ERC condiciona el referèndum unilateral al fet que «el resultat es pugui aplicar»

Sergi Sabrià, portaveu dels republicans, assegura que “els propers dies seran claus” per “clarificar el calendari i introduir millores”

Sergi Sabrià, portaveu dels republicans, aquest dilluns
Sergi Sabrià, portaveu dels republicans, aquest dilluns | ACN
12 de setembre del 2016
Actualitzat a la 13:33h
ERC avala la inclusió d’un referèndum en el full de ruta si es donen certes condicions. En una línia similar al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, ha apostat aquest dilluns per incloure una votació, sempre i quan “hi hagi les garanties tècniques per fer-ho i un gran acord polític”, per tal que “el resultat es pugui aplicar” i no fos “un altre 9-N”.

El dirigent d’ERC ha avançat que “els propers dies seran claus” per “clarificar el calendari i introduir millores”, ja que se succeiran unes setmanes marcades per la qüestió de confiança, el debat de política general –quan previsiblement es ratificaran els passos a fer fins el moment de la desconnexió– i els pressupostos, els quals han d’aportar “els recursos per a les estructures d’estat”.

Sigui com sigui, per incloure les “millores” que els republicans contemplen, Sabrià ha insistit en la necessitat que hi hagi “el màxim consens i totes les garanties per tirar-ho endavant”. I és que els republicans no volen repetir un escenari com el del 9-N, en el qual va haver-hi certa improvisació els darrers dies, la participació del Govern va ser difusa –tal com es discuteix ara en els tribunals, arran de la querella del 9-N– i no va generar un mandat vinculant.

En tot cas, davant la possibilitat de sol·licitar de nou a l’Estat un referèndum pactat –apuntada per Puigdemont després de la Diada–, ha assegurat sense massa convenciment que la seva “voluntat és que tot sigui acordat, fins al final”, malgrat que reconeix que hi ha poques opcions que el govern espanyol es mogui en aquesta direcció.

De fet, que el referèndum sigui pactat és una exigència dels comuns per donar-hi suport. El portaveu d’ERC, però, ha valorat com a “molt positiu que molts representants dels comuns” estiguessin a la manifestació de l’ANC i Òmnium, com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, o el secretari general de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachin. En aquest sentit, ha defensat la tasca dels republicans de traçar ponts amb aquest espai, participant en actes com el de divendres a Sant Boi de Llobregat amb Podem i la CUP –el qual va generar incomoditat al Partit Demòcrata Català–.