El dia del judici final per a Dilma Rousseff

Tot indica que, dimecres vinent, el Senat clourà l’etapa de govern de Lula i Rousseff | Vénen mesos de gran conflictivitat al Brasil, amb un Partit dels Treballadors que mobilitzarà el carrer

Dilma Rousseff, en una imatge d'arxiu
Dilma Rousseff, en una imatge d'arxiu | Europa Press
26 d'agost del 2016
Actualitzat a les 12:46h
La trama iniciada el 12 de maig passat amb l’inici del'impeachment contra la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, és a punt de concloure. El judici contra la dirigent brasilera –pels seus partidaris, un veritable cop d’estat, i pels seus detractors, un procediment impecablement constitucional- culminarà la setmana vinent amb la destitució de Dilma i la seva inhabilitació per vuit anys.

El seu delicte? Haver recorregut a un seguit de crèdits bancaris per equilibrar els pressupostos públics i altres suposades irregularitats en la gestió dels comptes. Irregularitats  en què la imminent expresidenta pot haver incorregut, però que en la política brasilera poden escandalitzar a molt poca gent. Mesures similars per afrontar els dèficits pressupostaris han estat habituals en altres administracions.
 
Els adversaris de Rousseff, líder del Partit dels Treballadors (PT), ja compten les hores que falten per tancar definitivament l’etapa que va iniciar Lula a l’accedir a la presidència. Tot indica que serà al llarg del dimecres quan el Senat, controlat per l’oposició conservadora, emetrà el seu veredicte. Ha estat l’expresident Lula, valedor de Rousseff fins al final, qui ha titllat la votació d’ahir a la cambra alta per cloure el procés de “dia de la vergonya”. L’encara presidenta, per la seva part, prepara la seva intervenció de defensa davant els senadors, que la interrogaran en una sessió que promet superar tots els índexs d’audiència de les millors telenovel·les brasileres. 

El PT es prepara per al futur immediat
 

Un cop Dilma sigui políticament abatuda pel Senat, el president en funcions, Michel Temer, assumirà plenament el càrrec. Vicepresident lleial fins fa pocs mesos, el veterà Temer dirigeix un govern de centredreta que haurà d’afrontar uns mesos molt durs. Les properes eleccions estan previstes per desembre del 2018. Temer disposa del suport del seu partit, el centrista Moviment Democràtic Brasiler, i dels qui s’han reunit per fer fora la líder del PT. Però ara mateix, el setembre, el govern haurà d’adoptar mesures de retallades socials que suposaran un cost enorme per a l’executiu.

En això confia el PT. Dilma potser ja és història, però el seu partit, sota el lideratge de l’omnipresent Lula, no oblidarà aquest episodi. Amb una presència territorial important i una sòlida base sindical, el PT serà una oposició molt dura, a les institucions, però sobretot al carrer. Vénen mesos de conflictivitat política i social al Brasil, amb una esquerra combativa i amb afany de revenja enfront un govern sense un lideratge fort i que pot acabar sent una simple aliança de conjurats.