El socialisme espanyol mostra les seves contradiccions en un acte del PSC a l'Hospitalet

Miquel Iceta defensa Sánchez davant de la presidenta andalusa | Ximo Puig: “Els que volen un nou jacobinisme estan condemnats al fracàs” | Núria Parlon recorda l’aposta del PSC en favor de la via canadenca | Susana Díaz: "El PSOE és l'únic que pot garantir l'encaix amb Catalunya"

Les alcaldesses de l'Hospitalet i Santa Coloma, Núria Marín i Núria Parlón, amb Susana Díaz i Ximo Puig
Les alcaldesses de l'Hospitalet i Santa Coloma, Núria Marín i Núria Parlón, amb Susana Díaz i Ximo Puig | ACN
22 de juliol del 2016
Actualitzat el 23 de juliol a les 15:15h
El socialisme ha escenificat avui, en un acte a l’Hospitalet de Llobregat, totes les seves contradiccions davant del repte que suposa el procés sobiranista. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha fet de teloner de la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, i del del País Valencià, Ximo Puig, en la jornada organitzada pel PSC de l’Hospitalet de Llobregat sobre “Regeneració democràtica: noves formes de fer política”. Quan es va programar aquest acte, el líder del PSC ni tan sols estava convidat, cosa que va desfermar tota mena d’interpretacions. Estava la presidenta andalusa teixint aliances en el PSC del Baix Llobregat al marge d’Iceta, considerat un aliat de Pedro Sánchez?

Finalment, Iceta era avui a La Farga de l’Hospitalet, on ha presentat en termes elogiosos Díaz, Puig, l’alcaldessa amfitriona, Núria Marín, i la de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon. Iceta ha defensat el secretari general del PSOE, tot aplaudint que no s’havia plegat a les pressions del PP: “Vull saludar la coherència de Pedro Sánchez, de no donar suport a la continuïtat de Mariano Rajoy”. 

Iceta ha destacat els pactes d’esquerra a la valenciana liderats per Ximo Puig, i ha recordat que el PSOE andalús va saber defensar la seva terra en el referèndum llunyà de febrer de 1980, quan el socialisme andalús va apostar fort per tenir una autonomia de primer nivell. Un elogi no desprovist de maldat.

Núria Parlon ha parlat de la reforma federalitzant que defensen els socialistes. Ha defensat que el PSC hagi introduït la via canadenca com una possible sortida al bloqueig polític entre Catalunya i l’Estat. L’alcaldessa de Santa Coloma ha dit que “Catalunya vol la renovació d’un contracte que ja està esgotat”. Ha demanat que Espanya no ha de tenir por a reconèixer la singularitat de Catalunya i de les altres comunitats històriques per refer un estat diferent.

El president valencià, Ximo Puig, ha advertit contra els que volen uniformitzar l’Estat: “Els que volen un nou jacobinisme estan condemnats al fracàs”. Ha dit que per defensar l’autogovern, cal veure l’obra de govern que s’ha fet a Andalusia. Un altre regal enverinat a Susana Díaz, que somreia i aplaudia. Puig ha ridiculitzat el discurs que sovint es fa contra les asimetries, dient que no hi ha més asimetria que les desigualtats, que són enormes a l’estat espanyol.  

Susana Díaz ha tancat la taula rodona proclamant la seva voluntat que el PSOE torni a ser majoritari a Espanya. Sobre Catalunya, ha dit que "el PSOE és l'únic que està en condicions de garantir l'encaix amb Catalunya" i que rebutja tant la ruptura com l'immobilisme. Ha defensat la idea d'igualtat, però admetent que també cal preservar la singularitat cultural i lingüística. Però no ha entrat a fons en el tema de la situació a Catalunya, fent un discurs molt genèric sobre la necessitat de la regeneració democràtica.

Ha dit, apuntant cap a Podem, que "quan al populisme se li cedeix espai, l'ocupa", tot citant el que ha passat al Regne Unit amb el Brexit i la campanya de Donald Trump.