Llogar un pis a Barcelona mai no havia estat tan car

El preu del lloguer a la capital catalana ha augmentat un 22,4% en un any | L'increment més important es registra al districte de Gràcia, on el metre quadrat s'ha encarit un 31%

Els preus del lloguer a Barcelona han crescut un 22% en l'últim any
Els preus del lloguer a Barcelona han crescut un 22% en l'últim any | Idealista
07 d'agost del 2016
Actualitzat el 08 d'agost a les 23:09h
Llogar un pis mai a Barcelona mai no havia estat tan car com ara. Segons un informe que ha publicat el portal immobiliari Idealista, el preu del metre quadrat a la capital catalana s'ha enfilat fins als 16,1 euros, i supera la frontera dels 16 euros que no s'havia traspassat d'ençà que el portal registra els preus del lloguer, l'any 2006. Aquest augment representa una pujada del 6,3% en els darrers tres mesos i un augment del 22,4% en un any.

Si comparem les dades amb les de fa nou anys, es pot deduir que no només s'han recuperat els preus anteriors a la crisi sinó que el preu actual del lloguer a Barcelona ha batut els rècords i se situa al seu màxim històric. Les dades de l'Ajuntament de Barcelona confirmen aquesta tendència, tot i que les seves xifres encara no constaten que s'hagi batut el rècord històric. Segons aquestes dades, el 2008 i el 2009 van ser els anys en què el metre quadrat va ser més car des que hi ha registres.
 
EVOLUCIÓ DEL PREU DEL METRE QUADRAT A BARCELONA

 
Per zones, els preus pugen a tots els districtes de la ciutat excepte a Les Corts, on llogar un pis és ara un 0,9% més barat que fa tres mesos. L'increment trimestral més destacat es produeix a Sarrià-Sant Gervasi (+9,7%), seguit de Sant Martí (7,8%), Gràcia (+7,5%) i Sant Andreu (+7,2%).

Si ens fixem en les dades de fa un any, els preus s'han incrementat a tots els districtes sense excepció: un 31% a Gràcia, un 24% a l'Eixample, un 22,7% a Sants-Montjuïc, un 19,8% a Ciutat Vella, un 19,7% a Sant Martí, un 18,3% a Sarrià-Sant Gervasi, un 17,2% a Horta-Guinardó, un 13,9% a Sant Andreu, un 13,5% a Nou Barris i un 4,5% a Les Corts.

Aquestes fortes variacions han fet que si fa un any el metre quadrat era més barat a Gràcia (12,2 euros) que a Les Corts (12,8 euros), ara la situació és del tot diferent. El metre quadrat a Gràcia costa actualment 16 euros i a Les Corts 13,4. Ciutat Vella i L'Eixample són els districtes on el metre quadrat és més car, mentre que Nou Barris i Sant Andreu són les zones més econòmiques.
 
PREU DEL METRE QUADRAT PER DISTRICTE

 
Ada Colau va assegurar la setmana passada que Barcelona té "un problema amb el mercat privat de lloguer" i va alertar d'una possible bombolla immobiliària. L'alcaldessa de Barcelona va anunciar la creació d'un grup de treball sobre els lloguers abusius, conjuntament amb la Generalitat, que es posarà en marxa al setembre. Colau va posar com a referència ciutats com París o Berlín, que contemplen mesures per limitar l'augment dels preus del lloguer.

L'Hospitalet i Sant Cugat del Vallès també s'encareixen

A l'àrea metropolitana, les variacions són irregulars. Durant aquest darrer trimestre, els preus han baixat a Badalona (-4,8%), Sabadell (-3,7%) i a Terrassa (-2,9%) i s'han encarit a Mataró (6,2%), Sant Cugat del Vallès (5,8%) i L'Hospitalet de Llobregat (1%). Si mirem la tendència de l'últim any, Barcelona no és l'única gran ciutat on els preus del lloguer s'han disparat. A Sant Cugat els preus han crescut un 20%, a L'Hospitalet un 15,5% i a Mataró un 14,3%.

Llogar a Lleida és ara més barat que fa un any

A la demarcació de Girona els preus del lloguer han ascendit un 4,7% des del març; aTarragona ho han fet un 3,7%, i a Lleida han disminuït un 0,4%. Lleida, amb 5,1 euros, té el preu per metre quadrat més econòmic, seguida de Tarragona amb 6,1 euros i Girona amb 7,5 euros. Tot plegat, unes xifres molt allunyades dels 13,5 euros de la mitjana barcelonina.
 

Consulta l'informe d'Idealista 'Evolució dels preus de l'habitatge al lloguer'