El so de les armes a Colòmbia s'apaga

A les 7 del matí d'aquest dilluns ha començat l'alto el foc pactat entre el govern i les FARC | L'acord de pau posa fi a 52 anys de conflicte que han provocat 220.000 morts | El pacte contempla mecanismes de verificació i implementació del mateix, així com altres punts relatius al desenvolupament agrari i rural, l'abandonament de les armes, participació política, drogues i víctimes

L'equip negociador, des de La Habana
L'equip negociador, des de La Habana | @EQUIPOPAZGOB
Redacció
29 d'agost del 2016
Actualitzat el 30 d'agost a les 6:34h
El líder de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), Rodrigo Londoño, àlies "Timochenko", ha anunciat aquest diumenge 28 d'agost, l'alto el foc definitiu i, seguint l'actuació del president del país, Juan Manuel Santos, ha demanat als guerrillers que compleixin el cessament de les hostilitats, que s'ha segellat en les darreres setmanes.

"Timochenko" ha donat aquestes instruccions als seus homes des de l'hotel Nacional de l'Havana (Cuba). L'alto el foc ha entrat en vigor a partir de les 00.00 d'aquest dilluns, 29 d'agost, a les 7 del matí hora peninsular, de manera bilateral, posant fi de manera oficial a un conflicte que ha durat 52 anys i ha provocat 220.000 morts.

El dissabte, Santos va anunciar que havia ordenat a la Força Pública, integrada per militars i policies, que la treva definitiva amb la guerrilla de les FARC començava aquest dilluns. "Com a comandant en cap de les Forces Militars, vaig ordenar el cessament del foc definitiu amb les FARC des del 29 d'agost a les 00.00 (hora local)", va informar des de l'esplanada del Congrés, on ha acudit per lliurar el text de l'acord de pau. Santos ha celebrat a través del seu compte oficial de Twitter el "cessament del foc bilateral i definitiu".

Llargues negociacions de pau i refèrendum

El Govern i les FARC van signar dimecres un acord de pau després de quatre anys de negociacions a l'Havana (Cuba) per acabar amb un conflicte armat de més de mig segle. La firma de l'acord definitiu tindrà lloc entre el 20 i el 30 de setembre, si bé encara no s'ha decidit el lloc en el qual es farà l'acte.

Alhora, el text haurà de ser ratificat pels colombians, convocats el pròxim 2 d'octubre al Plebiscit per la Pau, en què decidiran el futur del país.

El Tribunal Constitucional ha avalat que se celebrés la consulta, i ha declarat que perquè l'acord s'aprovi es necessita un llindar mínim d'un 13 % del cens electoral -més de 33 milions dels 48,7 milions d'habitants de Colòmbia- a favor, és a dir, es requereixen uns 4,5 milions de vots a favor del "sí" perquè els acords rebin el suport popular o una votació semblant pel "no" perquè siguin rebutjats".

L'acord

El punt sis de l'acord signat la setmana passada estableix els “mecanismes d'implementació i verificació”, que suposa crear una comissió d'implementació, seguiment i verificació de l'acord de pau. Aquesta comissió estarà integrada per representants del govern i de la guerrilla per tal de “fer el seguiment als components de l'acord i verificar el seu compliment, servir d'instància per a la resolució de diferències, i l'impuls i el seguiment a l'aplicació legislativa”. 

A més, es crea un mecanisme d'acompanyament per a què la comunitat internacional “contribueixi de distintes maneres a garantir l'aplicació de l'acord final”, mentre que en matèria de verificació s'activarà “un model amb un component internacional integrat pels països garants i acompanyants”. 

Aquest acord sobre aplicació i verificació del pactat se suma als cinc punts acordats prèviament entre les delegacions, relatius al desenvolupament agrari i rural, l'alt el foc bilateral i definitiu i abandonament de les armes, participació política, drogues i víctimes. Pel que fa a la participació política, les FARC tindran representació al Congrés, sense dret a vot, fins al 2018, quan esdevindran un grup polític que es presentarà a les eleccions.

Les delegacions de les dues parts a Cuba han destacat que la fi del conflicte “significarà, en primer lloc, la fi de l'enorme sofriment que ha causat”, recalcant que no volen “cap més víctima a Colòmbia”. 

“El fi del conflicte suposarà l'obertura d'un nou capítol de la nostra història. Es tracta de donar inici a una fase de transició que contribueixi a una major integració dels nostres territoris, una major inclusió social i enfortir la nostra democràcia”, han valorat.

Per això, han subratllat el seu “profund agraïment” a les víctimes, organitzacions socials i de drets humans, comunitats i grups ètnics, empresaris, Església i comunitats de fe per “participar activament” i contribuir a l'acord a través de les seves propostes.
Arxivat a