BARCELONA

​Indemnitzaran amb 30.000 euros els legionaris per desnonar-los de Sant Andreu

El projecte de les antigues casernes de Sant Andreu obligarà a desnonar els legionaris del seu local | La indemnització la pagarà el Consorci de la Zona Franca, una empresa pública que es finança només amb recursos propis | El consorci segueix sense anul·lar la cessió del terreny de casernes on desfilen els legionaris malgrat que ho demana Colau

per Jordi Bes , Barcelona, 30 de juliol de 2016 a les 18:56 |
Desfilada dels legionaris a l'Hospitalet de Llobregat | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de juliol de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) haurà d'indemnitzar amb 30.000 euros la Germandat d'Antics Cavallers Legionaris perquè se'ls desnonarà del local que utilitzen a les antigues casernes de Sant Andreu, ha explicat a NacióDigital el secretari general en funcions del consorci, Anton Ferré. Els legionaris hauran de deixar-lo quan s'executi el projecte de reparcel·lació dels terrenys, el qual encara no té data, però no caldrà esperar al fet que s'executi si l'Ajuntament demana abans el pagament de la indemnització. "Si l'Ajuntament ens requereix pagar la indemnització, la pagarem", ha afirmat Ferré.

La indemnització forma part d'una complexa operació urbanística vinculada al desenvolupament dels terrenys de les antigues Casernes de Sant Andreu i el cobriment de les vies ferroviàries de la Sagrera i Sant Andreu. Els edificis on s'ubica el local dels legionaris, als números 120-122 del passeig Torras i Bages, s'han d'enderrocar per desenvolupar el Polígon d'Actuació Urbanística (PAU) 1. Als terrenys s'hi han de construir habitatges, i el seu desenvolupament es va decidir que aniria vinculat al de la llosa que cobrirà els tallers Talgo de les vies de Sant Andreu, sobre la qual s'ha de crear un parc públic.

 

Una manifestació dels legionaris a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Foto: Adrià Costa


El consorci és una empresa pública, però defensa que només es finança amb fons propis, i promou projectes urbanístics més enllà de la Zona Franca, com a les antigues casernes. El local dels legionaris no paga arrendament, perquè qualsevol projecte de reparcel·lació extingeix els contractes de lloguer fins que s'executa la reparcel·lació. Estan en la mateixa situació una desena de famílies que viuen als edificis on hi ha el local dels legionaris, i les dels militars que viuen al carrer Palomar. Per calcular quina ha de ser la indemnització pels legionaris o qualsevol família afectada, s'ha quantificat quin seria l'arrendament en condicions de mercat, s'ha comparat amb el que pagaven i la diferència es capitalitza.


Ferré assegura que ningú ha presentat recurs sobre la quantia de les indemnitzacions, però els legionaris la veuen insuficient. "No és una xifra que avui dia ens permeti anar a qualsevol altre lloc similar a l'actual", va afirmar el president de la Germandat dels legionaris, Jesús Cañadas, al número de juny de la revista Sant Andreu de Cap a Peus de l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar, la qual ja citava la indemnització dels 30.000 euros en un reportatge. L'entitat veïnal rebutja que els legionaris segueixin al barri, i es queixa del retard en la transformació de les antigues casernes de Sant Andreu. Aquest juny s'han complert 10 anys de l'aprovació del projecte i resten pendents la majoria d'equipaments previstos.

Els legionaris mantenen per ara l'ús del terreny cedit a casernes


Un altre front obert sobre els legionaris és l'anul·lació de la cessió del terreny públic de 5.000 metres quadrats on fan desfilades, i que està al costat dels edificis dels números 120-122 de Torras i Bages. El govern Colau esperava acabar amb aquesta cessió en el plenari d'estiu del consorci, el qual es va celebrar el dimecres, però aquesta voluntat es va ventilar amb una breu intervenció de l'alcaldessa i presidenta del consorci, Ada Colau, i del delegat especial de l'Estat a l'organisme, Jordi Cornet, en un moment del plenari en el qual intervenen els dos però no es vota res.

Colau va dir que l'anul·lació de la cessió és un tema "a resoldre", i Cornet li va replicar: "Prenc nota". Així ho expliquen diverses fonts pròximes d'alguns dels presents a la sessió i corrobora Ferré. El secretari general del consorci ha afegit que, des del punt de vista jurídic, la revocació de la cessió és competència del comitè executiu de l'organisme, el qual no ho ha tractat. Des del punt de vista polític, "no hi ha cap problema" sempre i quan es trobi algú que es vulgui ubicar als terrenys, on es preveu un equipament privat. Es tracta de la parcel·la F de casernes, on s'hi ha una previsió de 25.000 metres quadrats de sostre. S'havia arribat a plantejar que hi anessin l'Agència Tributària o Oxfam Intermón, però res va quallar.

La cessió del terreny es va fer l'octubre del 2013 i, segons Ferré, va regularitzar una situació de feia anys, i és que els legionaris ja utilitzaven el terreny molt abans. "Val més una ocupació controlada que una desocupació descontrolada", ha destacat. El fet que la cessió fos a precari suposa que els legionaris no paguin lloguer, però alhora que, quan es decideixi desenvolupar el projecte sobre els terrenys, n'hagin de marxar de manera immediata sense indemnització. L'octubre del 2013 també es va fer una cessió a precari a l'àmbit de les casernes d'un terreny als Mossos d'Esquadra, on tenen un aparcament, i un altre a un club de criquet. Aquestes cessions estan subjectes a les mateixes condicions que la dels legionaris.
 

Membres dels legionaris a la manifestació de la Hispanitat, l'any passat a Barcelona. Foto: Adrià Costa

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació