La fiscalia assetja Sarkozy en vigílies de les primàries a la dreta

L’expresident francès afronta l’acusació de finançament irregular de la campanya del 2012 | A un any de les properes presidencials, no hi ha temps per jutjar-lo

Nicolas Sarkozy, en una imatge d'arxiu
Nicolas Sarkozy, en una imatge d'arxiu | Europa Press
05 de setembre del 2016
Actualitzat el 06 de setembre a les 16:47h
El camí del pretès retorn a l’Elisi de l’expresident de França Nicolas Sarkozy no serà un trajecte plàcid. El dirigent conservador ha de sortejar un munt d’obstacles de tot ordre. La fiscalia de París ha demanat el seu processament als jutges d’instrucció que investiguen el finançament de la seva campanya de reelecció del 2012, quan va ser derrotat per l’actual president, el socialista François Hollande. És l’anomenat cas Bygmalion, l’empresa sota sospita que hauria emès factures falses per salvar les limitacions de despesa de la campanya.

És molt difícil que siguin els jutges els qui aterrin ara la carrera de Sarkozy. En els cercles polítics i judicials francesos es dóna per fet que, encara que es decidís el processament, hi hagi temps material per jutjar l’expresident abans del maig vinent, quan se celebraran les eleccions presidencials. En cas de ser elegit, a més, Sarkozy gaudiria de la immunitat que tenen els presidents de la República francesa durant el seu mandat.   

Hi ha catorze persones sota investigació en el cas Bygmalion, en la seva majoria els qui eren responsables de l’empresa. La defensa de Sarkozy s’aferra a la desconeixença dels suposats fets delictius per part del polític. En tot cas, el moviment efectuat per la fiscalia afebleix la imatge del candidat, que ha d’imposar-se en unes primàries del seu partit, Els Republicans, els dies 20 i 27 de novembre propers.

L’escàndol de les irregularitats pretesament comeses per la seva campanya és munició per als seus rivals en aquestes primàries. Sobretot pel principal contrincant, Alain Juppé, el septuagenari alcalde de Burdeos –i exprimer ministre-, fins fa poc gran favorit i que ara veia com l’impetuós i carismàtic Sarkozy començava a retallar distàncies en els sondejos.
Arxivat a