Ana Pastor, l'única amiga de Rajoy

La nova presidenta del Congrés serà una peça clau en l'estratègia del president del govern en una legislatura complicada

20 de juliol del 2016
Actualitzat el 21 de juliol a les 6:55h
Mariano Rajoy, amb Ana Pastor
Mariano Rajoy, amb Ana Pastor | Flickr PP
La nova presidenta del Congrés, Ana Pastor, és una persona estretament vinculada a Mariano Rajoy. Diuen que és amiga personal seva, cosa que té mèrit perquè la política no fa gaires amics i Rajoy ha demostrat que quan es tracta del poder, no té amics. No hi ha cap altre ministre del seu govern que tingui un accés tan directe al president. No és gallega de naixement, sinó de Zamora. Concretament de Cubillos del Pan, un petit municipi de 400 habitants on va créixer, en una família camperola. Però va ser a Pontevedra on va acabar residint aquesta llicenciada en Medicina i funcionària de Salut Pública. Allí va conèixer el seu mentor.

Les seves passes en la política han seguit les del líder del Partit Popular. De la seva mà va arribar a dirigir el servei de Salut de Galícia. Després, quan el PP d'Aznar va arribar al govern, Pastor va passar per diversos ministeris, sempre en la cuina, en les subsecretaries i secretaries generals d’Educació, Interior i Presidència, carteres que va anar exercint Rajoy. Una bona plataforma i unes responsabilitats ideals per a aquesta dona discreta i astuta, que mostra sobrietat en els gestos (va decidir mantenir intacte el ministeri de Foment que va heretar del socialista José Blanco).

Aznar la va dur al govern el 2002, a la cartera de Sanitat. Eren els anys de la majoria absoluta, però ella mai va canviar aquest posat de gestora abocada a la feina. Rajoy la va recuperar per al govern quan va accedir a La Moncloa el 2011. La passada legislatura ha estat a Foment, on ha mantingut una bona relació amb el conseller Santi Vila quan era a Territori i Sostenibilitat. Malgrat això i la cordialitat que desplega, és com Rajoy: de fons dur, i fidel als postulats conservadors, sense heterodòxies. Ara, al capdavant del Congrés, haurà de saber maniobrar per facilitar al seu patró una governabilitat que es presenta complicada. Aquesta gallega nouvinguda serà una aliada clau pel gallec de La Moncloa.   
 
 
Arxivat a