La Guàrdia Urbana intervé en dos mesos 115.000 begudes per a la venda ambulant a Barcelona

L'equip encarregat de la seguretat al litoral ha realitzat 55 salvaments durant juny i juliol

Agents de la policia treien mojitos il·legals
Agents de la policia treien mojitos il·legals | ACN
Redacció
06 d'agost del 2016
Actualitzat el 10 d'agost a les 15:23h
Dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) aixequen la tapa d'una claveguera del Port Vell i s'hi troben entaforat un preparat de mojito que, tot i conviure amb els residus de la ciutat, s'hauria intentat vendre entre els centenars de banyistes de les platges. La responsable de l'actuació és una patrulla del Grup de Platges de la Guàrdia Urbana, que des de fa cinc anys vetlla per la seguretat del litoral barceloní durant l'estiu. El grup ha intervingut un total de 115.605 begudes destinades a la venda ambulant no autoritzada i ha interposat 7.842 denúncies per aquest motiu des de principis de juny. El Grup de Platges patrulla per terra i per mar per evitar furts i activitats il·legals i actuar davant les emergències. "Les patrulles de terra es complementen amb les dues embarcacions, que tenen una perspectiva molt interessant de la platja, com si fos una graderia", subratlla Pepe García, agent del Grup de Platges.

El Grup de Platges es va posar en marxa el 2 de juny i estarà desplegat fins a finals de setembre. Compta amb una norantena d'agents, uniformats i de paisà, que patrullen per les deu platges de la façana marítima de la capital catalana. Són més de 4,5 quilòmetres, des de la platja de Sant Sebastià fins a la zona de banys del Fòrum, per on la Guàrdia Urbana patrulla a peu, amb bicicleta, scooters, cotxes, quads adaptats per circular per la sorra i dues embarcacions.

Una part important de les actuacions se centren en la venda ambulant no autoritzada. "Són molts els que venen llaunes i combinats, sobretot mojitos, i no paren. Són un tipus d'intervencions relativament senzilles, però que han de ser molt insistents i constants", assenyala García. El missatge per als banyistes és clar. "Aquests productes no compleixen amb cap mena de normativa sanitària", alerta García, que afegeix: "Els mojitos es preparen i es guarden a qualsevol lloc: a les clavegueres, al mig de les roques. Cap dels ingredients ha passat per un control sanitari; no és una qüestió de qualitat, sinó de salut pública"

A part de les prop de 8.000 denúncies per vendre begudes sense autorització, la GUB n'ha interposat 1.077 per altres activitats i serveis no autoritzats, com els massatges que s'ofereixen a la platja.

Rescats i avisos del perill als espigons

El grup ha realitzat 5.815 actuacions en els espigons de les platges i ha auxiliat 55 persones amb les embarcacions Talaia i Guaita, que permeten millorar les tasques de vigilància i control. A part dels rescats, que poden fer perquè tenen formació de socorristes, les tripulacions, formades per tres agents, avisen els banyistes que no es llancin des dels espigons, ja que és molt perillós a causa de les roques. A més, si perceben qualsevol tipus d'activitat sospitosa a la platja avisen les patrulles terrestres perquè actuïn.

El passat estiu va incorporar-se la segona embarcació de vigilància marítima i la primera promoció de salvament aquàtic de la Guàrdia Urbana, formada a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC).

Un kit de supervivència per a les víctimes de furt davant la situació de desempara

Un altre dels principals maldecaps del Grup de Platges són els furts. "Els lladres també 'estan treballant'. Es fixen en qui es fica a l'aigua i quan es descuiden agafen la bossa", afirma García. A part dels diners i els objectes robats, l'altre gran problema amb què es troben les víctimes de furts a la platja és que queden "molt desemparats", lamenta aquest membre del Grup de Platges.

Si els roben la bossa, molts es queden només amb el banyador i per respondre a aquesta situació de desprotecció, la Guàrdia Urbana els posa a la seva disposició un kit de supervivència, que consta d'una bossa, una samarreta, unes xancles i un bitllet de metro perquè puguin tornar on s'allotgen. "Es tracta que puguin tornar a l'hotel amb dignitat", subratlla García, que puntualitza: "La de Barcelona és una platja urbana. No pots pensar que estàs sol com si estiguessis en una platja del Carib. S'han de vigilar les pertinences".

Atenció a banyistes i treballadors de les platges

Els agents del Grup de Platges atenen els banyistes però també busquen la proximitat amb els altres treballadors de les platges, com els cambrers de les guinguetes. A principis de temporada hi entaulen un contacte que intenten actualitzar al llarg de l'estiu perquè els traslladin qualsevol problema que puguin tenir. Les queixes dels responsables de les guinguetes sobretot són per la venda ambulant no autoritzada.

Hi ha un total de dinou guinguetes instal·lades a les platges de Barcelona i donen servei més enllà de les taules, fins al trencant de l'aigua i en un radi de 50 metres al voltant de la ubicació. El personal de servei està identificat, pot servir begudes refrescants i ha de col·laborar amb la neteja de la zona. Les guinguetes tanquen a mitjanit a Ciutat Vella i a les 2 de matinada al districte de Sant Martí.

Primer estiu de l'Oficina conjunta de la GUB i Mossos

Aquest estiu ha entrat en funcionament la primera Oficina conjunta de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra a la Barceloneta, al número 32 del Passeig Joan de Borbó. L'equipament, que acull l'Oficina Conjunta de Recepció de Denúncies i la nova seu de la Unitat de Platges de la Guàrdia Urbana, està oberta durant l'estiu 24 hores al dia de dilluns a diumenge amb un servei de traducció especial. L'oficina tancarà a la nit durant la resta de l'any.

104 persones perdudes

Les platges de Barcelona compten també amb un servei de socorrisme, que des de l'inici de temporada i fins al 31 de juliol ha realitzat 2.336 assistències sanitàries; 41 evacuacions a hospitals; 35 rescats a l'aigua i cinc reanimacions Cardio-Pulmonars. També ha intervingut en 104 casos de persones perdudes i ha realitzat 1.377 atencions a persones amb discapacitat funcional
Arxivat a