​Desarticulada una banda que feia vendes falses d'aparells tecnològics

Les víctimes ingressaven els diners però no arribaven a rebre mai els articles | L'estafa s'eleva fins als 17.000 euros

Redacció
02 d'agost del 2016
Actualitzat a la 13:11h
La Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil han desarticulat a Barcelona i Castelldefels un grup criminal acusat d’estafar 17.000 euros a través de vendes fictícies de telèfons intel·ligents i consoles de videojocs. El grup, format per quinze persones, posava a la venda aquests articles a un preu molt inferior al de mercat –normalment per sota els 400 euros- en pàgines web especialitzades en la compravenda d'aquest tipus d'articles, com Wallapop.

Els interessats s’hi posaven en contacte i se’ls facilitava un número de compte bancari –obtingut a través de terceres persones que actuaven com a "mules"- perquè hi fessin l’ingrés. Un cop feta la transferència, els productes no arribaven mai al comprador. En total s'han detingut vuit persones i se n’investiguen set més. L'operació ha resolt 128 delictes, concretament 72 estafes i 56 usurpacions d’estat civil.

La investigació conjunta dels dos cossos de seguretat va començar fa un any, el juliol del 2015, quan van interposar-se les primeres denúncies des de diversos punts de l’Estat, tant a comissaries de la policia espanyola com de la Guàrdia Civil. Els agents van determinar que els presumptes autors de les estafes eren un grup de 15 persones de Castelldefels i Barcelona, mentre que les víctimes van denunciar els casos des de localitats com Ourense, Vigo, Madrid, Almeria o Sevilla.

El grup criminal operava utilitzant identitats usurpades prèviament a altres víctimes d’aquest tipus d’estafes amb l’objectiu de guanyar-se la confiança dels compradors. Amb aquesta pràctica, el grup també pretenia dificultar la seva identificació.

El màxim responsable del grup criminal va donar les ordres als captadors de mules perquè els titulars dels comptes corrents on anaven destinats els diners els retiressin en efectiu i els entreguessin en mà a determinats membre de l’organització o a ell mateix. Els titulars dels comptes obtenien un percentatge, que normalment oscil·lava entre els 20 i els 50 euros.
Arxivat a