La caiguda en desgràcia de Fernández Díaz capgira els equilibris al PP català

Els adversaris d’Alberto Fernández veuen una possibilitat de desplaçar-lo de la candidatura a l’Ajuntament de Barcelona | Alberto Villagrasa, president provincial, lidera el front antifernandista

Jorge Fernández Díaz, en una imatge d'arxiu
Jorge Fernández Díaz, en una imatge d'arxiu | Flickr PP
21 de juliol del 2016
Actualitzat a les 20:31h
La caiguda en desgràcia del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, després de l’escàndol de les gravacions amb el fiscal Antifrau, Daniel de Alfonso, ha desfermat la caixa dels trons dins del Partit Popular català. Segons ha pogut saber NacióDigital de fonts del partit a Barcelona, un sector de la formació ja pensa en la substitució d’Alberto Fernández –germà del ministre- com a cap de cartell a les properes eleccions municipals a Barcelona.
 
El fernandisme, la xarxa d’aliances internes teixida pels germans Fernández al llarg d’anys, és un poder fàctic dins del PP que ara es veu assetjat per l’afebliment del ministre de l’Interior. Això i els mals resultats del PP en les darreres eleccions municipals, on el PP va obtenir tan sols tres regidors a Barcelona, han deixat Alberto Fernández en una situació delicada.  
 
Una llarga enemistat

Les relacions entre Alberto Fernández i la direcció “provincial” del PP a Barcelona són dolentes de fa temps. Segons fonts del PP a Barcelona, el president provincial, Alberto Villagrasa, veu arribada l’hora de desplaçar el cap del grup popular al consistori. En les darreres eleccions municipals, Fernández va posar Villagrasa en el quart lloc de la llista, una cosa sorprenent tenint en compte que es tracta del cap de la formació “provincial”. Però semblava que Villagrasa seria elegit. El mal resultat, amb només tres regidors a Barcelona, van deixar Villagrasa fora del consistori. Mesos després, però, Xavier García Albiol el va recuperar com a candidat al Parlament, on ara ocupa un escó de diputat.

Recentment, en una reunió del nucli dur de la direcció provincial barcelonina del PP, presidia per Villagrasa, amb assistència del braç dret d’aquest, Diego Sánchez Simón, vicesecretari d’organització, es va tractar del futur d’Alberto Fernández. Segons fonts del PP barceloní, es van escoltar opinions molt crítiques sobre el regidor i germà del ministre. El mateix Villagrasa hauria donat per fet que tant García Albiol com Ramón Moreno, responsable territorial de Catalunya a la direcció del PP a Génova, havien manifestat que donaven per descartat Alberto Fernández com a cap de cartell en les municipals del 2019.

Però el futur dels Fernández no està escrit. Les mateixes fonts del PP asseguren que si Alberto Fernández no vol fer-se a un costat, la pugna per desplaçar-lo pot ser forta. I que, tractant-se de Jorge Fernández, no es pot donar res per segur.