefàlia són dos elements per garantir que Parlon pugui compaginar, almenys d'entrada, el lideratge del PSC amb l'alcaldia de Santa Coloma, on governa amb majoria absoluta.

Els dos candidats a les primàries encara tenen més d'una setmana per iniciar la recollida oficial d'avals. El tret de sortida al procés es donarà el pròxim 19 de setembre i tots dos ja estan mesurant quines són les seves forces a les diferents federacions territorials. Si es mantindran les dues candidatures dependrà, en bona part, de la capacitat de cadascun d'ells per fer front a les pressions internes.
Arxivat a