El Partit Demòcrata Català elegeix la seva direcció

La militància ratificarà el “ticket” Artur Mas-Neus Munté i elegirà una direcció entre les llistes de Pascal-Bonvehí i d’Ignasi Planas | També votarà el president del consell nacional entre Santi Vila i Mercè Conesa, i un defensor de l’associat

Artur Mas i Neus Munté, divendres passat en el congrés on es va decidir el nom Partit Demòcrata Català
Artur Mas i Neus Munté, divendres passat en el congrés on es va decidir el nom Partit Demòcrata Català | Adrià Costa
22 de juliol del 2016
Actualitzat el 23 de juliol a les 0:26h
Avui ha començat la fase final del congrés fundacional del Partit Demòcrata Català (PDC), en què s’ha d’elegir la nova direcció. Entre les cinc de la tarda i les nou del vespre de divendres, i de deu del matí a dues de la tarda de demà dissabte, els 6.000 inscrits més els militants de CDC i de Reagrupament al corrent de pagament tenen una cita amb les urnes. Es votaran els nous estatuts de la formació i la cúpula directiva: un “ticket” presidencial (només es presenten Artur Mas per a la presidència i Neus Munté per a la vicepresidència), i una executiva de dotze persones entre dues opcions.

Hi ha dues candidatures per ocupar els dotze llocs de la comissió executiva. D’una banda, la llista de Marta Pascal i David Bonvehí, i de l’altra la que lidera  el president de Reagrupament, Ignasi Planas, i d’altres provinents d’aquesta plataforma, com Rut Carandell. Les llistes estan desbloquejades (s’ha de votar els noms que es vulguin), però cal triar entre una de les dues candidatures. No es pot votar una llista mixta. 

La batalla Vila-Conesa

A banda de la batalla per la direcció executiva del partit, hi ha un pols que ha generat expectació: l’elecció del president del consell nacional. O de presidenta, perquè els associats han d’optar entre el conseller de Cultura, Santi Vila, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el militant Joan Vila. Tant Conesa com Vila són persones de pes dins del nou partit. Vila és considerat proper al sector més liberal i pragmàtic de la formació, i ha rebut el suport del president Carles Puigdemont (que el va casar). Conesa, propera al conseller Josep Rull, ha subratllat al llarg de la campanya el seu independentisme i és vista amb simpatia pels sectors més renovadors.

També s’ha d’elegir el defensor de l’associat, una figura a la qual aspiren quatre candidats: Enric Llauger, Francesc Xavier López, Iolanda Garcia i Iolanda Aguilar.

En els actes que s'han anat fent per les seus de les diverses federacions territorials, s'ha comprovat una elevada assistència i interès per part de la massa associada. Dissabte, entorn les cinc de la tarda, es faran públics els resultats de les votacions. Cal obtenir el 50% dels vots, Si algun candidat no l'obté, s'haurà de sotmetre a una segona volta el setembre.