Més del 30% dels estudiants catalans d'Arts i Humanitats no troben feina

Els àmbits d'estudi que ofereixen més possibilitats d’inserció laboral són Medicina, Economia i Ciències de l’Esport | L’estat espanyol és el primer país d’Europa on més joves abandonen els estudis abans d’arribar a la universitat

Estudiants, durant un dels examens de la prova d'accés a la universitat
Estudiants, durant un dels examens de la prova d'accés a la universitat | Adrià Costa
02 d'agost del 2016
Actualitzat el 04 d'agost a les 10:38h

Estudiants catalans, durant les proves d'accés a la universitat. Foto: Adrià Costa


Més del 30% dels estudiants catalans que van acabar graus dins dels àmbits d'estudi de les Arts o de les Humanitats durant el curs 2009-2010 són a l’atur o no troben la seva primera feina. Així ho revelen les dades de l’enquesta sobre inserció laboral del 2014 que ha publicat l’INE. Els altres graus universitaris amb menys inserció laboral són els que s'inclouen dins dels àmbits d'estudi de la Psicologia, el Periodisme, el Dret i l'Audiovisual, en què el percentatge de joves aturats o sense feina sempre supera el 24%.
 
És la primera vegada que l’INE realitza una enquesta sobre la inserció laboral dels universitaris i, per tant, no es pot valorar l’evolució de les dades. L'INE classifica els graus en una trentena d'àmbits d'estudi, tal com es mostra la gràfica inferior. Per això, dins de cada àmbit d'estudi s'hi poden trobar diversos graus. Així, per exemple, en l'àmbit de les Humanitats no només s'hi inclou el grau d'Humanitats, sinó també Història o Filosofia, entre d'altres.

L'informe de l'INE, com ho fan altres, analitza la inserció laboral dels universitaris quatre anys després d'haver acabat els seus estudis. A més, encara classifica la trentena d'àmbits d'estudi en vuit categories que NacióDigital no ha reflectit a la gràfica: Educació, Arts i Humanitats, Ciències Socials, Ciències, Enginyeries, Agricultura i Veterinària, Salut i Serveis. 

Tot i que les dades de l'INE no es poden valorar en relació amb d'altres anys, els informes d’inserció laboral que elaboren universitats catalanes com la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) constaten que l’evolució des del 2008 fins al 2014 als graus de les Humanitats i les Arts no ha estat massa positiva. De fet, les dades de la UAB són encara més preocupants, perquè el nombre d’estudiants que no troben feina dins la branca de les Humanitats ha passat del 35% el 2008 a gairebé el 60% el 2014. 
 
LA INSERCIÓ LABORAL DELS UNIVERSITARIS CATALANS

 
Les xifres de la gràfica sumen tant el percentatge de joves aturats com aquells que es consideren inactius, és a dir, que no han trobat encara la seva primera feina. Però si s’analitzen amb més detall les dades de l'INE, es dedueix que aquesta última categoria, la dels joves que no han trobat encara la seva primera feina, és més elevada als graus de l'àmbit de les Arts i les Humanitats, juntament amb els que s'engloben dins de Serveis de transports, Veterinària i Turisme. Els percentatges dels joves inactius en aquests àmbits oscil·len entre el 12% i el 16%.

Tot i així, cal destacar que, en el total de Catalunya, el 80% dels estudiants universitaris ha trobat feina en acabar la carrera. Tanmateix, tal com assenyalen diversos estudis sobre inserció laboral de les universitats catalanes, no sempre aquestes feines tenen la remuneració ni l’especialització que els estudiants esperen. 

Així, per exemple, a l’informe d’inserció laboral de la Universitat de Barcelona (UB) només la meitat dels estudiants assegura haver trobar una feina que es correspongui totalment amb allò que ha estudiat. A la llarga, però, tant l'estudi de la UB com el del UAB constaten que els estudiants universitaris acaben trobant una feina dins del seu àmbit d'especialització. També asseguren els enquestats de la UB que en el 30% dels casos els contactes personals han estat la principal font per trobar feina.

A l’altra banda de la classificació en inserció laboral s’hi troben els graus dins l'àmbit de la Medicina, l'Economia i les Ciències de l’Esport, en què més del 90% dels estudiants ha trobat feina. Segueixen a aquests graus amb una alta inserció les carreres vinculades a la docència, les matemàtiques i l'estadística, així com les enginyeries i altres feines relacionades amb el comerç.
 
L’estat espanyol, líder en abandonament dels estudis superiors
 
Segons les dades de l’Eurostat, l’estat espanyol és, de fet, on més joves d’entre 18 i 24 anys decideixen no continuar els seus estudis superiors. Segons les dades europees, tal com va publicar NacióDigital, el 20% dels joves abandona els estudis abans de cursar un grau universitari. Per darrere de l’estat espanyol hi ha Malta, Romania i Itàlia.
 
Tot i així, les dades han evolucionat positivament des del 2002, quan la taxa era encara més elevada, amb un 30% dels joves d’entre 18 i 24 anys que només tenia la secundària. També destaquen les xifres de l'Eurostat que detallen com a l’estat espanyol el 40% dels estudiants acaba la carrera universitària de forma satisfactòria, un percentatge lleugerament per sobre de la mitjana europea.
 

Consulta el primer estudi de l'INE sobre inserció laboral dels universitaris a l'Estat espanyol

Arxivat a