FiraTàrrega 2016, amb un peu a la reivindicació i un altre a la festa

La capital de l'Urgell acull, entre el 8 i l’11 de setembre, 57 companyies i 60 espectacles, 30 dels quals són catalans | Més de 715 professionals s’han inscrit ja per participar a l'esdeveniment, una referència indefugible de l'escena catalana

L'espectacle «The Colour of Time», dels aclamats Artonik
L'espectacle «The Colour of Time», dels aclamats Artonik | Cia. Artonik
01 de setembre del 2016
Actualitzat a les 15:58h
La 34a edició de FiraTàrrega ja és a punt d'oferir quatre dies d'intensitat teatral fora mida, entre el 8 i l’11 de setembre. Enguany, la cita segueix demostrant una envejable salut, amb indicadors que fan cada edició més optimista pel que fa al sector i per la vigència d'una proposta païda a foc lent, coherent amb la seva ambició i amb els peus al món d'avui en dia. Per això, el director artístic Jordi Duran destaca que la "interculturalitat" sigui el gran eix motriu que cohesiona la programació, l'exemple "d'una societat diversa i canviant".

Pel que fa a xifres i a la bona salut, aquest 2016 els visitants al certamen podran gaudir de 57 companyies i 60 espectacles, 34 dels quals són estrenes absolutes. De totes les companyies, 30 són catalanes, 11 de la resta d'Espanya i 16 d'altres punts del planeta. Les dades mostren que, malgrat que l'equilibri es manté pràcticament idèntic a l'anterior edició, la representació catalana creix pel que fa al percentatge, un aspecte a tenir en compte.

També cal destacar que la capital de l'Urgell es veurà "envaïda" per 25 espais escènics diferents, repartits per tot el municipi. Més enllà de dades de participació de les pròpies companyies, enguany també destaquen el nombre de professionals inscrits, unes xifres extraordinàriament positives quan encara falta una setmana per a l’inici de l'esdeveniment. Fins a dia d'avui, l'organització detalla que ja s'han inscrit 715 professionals.

Un peu a la revindicació i l'altre a la festa

L'edició 2016 de FiraTàrrega comptarà amb diverses apostes que giren al voltant de la interculturalitat, com ara les coproduccions de gran format com Manifesta, la darrera creació d'Obskené; l’estrena a l’Estat espanyol de Misa Fronteriza, dels mexicans Universiteatro & Gorguz Teatro, una reflexió sobre la hibridació cultural; l’estrena de Mulïer de Maduixa Teatre, un homenatge a les dones que han lluitat i segueixen lluitant pels seus drets; o el Cafe Europa dels italians Ondadurto Teatro, un retrat de la hipocresia i els vicis de la societat actual.

D'entre les novetats d'enguany, cal destacar la innovació en la inauguració, passant de l'habitual espectacle nocturn a una proposta diürna de la prestigiosa companyia francesa Artonik amb l'espectacle The Colour of Time. També destaca que el primer dia, 8 de setembre, vingui farcit de molts espectacles. “Un primer dia fort amb quantitat i qualitat, 11 produccions que segur que seran plats forts d’aquesta edició”, ha senyalat el director, que reivindica el dijous com a dia clau dins de la programació.
 

Una imatge del nou muntatge de la Cia. Obskené Foto: Cia. Obskené