​L'escriptor Javier Pérez Andújar serà el pregoner de la Mercè de Barcelona

L'autor del cartell de la festa major barcelonina és l'il·lustrador Miguel Gallardo | París és la ciutat convidada i es manté el pressupost de la celebració en els 3,5 milions d'euros

L'il·lustrador Miguel Gallardo i l'alcaldessa Ada Colau amb el cartell de la Mercè 2016
L'il·lustrador Miguel Gallardo i l'alcaldessa Ada Colau amb el cartell de la Mercè 2016 | Ajuntament de Barcelona
Redacció
25 de juliol del 2016
Actualitzat el 21 de setembre a les 14:00h
L'escriptor Javier Pérez Andújar (Sant Adrià de Besòs, 1965) serà el pregoner de la festa major de Barcelona, la Mercè, que se celebrarà del 22 al 25 de setembre. L'autor del cartell és l'il·lustrador de còmic Miguel Gallardo (Lleida, 1955), el qual viu i treballa a Barcelona. Segons el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Collboni, la festa s'estendrà aquest any a nous espais, com el parc de la Trinitat, i en recupera d'antics, com la Fabra i Coats, antiga factoria que ha acollit la presentació del pregoner i el cartell. París és la ciutat convidada d'aquesta edició.

En el cartell es pot veure una dona amb els llavis vermells i els ulls tancats de la qual destaca una immensa cabellera morena sobre la qual s'ha escrit el nom de les festes i les seves dates. "Volia recuperar la tradició del cartellisme, fer un cartell molt popular, que fos una persona, que també és Barcelona", ha dit Gallardo. Pérez Andújar, conegut per les seves cròniques sobre el Besòs, ha confessat que sent "emoció i responsabilitat" per inaugurar una festa. Ha avançat que parlarà de barris, de llibres i de cultura popular, i intentarà contribuir en la lluita infinita i mil·lenària de la condició humana per la conquista de la felicitat, ha informat Europa Press.

La festa major de la capital catalana del 2016 té un pressupost de 3,5 milions d'euros, el mateix que l'any passat. L'alcaldessa, Ada Colau, ha explicat que les festes seran "més descentralitzades" per ampliar-les al conjunt de la ciutat. "Sense renunciar a actes centrals i emblemàtics, aquest any posarem èmfasi a ampliar les festes al conjunt de la ciutat", ha subratllat Colau, acompanyada de Collboni, que ha destacat que l'amor serà el fil conductor de les festes.

Com a novetat de la programació d'aquest any, la Mercè farà una proposta per l'Internet del futur a través del projecte CreatiFI de la Unió Europea (UE) i que ha proposat a artistes, creadors multimèdia i professionals TIC un repte per desenvolupar projectes artístics amb components tecnològics. La Fabra i Coats, el parc de la Ciutadella i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) seran tres espais connectats virtualment mitjançant la xarxa i crearan un espectacle interactiu en temps real.

Festa amb accent francès

Amb París de convidada, l'accent francès de la festa es concretarà en la programació musical, les arts de carrer i de circ i l'espectacle pirotècnic en els quals s'escoltarà l'idioma franc, entre d'altres, ha avançat el tinent d'alcalde. En concret, participaran la cooperativa d'arts de carrer i del circ 2r2 Cirque, l'artista Olivier Grossetête, l'espectacle Tranquille de Rémi Brun, així com espectacles itinerants de la companyia Les Grans Personnes amb Les turistes, entre d'altres.

Colau ha subratllat que, com a capital cultural oberta, París difon una oferta cultural única en el món, creativa, ambiciosa, exigent i innovadora, i ha celebrat que la ciutat s'hagi mostrat disposada a aquesta col·laboració. L'alcadessa de París, Anne Hidalgo, viatjarà a la capital catalana durant les festes, ha celebrat Colau, que ha parlat d'"agermanament" amb París, i més tenint present el recent atemptat terrorista a la ciutat francesa de Niça.

Avançament de la programació de la Mercè del 2016
 

El tinent d'alcalde Jaume Collboni i l'escriptor Javier Pérez Andújar. Foto: Ajuntament de Barcelona

Arxivat a