Un Sánchez agressiu acusa Rajoy de xantatgista per amenaçar amb eleccions per Nadal

La duresa del discurs del líder del PSOE tanca la porta a una possible abstenció futura | En un acte sense precedents, acusa la presidenta del Congrés de desprestigiar la institució en permetre l'amenaça d'eleccions el 25 de desembre

Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés espanyol
Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés espanyol | Europa Press
31 d'agost del 2016
Actualitzat a les 11:25h
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha començat la seva primera intervenció en el debat d'investidura amb un discurs agressiu, un dels més durs que ha pronunciat des de la tribuna del Congrés. La frase "Espanya necessita un govern, no un mal govern. Per això votarem en contra de la seva investidura" ha estat l'anticip. Tot seguit, ha titllat de "xantatge" l'amenaça de Rajoy de convocar eleccions el dia de Nadal. Però ha anat més enllà. Ha acusat la presidenta del Congrés, Ana Pastor, de complicitat en aquesta qüestió i ha dit que al permetre-ho, "ha deixat el prestigi del Congrés pel terra". Un atac així des de la tribuna a qui presideix la cambra no té precedents.    

"Ningú ens pot demanar que donem suport a allò al que ens oposem", ha clamat un Sánchez que avui ha aparegut segur i còmode en el seu discurs. El líder socialista ha dit que el seu partit és el segon de l'Estat, i el primer de les forces polítiques que no volen que Rajoy continuï al davant del govern. D'aquesta manera, s'ha situat al davant del bloc opositor sense matisos.

Ha repassat totes les retallades perpetrades pel govern del PP els darrers quatre anys. Ha acusat l'executiu de deixar tretze milions de ciutadans en la pobresa. La LOMCE i la Llei d'enjudiciament criminal serien exemples d'ideologisme conservador i no pas un signe de la moderació que sempre esmenta el líder del PP. Ha acusat el govern de facilitar els acomiadaments i d'imposar una reforma laboral extraordinàriament agressiva. "Espanya necessita un govern que sigui net i social", ha dit.

Una cosa sembla clara: Sánchez ha cremat les naus. Després del que ha dit, és inimaginable que un PSOE liderat per ell en cap cas es plantejarà una abstenció. Amb la seva duresa, el secretari general socialista fa quasi impossible un canvi en la posició del seu partit en futurs debats d'investidura.