«Turista: respecta o mor!», la pintada que ha sacsejat la Barceloneta

Unes pintades anònimes tornen a posar el focus en la massificació turística del barri | "Pixen i caguen al portal", diu una veïna que ha trobat una parella de turistes dormint al seu replà

Pintades contra el turisme als carrers de la Barceloneta
Pintades contra el turisme als carrers de la Barceloneta | Adrià Costa
13 de setembre del 2016
Actualitzat el 15 de setembre a les 14:39h
"Turista! Respecta o mor”. Aquest eslògan radical ha aparegut estampat als carrers de la Barceloneta. Ningú en vol assumir l’autoria. A l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) se'n desmarquen, però no el critiquen. “No ho veiem com una agressió, sinó com la resposta a una agressió”, diu Daniel Pardo, un dels membres. A l’ABTS hi participen diferents moviments contra la massificació turística, com La Barceloneta Diu Prou, però també algunes sectorials de la CUP.

A la paradeta de roba de l’Angie, a les portes del mercat del barri, no hi ha cap clienta que formi part de l'Assemblea i, segurament, cap d’elles milita a l’esquerra anticapitalista. Però el seu malestar és tan irredimible com el dels promotors de la plataforma. “L’altre dia es va trencar el pany del meu bloc i vaig trobar-me dos turistes dormint al replà de casa”, es queixa la Carmen. 

De dilluns a diumenge, el soroll, les festes i les baralles no donen treva. Les veïnes relaten com els visitants pixen i caguen als seus portals. “Són tots joves, d’entre 20 i 30 anys, i vénen pocs dies. I clar, vénen a totes, totes”, explica una altra clienta. Quan algun cop els ha cridat l’atenció, s’han encarat amb ella.
 

"Tourist, respect or die", és una de les pintades anònimes que han aparegut Foto: Adrià Costa

 
Els llauners, que fan venda ambulant de begudes alcohòliques, ja no es limiten a oferir cerveses, ara també venen mojitos. Les veïnes afirmen que han vist com venien droga. Ho guarden tot als contenidors i a la caseta d’un parc infantil que hi ha a La Repla. “La policia ho sap perquè estem farts d'avisar-los, però no fan res”, reconeix la mateixa clienta, que resumeix el que pensen totes: “Aquí ve el turisme de merda. No vénen matrimonis amb criatures, vénen els qui volen emborratxar-se”.

La Barceloneta: més que un barri, una família

Tot i les queixes, el grup de veïnes mostra orgull de barri. “Aquí, la gent és com una família”. Francisca, que havia estat botiguera, va haver de marxar del barri quan va tancar el seu negoci, però va fer tot el possible per tornar-hi. “A mi no em fan fora del barri si no és amb les cames per davant”, assegura rotunda.

D’altres amigues, reconeix, sí que han abandonat les seves cases. No ho han fet per les molèsties, sinó pels preus de l’habitatge. Un informe recent apuntava que el 84% dels pisos de la Barceloneta es compraven com a inversió, i no per viure-hi. A més, els preus del lloguer van créixer l’últim any gairebé un 20% a Ciutat Vella, segons un altre estudi.

Prop del mercat, a la porta d’una administració de loteries, hi ha la Lourdes López. Cada dia passa dotze hores asseguda a una cadira de plàstic i sota un para-sol. Hi ven cupons de l’ONCE. És tota una institució al barri i fa de portaveu del moviment La Barceloneta Diu Prou. Atrafegada mentre saluda i treballa, reconeix que aquest ha estat, amb diferència, el pitjor estiu que recorda. 




L’any passat, prop de quatre milions de turistes van passar per la Barceloneta. Encara no hi ha xifres d’enguany, però està segura que s’han multiplicat. A més, López creu que aquest estiu els turistes tenen menys poder adquisitiu i això ha fet que no utilitzessin els busos turístics, sinó que feien servir els mateixos que els veïns.

“Hi ha hagut moltes aglomeracions i molta brutícia”, lamenta. La Guàrdia Urbana està saturada i per aquest motiu demana un replantejament del model. “Potser no haurien de fer vacances a l’agost, que és quan més els necessitem”, demana.

Segons López, a l'oficina que l'Ajuntament ha habilitat a Joan de Borbó, s'han denunciat prop de 10.000 pisos il·legals i un miler més, a través d'internet. El govern d'Ada Colau vol tirar endavant el Pla especial urbanístic d'allotjaments turístics (PEUAT) per fer front a la pressió turística. El projecte és desproporcionat per bona part de l'oposició, i insuficient per l'assemblea.
Arxivat a