Barnasants obre seu a Madrid i farà cantar Quico Pi de la Serra per la Diada

La Sala Berlanga acull la primera edició del festival de cançó d'autor, del 8 a l’11 de setembre | A l'actuació de Pi de la Serra, l'11 de setembre, cal afegir-hi les d'Ivette Nadal, Roger Mas i Joan Isaac els dies precedents

Quico Pi de la Serra, al Canet Rock 2015
Quico Pi de la Serra, al Canet Rock 2015 | ACN
08 de setembre del 2016
Actualitzat a la 13:11h
El festival Barnasants segueix traspassant fronteres més enllà de Barcelona, el seu centre neuràlgic. Aquest setembre, del 8 a l'11, guanya una nova seu on podrà seguir escampant la lluita, la reivindicació i el poder la paraula cantada: Madrid. Serà la primera edició del certamen a la capital espanyola, amb quatre concerts a la Sala Berlanga de la Fundació SGAE, un espai que acollirà les actuacions de Quico Pi de la Serra, Joan Isaac, Ivette Nadal i Roger Mas.

En l'afany per descentralitzar la programació del cicle, el festival ja està present als següents territoris de parla catalana: al País Valencià, amb els escenaris d’Alcoi, València i Vila-real; a Catalunya, amb seus a L’Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Altafulla, Terrassa, Sant Boi de Llobregat, Viladecans i Gelida; i també a les Illes Balears, a Petra i L’Alguer a Sardenya. El Barnasants Madrid manté viva la flama de tots aquests concerts: acostar la música i la cultura a un ampli espectre de públic, erigint-se com a gran altaveu de la cançó d’autor.

21 anys de reivindicació a través de la cançó

Barnasants ha celebrat enguany la seva 21a edició i ha acollit més de cent concerts al llarg de dos mesos i mig de programació. A banda de Madrid, el cicle ja ha consolidat seus internacionals com Barnasants Cuba, un projecte estable a l’Amèrica Llatina que se celebra amb la col·laboració del Centro Pablo de la Torriente i que permet els cantautors cubans presentar els seus treballs en el marc del mateix festival, alhora que els cantautors catalans entren en contacte amb les inquietuds de l’illa caribenya.

A banda d'aquest intercanvi amb Cuba, Barnasants també ha promogut recentment l'agermanament musical amb Veneçuela, país convidat de la 21a edició, un acord que ha propiciat una sèrie de concerts dins la programació regular del festival barceloní amb artistes de primer nivell com són Cecilia Todd o José Delgado.
 

Pi de la Serra, Isaac, Nadal i Mas, els quatre artistes de Barnasants Madrid Foto: Juan Miguel Morales


A Madrid del 8 a l'11 de setembre, Diada de Catalunya

Aquest dijous 8 de setembre, Ivette Nadal serà l’encarregada d’obrir el cicle amb la presentació del seu nou disc, Tornar a mare, que mostra el dur procés de la cantant per superar un trastorn alimentari. El disc i el directe compten amb cançons que parlen de l’anorèxia des de la ironia i amb el convenciment de la superació. Produït pel guitarrista Roger Pistola, l'àlbum compta amb la col·laboració vocal de Manolo Garcia a No saps el mal que em fas i de Joan Colomo a Aquest parany.

Divendres 9 de setembre és el torn de Joan Isaac, que també presentarà el seu darrer treball, Joies Italianes i altres meravelles, per on passegen referents indiscutibles de la cançó d’autor italiana com Enzo Jannacci, Giorgio Conte, Eugenio Finardi, Dalla, De Gregori, Fossato, Tosca o Fabrizio André. Les "altres meravelles" són cançons de còmplices i amics com Silvio Rodríguez o Luis Eduardo Aute, que Joan Isaac confessa que hauria volgut escriure ell mateix.

Roger Mas actuarà a la Sala Berlanga el dissabte 10 de setembre amb les cançons d'Irredempt sota el braç. El cantant solsoní oferirà un concert íntim, només amb la seva veu i la guitarra. Històries d’amor i de guerra, de passat, present i futur, d’anhels i enyorances, de fets reals i d’imaginaris, en un concert inspirat en tres pilars: les músiques modernes, la tradició pròpia i les diverses músiques ancestrals del món, amb lletres que barregenla llengua del carrer, la literària i els parlars que es perden.

Per últim, Quico Pi de la Serra actuarà l'11 de setembre, Diada nacional de Catalunya. El músic, un dels imprescindibles de l'escena catalana de la darrera meitat de segle, presenta l'àlbum número 22 de la seva carrera, Dues tasses. El treball inclou noves cançons i temes instrumentals i alguna referència a d’altres autors com L’escola de la Ribera d’Ovidi Montllor. Retrats personals i socials que amb l’enfoc del cantautor prenen un significat especial, sense tabús ni dramatismes però alhora amb la contundència, sensibilitat i sornegueria que li són pròpies.
 

Roger Mas. Foto: Adrià Costa