Josep Sánchez Cervelló: «Només Cambodja té més desapareguts que Espanya»

L’historiador i catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili (URV) dirigeix el projecte de recuperació de les fosses comunes de l’Ebre i el Priorat

Treballs d'exhumació de la fossa comuna de Can Cadet a Gurb (Osona)
Treballs d'exhumació de la fossa comuna de Can Cadet a Gurb (Osona) | Adrià Costa
27 d'agost del 2016
Actualitzat a les 17:48h
L’historiador Josep Sánchez Cervelló és catedràtic d’Història contemporània de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i degà de la seva Facultat de Lletres. És l’encarregat pel Govern català de dirigir l’estudi de geolocalització i posterior documentació de les fosses de la Guerra Civil a les Terres de l’Ebre i el Priorat. Serà la primera recerca global en aquest territori pel que fa a recuperació dels cossos dels soldats morts i la seva dignitat.

En declaracions a NacióDigital, Sánchez Cervelló ha recordat que “a finals del 2013, les Nacions Unides, a través del seu Comitè de Desaparicions Forçades, van emetre una declaració reclamant a l’estat espanyol que afrontés el tema de les fosses comunes”. Com explica el degà de Lletres de la URV, “l’ONU ha assegurat que només Cambodja té més persones desaparegudes que Espanya”, en referència a les massacres comeses pel règim dels khmers rojos els anys setanta.    

Sánchez Cervelló ha dit que el projecte encarregat a la URV “és de gran rellevància per part de la Generalitat, significa un acte de reparació. És inadmissible que la majoria dels anomenats 'nacionals' estiguin enterrats als seus llocs i els combatents republicans romanguin estesos pels camps”. Sánchez Cervelló explica que en una fase posterior, un cop recuperats els cadàvers, s’extrauran mostres d’ADN per permetre la seva identificació. Aquest és un dels projectes més ambiciosos engegats per la Generalitat pel que fa a recuperació de la memòria dels vençuts.
 
Amb la documentació de què es disposa i amb l’ajut del georàdar es calcula que el treball pot estar culminat cap a l’octubre. L’encàrrec del projecte ha estat fet pel Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, que dirigeix Raül Romeva, i facilitarà posar al dia el Mapa de Fosses i Repressió de Catalunya, que estarà actualitzat a final d’any.