Rajoy ignora el clam de la Diada

El president espanyol no fa cap referència a Catalunya en la seva intervenció inicial de 25 minuts davant del grup parlamentari del PP | Soraya Sáenz de Santamaría ha qualificat la proposta de referèndum d'"il·legal i oportunista"

Mariano Rajoy, aquest dilluns al migdia
Mariano Rajoy, aquest dilluns al migdia | PP
12 de setembre del 2016
Actualitzat a les 18:28h
Ni un mot. El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, no ha fet cap referència directa a la situació política a Catalunya ni a la celebració de la Diada en la seva intervenció inicial davant del grup del PP al Congrés. Rajoy –durant els 25 minuts del seu discurs- només ha tingut paraules per Pedro Sánchez, el secretari general del PSOE.

Rajoy s'ha referit en exclusiva a la situació de bloqueig polític a l'Estat, però no, paradoxalment, a Catalunya, que és un aspecte cabdal en aquest bloqueig. El líder del PP ha recordat les victòries del seu partit el 20-D i el 26-J, tot acusant de manera repetida Sánchez d'impedir la seva investidura com a president. Ha assegurat que, de persistir la situació, l'economia espanyola -que ha crescut un 0,8% en el segon trimestre- se'n ressentirà. De moment, ja hi ha un primer efecte negatiu, segons ell: la no aprovació dels pressupostos. Ha afegit que les conseqüències del Brexit seran negatives per Europa i l'estabilitat és molt important.

Mariano Rajoy sí que s'ha referit a les eleccions a Euskadi i, sobretot, a Galícia, subratllant la seva rellevància, ja que com també ha afirmat, Sánchez espera uns bons resultats allí per fer-se fort en el seu "no". Ha quedat clar que també són decisives per ell. Ha elogiat Alberto Núñez Feijóo i que només una suma de PSOE i de cinc o sis partits més podria forjar una nova majoria. 

L'opinió del govern espanyol l'ha donat abans la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que ha titllat de "il·legal i oportunista" la proposta del president Puigdemont de convocar un referèndum vinculant. La número dos de l'executiu ha atribuït a les pressions de la CUP la proposta del president català. També el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha dit la seva per tancar la porta a la consulta i alhora felicitar-se pel fet que, segons ell, aquest any ha anat a la manifestació convocada menys gent que els altres anys.

La posició del PSOE

Abans de la reunió del grup parlamentari del PP al Congrés, ha comparegut en roda de premsa Antonio Hernando, el portaveu del grup socialista. No ha fet cap referència inicial a la Diada fins que se li ha preguntat. Hernando ha dit que la posició del PSOE és de "respecte als assistents", ha admès que s'està davant un "conflicte" i que per resoldre la situació política plantejada a Catalunya cal "diàleg i negociació".