​Gràcia celebra una setmana de festes amb 20 carrers guarnits

El pregó de la presentadora Imma Sust dóna el tret de sortida aquest diumenge | Els visitants també podran votar el millor carrer engalanat amb una aplicació mòbil | El metro obrirà tota la nit el divendres i dissabte, però els FGC no funcionen fins dimecres

El carrer Verdi va guanyar el concurs de guarnits l'any passat engalanat del Japó
El carrer Verdi va guanyar el concurs de guarnits l'any passat engalanat del Japó | Ariana Nalda
Redacció
13 d'agost del 2016
Actualitzat el 14 d'agost a les 20:44h
El pregó de la presentadora i escriptora Imma Sust obrirà aquest diumenge la Festa Major de Gràcia, la qual està a una edició de commemorar el bicentenari. Els carrers guarnits seran el més vistós de la celebració, i aquest any en seran 20, dos més que el passat després d'incorporar el carrer Fraternitat de Dalt i la plaça del Poble Romaní. Les festes alternatives tindran cinc ubicacions, entre les quals davant el "banc expropiat".

Des de fa dies que els carrers treballen intensament per tenir els guarnits a punt. Amb ells tractaran del rol de la dona al carrer Ciudad Real; els balls de màscares a Puigmartí, la rumba catalana a la plaça del Poble Romaní; l'univers de Jules Verne a la travessia Sant Antoni, i Jocs de Tronats a Fraternitat de Dalt, entre altres. Els premis dels guanyadors es lliuraran el dimecres a la tarda.

La Fundació de la Festa Major també ha posat en marxa per quarta vegada els premis populars dels carrers engalanats, que es podran votar a través d'una app entre el 15 i el dissabte 20 d'agost, el mateix dia en què es farà la Diada Castellera, que aquest any tindrà lloc a la tarda i tindrà els Castellers de Vilafranca, els Xiquets de Reus i Castellers de la Vila de Gràcia. També se celebrarà el XVIII Concurs de Guarniment de Balcons.

A més, diversos espais acolliran també activitats organitzades per la fundació, entitats i l'Ajuntament, com la plaça del Sol, reconvertida en un espai de Folk, la del Diamant com a seu del Swing, la de la Revolució per a ateneus centrats en arts escèniques i la de les Dones del 36 per a activitats familiars. La festa té un pressupost similar al d'anys anteriors, de mig milió d'euros, i es preveu també una afluència semblant, d'uns dos milions de visitants.

Les festes alternatives també davant el "banc expropiat"

Pel que fa a les festes alternatives, davant del "banc expropiat", que va saltar a la primera línia informativa el maig dels aldarulls que van succeir el seu desallotjament, s'hi preveuen activitats com un vermut aquest dilluns. A més, l'Espai Tres Lliris les celebrarà a la plaça del Nord; l'esquerra independentista, a la plaça del Raspall; La Torna se centrarà al carrer Sant Pere Màrtir, i la plaça Lennon acollirà les festes llibertàries.
 

El "banc expropiat" també participarà a les festes alternatives d'enguany. Foto: Jordi Bes


Per arribar a Gràcia, l'Ajuntament recomana el transport públic. El metro obrirà aquest diumenge fins a les 02.00h perquè és vigília de festiu, però la resta de dies de la festa tancarà a mitjanit, excepte el divendres i el dissabte, quan oferirà servei continu tota la nit, de manera que els trens circularan sense interrupció entre les 05.00h del divendres i les dues de la matinada del dilluns. No obstant això, els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) estan interromputs per obres i no funcionaran fins al dimecres.

Visita als carrers en sentit únic per evitar aglomeracions

Com en les dues edicions anteriors, s'establiran carrers de direcció única entre els 20 guarnits per evitar grans aglomeracions i millorar el flux d'entrada de visitants, cosa que es complementarà un altre cop amb una segona corona de control d'accés supervisada per la Guàrdia Urbana en moments de màxima afluència. S'establiran dispositius mixtos de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra i, com a novetat, tindran una unitat d'investigació.

Per garantir la convivència, s'ha establert un límit horari en tots els espais, en què les activitats hauran d'acabar a les 2.00h la vigília de dies laborables, i a les 3.30h els divendres i dissabtes. A les places del Sol, Diamant i Revolució l'horari límit serà la 01.00h cada dia perquè les seves activitats no restin públic als carrers. Les terrasses ampliaran la seva obertura fins a les 3 o les 3.30 hores segons si és vigília de festiu o laborable.

S'ha planificat incorporar limitadors de so a 50 escenaris de la festa, un 10% més que l'any passat, i es col·locaran a prop d'un centenar d'actuacions musicals. El reforç de neteja suposarà que hi treballin 216 persones, un 125% més del personal habitual. També s'instal·laran 104 lavabos portàtils, un 10% més, i 17 d'ells adaptats per a discapacitats; i 1.700 papereres.
Arxivat a