Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

serveis socials

Els ajuts de la Llei de dependència s'han reduït un 15% en tres anys

El nombre de beneficiaris també ha disminuït durant el període del 2013 al 2016 | Les dones de més de 80 anys són les més afavorides per la llei | Les prestacions per a cuidador no professional, les més concedides, cauen un 24,48%

per Cristina Garde , 12 de setembre de 2016 a les 17:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els ajuts de la Llei de dependència s’han reduït a Catalunya un 15,29% en tres anys, segons les xifres publicades pel Departament de Treball, Afers Socials i Família. Si el juny del 2013, l’any en què hi ha hagut més prestacions i serveis, es xifraven en 207.750, el juny del 2016 només n’hi ha 175.982. Tot i que des del 2013 les concessions s’han reduït cada any (entre un 6% i un 8%), aquest és el primer en què la davallada és menor (només un 1,40%).
 

Des del departament justifiquen les mancances en el desplegament de la llei per la desatenció del govern espanyol. Si la llei preveia una contribució de l’Estat i les comunitats autònomes del 50% respectivament, la consellera Dolors Bassa ha denunciat reiteradament que “avui dia els recursos surten un 82% de la Generalitat i només un 18% de l'Estat”. A més, els pressupostos estan prorrogats, el que vol dir que hi haurà els mateixos diners que l'any passat destinats a la implementació de la llei i altres ajuts per a persones amb discapacitat. En total, es destinaran, entre Generalitat i govern espanyol, 1.426,73 milions d'euros.
 
EVOLUCIÓ DE LES XIFRES DE LA DEPENDÈNCIA (2013-2016)

 
Del conjunt d'ajuts que s’ofereixen, tal com mostra la gràfica superior, els que més s’han reduït, un 24,48% des del 2013, són les prestacions per a cuidador no professional, ajuts econòmics habitualment per a un familiar que dóna suport a la persona amb dependència. Segons expliquen fonts de la conselleria, la reducció és lògica si es té en compte que les modificacions en la llei ja preveien una rebaixa gradual d’aquest ajut en favor dels serveis.
 

Tanmateix, segons les xifres, els ajuts per a serveis també s’han reduït un 5,03% en relació amb el juny del 2013. Els més concedits són els ajuts per a residències de gent gran, els ajuts a domicili i la teleassistència, tal com mostra la gràfica inferior. 
 
COM ES DISTRIBUEIXEN ELS SERVEIS I LES PRESTACIONS?

 
Un 13% menys de persones amb ajuts
 
El nombre de persones beneficiàries dels ajuts també s’ha reduït del juny del 2013 al mateix període del 2016. En concret ho ha fet un 13,04%. Actualment hi ha 140.378 de persones beneficiàries. La conselleria ha explicat en diverses ocasions que aquesta reducció s’entén, en part, per l’augment de la mortalitat.

Així mateix, els informes del departament recullen que el 66% de les persones beneficiàries són dones. A més, són les persones més grans de 80 anys les que reben més ajuts. La major part d’aquestes prestacions són de Grau II, per a persones que requereixen ajut per a activitats bàsiques dues o tres vegades al dia, però que no necessiten la presència permanent d’una persona cuidadora. Els ajuts de Grau I, apunten des de la conselleria, són els que menys s’han concedit perquè s’han començat a implementar més tard que la resta.
 
EL PERFIL DE LES PERSONES BENEFICIÀRIES 
 
 

Consulta l'històric de dades de la Llei de dependència del Departament de Treball, Afers Socials i Família

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació