L'abstenció del PSOE, més lluny després del dur xoc entre Rajoy i Sánchez

Mentre el líder socialista blinda el “no”, el candidat del PP respon amb la xifra dels 170 vots de suport que disposa

Rajoy adreçant-se a Pedro Sánchez aquest dimecres
Rajoy adreçant-se a Pedro Sánchez aquest dimecres | Flickr PSOE
31 d'agost del 2016
Actualitzat a les 14:26h
La segona jornada del debat d’investidura ha començat amb un xoc abrupte entre el secretari general socialista, Pedro Sánchez, i el candidat del Partit Popular, Mariano Rajoy. El líder del PSOE ha volgut deixar clar que el seu grup no facilitarà la investidura, ni ara ni en un intent posterior. Una de les paraules més emprades per Sánchez ha estat “xantatge”. Ha assegurat que si el PSOE accedís a l’abstenció, aquesta seria “la legislatura del xantatge”. I ha dit que és xantatgisme amenaçar amb eleccions el dia de Nadal.
 
Rajoy ha mostrat visiblement la seva irritació durant la intervenció de Sánchez. En la seva rèplica, s’ha mostrat també dur, però amb el fre de ma per no trencar del tot els ponts amb el PSOE. Mai se sap… El mateix candidat ho ha explicitat a l’inici, quan ha dit que ell busca l’ajuda del grup socialista i, per tant, no podia emprar el mateix to que Sánchez. Sí que li ha refregat el resultat de les eleccions del 26-J. Ha dit que la radiografia que ha fet Sánchez no és compartida per la majoria de la gent i que el PP ha passat d’una diferència de 33 escons amb el PSOE el 20-D a una distància de 52 després del 26-J. S’ha preguntat per l’eficàcia de Sánchez com a líder del seu partit, provocant l’aplaudiment dels seus. “Si jo sóc tan dolent, vostè què és? Pèssim?”.   
 
170 diputats, "una xifra raonable"

Mariano Rajoy ha explicat perquè no va anar a la investidura després del 20-D: “Aleshores tenia el suport de 123 diputats i ara, després de molts esforços per part de tots, en tinc 170, que és una xifra raonable de diputats”.  

Sánchez, que en la seva intervenció inicial havia dit que el seu partit va néixer “com alternativa al sistema econòmic establert”, ha contestat a Rajoy fent un llistat dels suposats delictes que encerclen el PP: “Associació il·lícita, prevaricació, delicte contra la hisenda pública, frau… És que hi ha tot el codi penal”. En cap moment el líder del PSOE ha volgut diluir la duresa del seu atac.   

“Ningú té el dret a monopolitzar el patriotisme”, ha dit Sánchez en resposta a les proclames de nacionalisme patri que Rajoy va fer ahir. Per respondre a les paraules de Rajoy subratllant el constitucionalisme que aplega PP i PSOE, Sánchez ha recordat les lleis que els dos partits han presentat al TC. Mentre el PP ha recorregut la llei del matrimoni del mateix sexe o d’interrupció de l’embaràs, el PSOE ha recorregut la reforma laboral o la llei educativa.

A cada porta que Rajoy intentava obrir, Sánchez l’anava tancant. L’estratègia del líder socialista és clara: en el que d’ell depengui, el seu grup no modularà el seu “no”. És quasi inimaginable que el PSOE pugui variar la seva posició mentre Sánchez resti al capdavant del seu partit. L’abstenció socialista s’allunya encara més.