La síndica de Barcelona demana més inspecció municipal a la Rambla

Maria Assumpció Vilà defensa que cal més control d'aspectes com els manters | Recull les demandes de l'associació Amics de la Rambla i reclamen bancs per seure a tot el passeig

Redacció
01 d'agost del 2016
Actualitzat a les 15:22h

La síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà. Foto: Adrià Costa


La síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha recomanat a l'Ajuntament incrementar els recursos destinats a fer inspeccions a la Rambla, tant de les activitats comercials i de restauració com per garantir els requisits d'ocupació i d'ús de la via pública. La defensora barcelonina ha recollit les peticions de l'entitat Amics de la Rambla, la qual creu que cal més control al passeig més emblemàtic de la ciutat, d'aspectes com les activitats comercials irregulars dels manters. Els venedors ambulants van celebrar el dissabte un nou "mercat rebel" a la Rambla.

Vilà ha inclòs aquestes peticions en un informe després de la seva visita al passeig del 7 de juny amb representants d'Amics de la Rambla, en el marc del seu programa de visites als barris de la ciutat. L'informe es va tancar a finals de juny i ja el té l'Ajuntament. La principal conclusió és, segons la síndica, que el Districte de Ciutat Vella "sembla que no disposa dels recursos d'inspecció suficients per afrontar amb èxit la gestió quotidiana i les noves mesures a implantar a la Rambla", després de l'aprovació del Pla especial d'ordenació urbanística, ha informat la Sindicatura aquest dilluns en un comunicat.

Per Amics de la Rambla, cal estar més a sobre de diverses tipologies d'activitats comercials irregulars. A més dels manters, la majoria dels quals són subsaharians, també citen els "captadors" que intenten atreure des del carrer clients als bars i restaurants, ja que la seva activitat només està permesa davant del local on treballen; els "aconseguidors", els quals procuren captar clients per als clubs de cànnabis; i els venedors, molts pakistanesos, que ofereixen a peu dret objectes com "pals-selfie" per compte d'un altre, el qual de tant en tant els passa a recollir els ingressos.

Contaminació lumínica i retirada de llicències

L'associació també considera que hi ha pisos turístics irregulars pel baix nombre d'activitats registrades als pisos de la Rambla i d'empadronats. Defensa que és "excessiva" la densitat de terrasses de bars a la plaça Reial, i que els anuncis lluminosos en quioscos de premsa del passeig i a la façana d'un establiment al carrer de Portaferrissa provoquen "una forta contaminació lumínica". Proposa que es retiri la llicència dels establiments de concurrència pública que la incompleixin, ja que amb la multa és insuficient, i que se sancionin les empreses i no els conductors dels tricicles que passegen turistes, entre altres.

Donar un ús públic a "La Foneria dels canons"

Més enllà de l'activitat inspectora, Amics de la Rambla planteja instal·lar bancs per seure al llarg de tot el passeig, proposta que la síndica veu amb bons ulls, i ha demanat al consistori recuperar zones de descans per als vianants on sigui possible seure. L'entitat i Vilà coincideixen en el fet que cal fer alguna activitat a l'edifici conegut com "La Foneria dels canons", que era es troba buit, i el qual es podria destinar a un ús públic, defensa la síndica. La defensora també aposta pel fet que la Rambla sigui considerada el cinquè barri de Ciutat Vella.

L'Ajuntament, subjecte a la llei estatal de racionalització

Segons fonts municipals, a la Rambla també hi actuen inspectors de Llicències i inspecció de l'Ajuntament, a més dels de Ciutat Vella. El consistori voldria tenir més recursos d'inspecció, però està subjecte a la llei estatal que "racionalitza" la plantilla. Tot i això, les citades fonts han recordat que el Pla de Recursos Humans del mandat 2015-19 preveu la convocatòria d'unes 1.900 places, la meitat de les quals suposarien un increment de plantilla, però no han concretat quantes serien de personal d'inspecció.
Arxivat a