La convenció republicana mostra totes les ferides obertes per Trump

Trencant amb la tradició, Ted Cruz s’adreça als delegats però no dóna suport al candidat Trump

Ted Cruz
Ted Cruz | Flickr Gage Skidmore
21 de juliol del 2016
Actualitzat a les 20:45h
El senador per Texas Ted Cruz va protagonitzar l’escena més memorable de la sessió d’ahir dimecres a Cleveland. Durant setmanes es va estar especulant si hi aniria o no. Finalment, Donald Trump va permetre que fes un discurs davant la Convenció, potser creient que li donaria el seu suport, després d’una campanya agra. De fet, durant les primàries, els atacs de Trump contra Cruz van ser ferotges, arribant a insultar a la dona del senador. Cruz no ho ha oblidat i ahir va fer una jugada freda contra el magnat. Adreçant-se als delegats, va fer una defensa encesa dels valors més conservadors i va fer una crida a votar el mes de novembre perquè no guanyessin els demòcrates. Va arribar a felicitar Trump, però no li va donar suport explícit.
 
Cruz va fer una cosa inèdita perquè els excandidats que parlen a la convenció ho fan per expressar suport i unitat. Va ser xiulat i escridassat. De fet, el seu discurs en defensa de la Constitució hagués pogut ser entès perfectament com un suport al Partit Llibertari, una organització minoritària que aquest any pot recollir el vot de conservadors que no volen votar Trump. Els llibertaris presenten com a candidat un exdirigent republicà, Gary Johnson. El discurs de Cruz no ha fet més que mantenir vives les ferides obertes durant les primàries i assenyala les dificultats de Trump per unir el bloc conservador.   
 
La Convenció republicana de Cleveland està escenificant els greus conflictes interns que viu la dreta nord-americana. Aparell contra populistes, ultraconservadors contra moderats, religiosos contra laics. Si el primer dia, el discurs de l’excandidat Ben Carson, adscrit al sector més fonamentalista del partit, ja va indignar als més liberals amb apel·lacions insistents a la fe contra Lucifer, el llenguatge dur de la plataforma del partit en favor del matrimoni tradicional ha incomodat la minoria que volia una obertura de la formació en el tema del matrimoni homosexual. Però aquestes són batalles paral·leles al que es contempla a la tribuna, per on van passant els diversos líders republicans.

El candidat a la vicepresidència, Mike Pence, va voler tancar les moltes ferides obertes amb el discurs que va oferir ahir. El governador d’Indiana va presentar l’elecció del novembre com una decisió entre el canvi o l’statu quo. És curiós com els republicans, el partit més representatiu del Big Money, té la tendència a mostrar-se com la força rebel enfront un Establishment que estaria més a prop dels demòcrates. És una apel·lació a la població blanca irritada, una crida a les passions més primàries de sectors de la població que han patit la crisi però que no són capaços de vincular-la a les desigualtats socials i es refugien en el terreny eteri dels valors i la fe atacats per un  Washington elitista i liberal. Serà interessant analitzar l’efecte d’aquesta Convenció en les enquestes a partir d'aquest cap de setmana.