Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

La UGT denuncia que els treballadors de les falses cooperatives càrnies treballen més i cobren menys

El sindicat avisa la Generalitat que, malgrat hi hagi en marxa la Taula de Concertació, no deixaran de denunciar unes "condicions d'esclavatge"

per ACN, 5 d'agost de 2016 a les 17:38 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'agost de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La UGT va presentar aquest dijous a Vic un informe sobre l'ús fraudulent de les cooperatives de treball associades al sector carni català. Segons el sindicat, els treballadors de les anomenades "falses cooperatives" cobren un 34% menys que els treballadors inscrits al règim general de la Seguretat Social, tot i fer la mateixa feina, i treballen un 23% més d'hores.

El secretari de Política Sindical de la UGT, Miguel Prados, va denunciar que l'ús de falses cooperatives és un "pràctica habitual" en el sector de les càrnies i no una situació puntual, i considera que les empreses fan servir les cooperatives per "reduir les condicions laborals". D'altra banda, el sindicat ha valorat l'esforç de l'administració per posar en marxa la Taula de Concertació, però avisa que no deixaran de denunciar el que consideren unes "condicions d'esclavatge".


Segons l'informe de la UGT, les dades de la Seguretat Social entre els anys 2008 i 2015 a les tres zones de Catalunya on es concentra la indústria càrnia –Girona, Ponent i Catalunya Central-, mostren que l'afiliació al règim general ha estat molt baix, mentre que les altes al règim d'autònoms s'han disparat.

En concret, a les comarques gironines hi ha hagut un augment d'un 1,27% del règim general i un 92,53% als autònoms; a Ponent l'afiliació al règim general ha estat d'un 1,93%, mentre que les altes al règim d'autònoms ha estat del 20%; i a les comarques centrals el nombre d'afiliats al règim general ha baixat un 6%, mentre que les altes d'autònoms han incrementat més d'un 100%.

El secretari de Política Sindical de la UGT, Miguel Prados, considera que aquestes dades demostren que l'externalització de la plantilla a través de la figura de les falses cooperatives o els falsos autònoms és un "problema estructural" del sector carni i dels escorxadors d'aus i conills, "i no pas un ús esporàdic o conjuntural, com volen fer veure algunes patronals".

En aquest sentit, Prados va denunciar que les empreses, en molts casos, "obliguen els treballadors a partir d'amenaces a fer-se autònoms si volen continuar treballant". A més, Prados va afegir que la situació es veu agreujada pel fet que més d'un 40% dels treballadors de les cooperatives són persones immigrades, un grup "molt vulnerable que difícilment actua en defensa dels seus drets".


Sous i hores de treball

Pel que fa als sous i a les hores de treball, l'informe del sindicat alerta que les condicions laborals entre els treballadors de les falses cooperatives i els que estan afiliats al règim general de la Seguretat Social són molts diferents. Segons les dades d'UGT, un treballador d'una cooperativa del sector carni cobra un sou un 35% inferior al que cobra un treballador al qual se li aplica el Conveni Estatal de la Indústria Càrnia.

A més, denuncien que els treballadors de les falses cooperatives fan una jornada un 23% superior. Pel que fa als escorxadors d'aus i conills, el sou pot arribar a ser fins a un 47% inferior per una jornada d'un 22% superior a l'establerta al Conveni Estatal d'Escorxadors d'Aus i Conills.

La secretària de Política Sindical de la UGT, Núria Gilgado, va denunciar que aquest "ús fraudulent" de les cooperatives fa que els treballadors estiguin "explotats" i treballin "amb unes condicions diferents a les establertes en els convenis col·lectius". Segons ella, aquestes fórmules "només serveixen a les empreses per reduir costos a base de baixar sous i disminuir les condicions dels treballadors".

Gilgago va denunciar que els treballadors de les cooperatives estan sotmesos a unes "condicions d'esclavatge" amb "jornades interminables i sous mínims". Per tot plegat, la sindicalista considera que és una situació "intolerable" que necessita de "solucions urgents".

De fet, el sindicat va valorar positivament la creació de la Taula de Concertació del Sector Carni de Catalunya, però va avisar a la Generalitat que, si aquest òrgan no serveix per aportar solucions "vinculants i urgents" a la problemàtica de les falses cooperatives, el sindicat exigirà l'actuació d'Inspecció de Treball per frenar "aquest frau".

Algunes de les solucions que ha posat sobre la taula UGT són la de crear un acord marc a Catalunya; mantenir els actuals convenis col·lectius d'àmbit estatal i que siguin d'aplicació obligada a les cooperatives; limitar el percentatge de treballadors aliens a l'empresa, així com també la contractació de cooperatives; o reforçar la capacitat d'actuació d'Inspecció de Treball per combatre el frau en la contractació laboral.

La presentació de l'informe per part d'UGT va coincidir amb una nova protesta organitzada pels treballadors de l'escorxador vigatà Esfosa per demanar la retirada de l'ERO temporal per part de l'empresa. D'altra banda, des del sindicat majoritari a l'empresa, el COS, la seva presidenta Montse Castañé ha manifestat que la situació de les falses cooperatives és un problema que s'arrossega des de fa anys i va lamentar que "els gran sindicats no han lluitat mai" per fer-hi front.
 

Consulta l'informe complet d'UGT

Consulta la infografia de l'informe d'UGT

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació