​Tanquem els CIE denuncia l'internament d'un home amb problemes psiquiàtrics

Fa 20 dies que està al CIE de la Zona Franca i ha patit diverses crisis i un intent de suïcidi | Tanquem els CIE afirma que és "una greu vulneració de drets" i que l'home ha sigut colpejat | Assegura que el centre ja acull uns 70 interns, després de reobrir el juliol tot i el veto de Colau

El CIE de la Zona Franca, després de reobrir el juliol
El CIE de la Zona Franca, després de reobrir el juliol | Adrià Costa
Redacció
23 d'agost del 2016
Actualitzat a les 18:55h
La campanya Tanquem els CIE ha avisat aquest dimarts del fet que un home amb salut mental delicada fa 20 dies que està internat al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca per ser expulsat al Marroc. El col·lectiu ha presentat una queixa al Jutjat de Control, al Síndic de Greuges i al Defensor del Pueblo perquè l'intern, el marroquí H., sigui posat en llibertat i atès pels serveis mèdics del centre psiquiàtric de Sant Boi on acudia fins ara, ha informat en un comunicat.

Segons Tanquem els CIE, l'home va ser detingut dos dies després de sortir del centre de Sant Boi, amb una alta no definitiva i amb la recomanació mèdica de tornar-hi en el termini màxim d'una setmana per fer una revisió. En ser arrestat per trobar-se en situació irregular, va ser internat directament al CIE de la Zona Franca, que va tornar a obrir portes el juliol sense atendre l'ordre de cessament d'activitat que va dictar el govern Colau. El centre està "en ple funcionament" aquest agost, i acull una setantena d'interns, ha assegurat la campanya.

Des de la primera revisió mèdica per part del personal sanitari del CIE, H. ja va advertir que estava en tractament psiquiàtric i va demanar ser reingressat al centre psiquiàtric de Sant Boi on li podien garantir l'atenció necessària per al seu estat de salut mental. Tanquem els CIE es va queixar al Jutjat de Control el 9 d'agost i li va demanar que l'home fos traslladat perquè un metge forense valorés el seu estat, que l'atenguessin a Sant Boi i que fos posat en llibertat. Segons la campanya, el centre de la Zona Franca no disposa d'atenció psiquiàtrica.

L'home assegura que l'han colpejat i reduït amb corretges

Tanquem els CIE ha advertit que, quan l'internament és ordenat per executar una expulsió penal, sovint "les garanties dels interns encara es redueixen més", i ell segueix sense rebre l'atenció psiquiàtrica necessària. Segons la campanya, en els 20 dies que fa que és al centre de la Zona Franca ha patit diverses crisis i almenys un intent de suïcidi que, segons ell, "han estat contestats amb contundència per part del personal del CIE, aïllant-lo, colpejant-lo i reduint-lo amb corretges i altres mecanismes de subjecció".

L'home ha estat internat per ordre del Jutjat Penal número 3 de Vilanova. Tanquem els CIE ha subratllat que des del jutjat s'ha prioritzat el compliment de l'expulsió sense tenir present que, degut a les circumstàncies personals, l'internament al CIE "suposa una greu vulneració de drets i posa en risc la vida d'H.".
Arxivat a