El PSC alerta del «fracàs cantat» que suposarà demanar un referèndum a l'Estat

Escarp lamenta la crida de la CUP a "trencar la convivència" demanant una actuació unilateral | Els socialistes defensen que ara toca un canvi de govern a Madrid i negociar la reforma de la Constitució i el nou finançament

Assumpta Escarp, aquest dilluns a la seu del PSC
Assumpta Escarp, aquest dilluns a la seu del PSC | ACN
12 de setembre del 2016
Actualitzat a les 14:14h
La voluntat expressada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de demanar el pròxim 28 de setembre a l’Estat un referèndum acordat significa, pel PSC, començar la casa per la teulada i donar continuïtat a l’atzucac en el qual es troba Catalunya. Els socialistes consideren que, en un moment en què ni tan sols s’ha resolt la investidura i la formació d’un nou govern espanyol, la petició del Puigdemont és un “fracàs cantat” i un “brindis al sol”. Més encara quan els partidaris de la independència han expressat la voluntat de fer el referèndum de forma unilateral si l’Estat no l’autoritza.

Així ho ha advertit la secretària d’Organització del PSC, Assumpta Escarp, que ha reivindicat que ara toca empènyer per aconseguir que la Moncloa no estigui en mans del PP i, un cop s’hagi fet fora Mariano Rajoy de la presidència, seure a parlar del nou finançament, de la inversió en infraestructures -especialment en la xarxa de Rodalies-  i de la protecció de la llengua, la cultura i l’educació en el marc d’una reforma constitucional on cada partit pugui fer aportacions.  “No es pot començar plantejant un referèndum perquè això serà una garantia de fracàs. Nosaltres volem que el referèndum sigui un nou acord entre Catalunya i la resta d’Espanya i no per trencar”, ha sentenciat Escarp, que ha apel·lat a la recuperació del “diàleg, la negociació i el pacte” amb el govern espanyol. En aquest sentit, ha recordat que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, està disposat a negociar un govern alternatiu.

Especialment preocupada s’ha mostrat Escarp pel fet que “algun membre de la CUP” plantegi  que el referèndum unilateral s’ha de fer per “provocar una reacció més agressiva” per part de l’Estat i així “ampliar” la base independentista. “No compartim les crides a trencar la convivència”, ha sentenciat tot alertant que aquest posicionament significa “abocar el país a una crida a la violència”.

Crítiques a la presència de càrrecs institucionals a la Diada

Els socialistes han exhibit “respecte” per tota la ciutadania que es va manifestar aquest diumenge per la Diada sota una proclama independentista i consideren que les manifestacions multitudinàries es seguiran donant mentre no es doni una resposta política al problema que va desencadenar la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. La sortida, ha insistit, és un canvi de govern a Espanya per recuperar la via del diàleg.

Escarp ha censurat la presència de Puigdemont a la manifestació a Salt, però també la de la resta de càrrecs institucionals, com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Especialment bel·ligerant ha estat amb els ‘comuns’ tenint en compte que el PSC està al govern de l’Ajuntament de Barcelona: “Si vas a una manifestació independentista és perquè comparteixes la reivindicació”.