La síndica de Barcelona enceta el seu mandat amb la mediació com a puntal

Maria Assumpció Vilà ha pres possessió del càrrec per als propers cinc anys | Crearà també un consell assessor i incorporarà a les actuacions de la Sindicatura la visió de gènere perquè aquestes siguin equitatives en relació a la situació específica de cada persona o col·lectiu

Maria Assumpció Vilà i Ada Colau, amb els altres líders polítics de l'Ajuntament
Maria Assumpció Vilà i Ada Colau, amb els altres líders polítics de l'Ajuntament | Flickr Barcelona_cat
Redacció
05 de setembre del 2016
Actualitzat a les 15:52h
La nova síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha pres possessió del càrrec aquest mateix dilluns per als propers cinc anys. En un acte presidit per l'alcaldessa Ada Colau, Vilà ha assegurat que vol potenciar la mediació i crear un consell assessor amb l'objectiu d'escoltar i recollir opinions d'altres agents.

En el discurs de presa de possessió, la síndica ha dit que l'òrgan ha de reforçar-se i consolidar-se, i ser més propera i eficaç en dos eixos: defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques, constitucionals i estatutàries, i prevenir i mediar en les relacions de la ciutadania amb l’Ajuntament. Vilà té previst incorporar alguna persona experta en mediació, sempre que l’Ajuntament doti la Sindicatura dels recursos necessaris.

“La intenció és arribar tothom que se senti agreujat en els seus drets perquè ningú pugui quedar mai en indefensió davant l’Ajuntament de Barcelona”, ha subratllat Vilà, que ha posat també l’èmfasi en la necessitat de resoldre les queixes en uns terminis raonables sense obstruccions ni dilacions i aconseguir que les resolucions siguin més eficaces.

Per Vilà, els circuits de treball entre l’Ajuntament i la Sindicatura han de millorar considerablement. La resposta a les peticions d’informació dels òrgans municipals han d’arribar a la Sindicatura en 30 dies com a màxim. I aquesta ha de tenir plena capacitat supervisora i investigadora. A banda, se li ha de reconèixer el lliure accés a serveis, equipaments, arxius i aplicatius informàtics municipals.

La síndica considera, i així ho ha destacat avui, que cal incrementar els recursos humans i materials per aprofundir en les investigacions i les mediacions i fer pedagogia de drets i deures. “La Sindicatura ha de comptar un pressupost aprovat pel Consell Plenari perquè la seva acció sigui eficient i independent i pugui arribar a tota la ciutadania amb eficàcia”, ha dit.

Millorar la cooperació amb entitats i institucions

Durant aquest mandat, la síndica també té previst millorar la cooperació amb entitats de defensa dels drets humans i els protocols d’intervenció amb el síndic de greuges de Catalunya, els síndics i síndiques locals i la defensora del poble estatal.

A més, es posaran en marxa col·laboracions amb institucions públiques i privades que desenvolupen activitats d’interès general i que estiguin vinculades al contingut de la Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat.

També és previst incorporar a la Sindicatura la visió de gènere, segons les normatives de la Llei d’Igualtat 2016 del Parlament de Catalunya i el Pla per la Justícia de Gènere 2016-2020 de l’Ajuntament de Barcelona, perquè aquestes siguin equitatives en relació a la situació específica de cada persona o col·lectiu.

Segons Vilà, algunes d’aquestes millores que es volen introduir només es podran assolir si el Consell Plenari dota la Sindicatura d’un Reglament eficaç, que garanteixi procediments eficients i independència. La síndica té previst traslladar properament al Govern i al Consell Plenari una proposta de nou Reglament.

La síndica ha aprofitat el discurs per assenyalar alguns aspectes que des de la Sindicatura es continuarà treballant per millorar la situació a Barcelona i sobre els quals no s’han d’estalviar esforços:

Vilà considera que cal reduir l’important nombre de persones sense llar que hi ha a la ciutat i seguir treballant la problemàtica de l’habitatge a Barcelona, les emergències habitacionals i les mancances encara existents de la xarxa de serveis socials, malgrat els esforços polítics i dels i les professionals, en millorar la qualitat i la cobertura de les necessitats.

Vilà també creu que cal continuar combatent el soroll, “perquè és una agressió a la salut dels veïns i les veïnes”, lluitar perquè els beneficis econòmics del turisme repercuteixin en tota la ciutadania, millorar el transport públic, “perquè és molt car per moltes persones i no prou eficient”, i cal que l’Ajuntament s’impliqui més en els serveis sanitaris públics, d’acord amb el que diu la Carta Municipal.
Arxivat a