el llamp, premsa independentista dels anys 80

Montserrat

Un article de la revista El Llamp de l'abril de 1984 aportava una visió molt personal i interior de tot el que envolta la muntanya, signada amb el pseudònim Jerry Cornelius

per Redacció , 7 d'agost de 2016 a les 17:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'agost de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dins de la sèrie de recuperació de materials publicats a la revista independentista El Llamp durant els seus tres anys d'existència, de 1984 a 1987, avui presentem un article titulat "Montserrat", del 26 d'abril de 1984. signat amb el pseudònim Jerry Cornelius (un personatge de ficció creat per Michael Moorcock), en què expressa la vivència espiritual que li desperta la muntanya i en reclama un major respecte i atenció per part dels catalans.

 


Montserrat

Que bé que recordo quan vaig ser a Montserrat ara fa vint anys! Sí, era l'abril de 1964, cap a la meitat d'aquella dècada segons com prodigiosa.


Hi vaig anar un dia entre setmana, com un viatger qualsevol. Vaig voler agafar l'aeri. Un salt en la realitat -en la percepció- un trip. Un cop dalt vaig vagar per dins d'una boira romancera fins que en una plaça enllosada fent estrella/rosa dels vents em van sorprendre les campanes del migdia i les formes meravelloses del rocam es feren visibles. Va ser un llampament, una experiència inexpressable.

M'hi vaig estar tres dies. Uns monjos tan discrets com els del Mont Athos em van ajudar a trobar a la seva biblioteca tot el que s'havia escrit sobre Montserrat. Però més informatiu que qualsevol volum era mirar directament al voltant.


Montserrat és el més gran centre espiritual de la Mediterrània de Ponent, és una muntanya sagrada dels catalans, és la Marededéu Negra amb el seu nas d'una perfecció, d'un refinament inversemblants que deixen la Nefertiti reduïda a mera provatura: Montserrat és el misteri que neguitejà Maragall de la transitivitat del masculí-femení: arrodonint membres rocosos amb els aspres arbusts a les aixelles i a l'entrecuix; Cavall Bernat, què no pot dir qui t'ha escalat que ha vist del teu dalt?

Montserrat és Montsalvat, el Tabernacle del Graal, Montserrat és la llegenda de Garí; Mahakimatman, un iogui nascut a Barcelona, que el trasbalsador estiu de 1968 es demanava què havia de fer, si havia d'emprendre peregrinatge a Katmandu, i que va sentir una veu, quan baixava pel carrer Balmes, que li deia "Katmandu no és Katmandu, Katmandu és Barcelona" i va decidir restar-hi però pensant trobà que si Katmandu és Barcelona, Katmandu és onsevulla i se'n va anar i jo me'l vaig trobar fent de savi pels camins del Sostre del Món, i em va explicar, Mahakimatman, que Garí és el Buda Occidental, l'Il·luminat Activista, fàustic.

Montserrat és tot això i tantes coses que se'm fan presents ara que també és migdia i que la mar és plana i que les ones moren bonament a la platja.

La primera vegada que vaig sentir parlar de Montserrat va ser a Manila: era en un monestir en runes a 50 km. Després vaig descobrir que la negrada de Dixieland, del Carib i del Brasil rumbejava la devoció montserratina en estampes i penjolls -És negra, que és negra! Te n'adones? És negra!"- em deien. És un fet simpàtic.

En canvi, molesta la invasió gens subtil de la Muntanya per kodakes japonesos i d'altra personal badoc. Trobo que els catalans no valoreu prou Montserrat. M'han dit que no paren de fer-hi obres per fer-lo més accessible, més turístic. És un error. Montserrat és una deu potencial de la comunitat pirinenco-mediterrània, és un dels darrers indrets on la humanitat per sentir l'esfereïment del sagrat, és un punt d'unió entre la terra i el cel.

Montserrat, Montserrat... Miro les onades. Tenen identitat? Algú les compta? Montserrat, Montserrat -quina relació hi ha entre nom i anomenat?- també és aquella noia de la moto que... però això ja és una altra història.

Jerry Cornelius
(a les Açores).
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació