L'Any Llull propaga el llegat de l'autor a través de 50 activitats internacionals

Una exposició inspirada en el "Llibre d'Amic e Amat" arribarà a nou ciutats europees | El programa compta amb un pressupost de 328.000 euros

Manel Forcano, director de l'IRL, explica els detalls dels actes internacionals
Manel Forcano, director de l'IRL, explica els detalls dels actes internacionals | Esteve Plantada
14 de juliol del 2016
Actualitzat a les 16:24h
Ramon Llull és reconegut arreu com un personatge d'un nivell extraordinari  i altament polièdric. Anomenat el "filòsof de l'acció" o el "filòsof de la diferència", l'autor agafa una rellevància encara més transcendent pel fet de ser considerat com "la primera baula de la informàtica". Potser per això, la commemoració de l'Any Llull havia de venir acompanyada d'una forta acció exterior concentrada en una cinquantena d'activitats amb l'objectiu de propagar el llegat d'una figura clau del pensament europeu.

El darrer 18 de gener començava a Lisboa la singladura de totes aquestes activitats internacionals, amb una conferència a qui segueixen tota una sèrie d'activitats culturals que escamparan el llegat de Ramon Llull a diverses ciutats d'arreu del món. Presentat aquest matí a la seu de l'Institut Ramon Llull, el programa internacional d’actes de l’Any Llull té com a agent principal l'exposició itinerant "La veritat inefable", que arribarà a diversos centres universitaris, així com més de cinquanta concerts, lectures poètiques i actes acadèmics i literaris arreu d’Europa, Amèrica i el nord d’Àfrica.

"La veritat inefable: El Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull", una mostra centrada en l'obra més coneguda de Llull, el Llibre d'Amic e Amat, presenta un format interactiu i adaptable a diversos espais. L'exposició arribarà nou ciutats europees que disposen de centres universitaris dins la xarxa d’estudis catalans a l’exterior de l'IRL. L'exposició passarà per Bochum, Bamberg, Freiburg, Berlín, Montpeller, Marsella, Leeds, Birmingham i Londres.
 

Una de les imatges dels interactius del mòduls de l'exposició Foto: IRL


Espai de reflexió

A partir de la divisa lul·liana que sosté que "la literatura ha de ser veritable, bona i moralment profitosa", la mostra esdevé un espai de reflexió que agafa forma a partir de quatre grans mòduls en forma de L, materialitzant les consonants del cognom de l'autor mallorquí i, al seu torn, el logotip de l'IRL. El visitant pot interactuar amb el mòduls, de manera que hi pot seure, pot observar i pot informar-se a través de les pantalles interactives.

"La veritat inefable" ha estat concebuda en quatre llengües i a través de vuit capítols temàtics, per on hi passejaran la biografia de l'autor, la relació existent amb la literatura i els punts més cabdals del seu pensament. En paral·lel a l’exposició se celebraran en aquestes universitats jornades, conferències i altres activitats acadèmiques, tal com han explicat Joan Santanach, creador de la mostra i comissari de l’Any Llull a Catalunya.

L’Any Llull internacional compta amb un pressupost de 328.000 euros –300.000 aportats pel departament de Cultura i 28.000 pel govern balear– i es desenvoluparà en concerts, lectures poètiques, actes acadèmics i literaris arreu d’Europa, Amèrica i el nord d’Àfrica. Guadalajara, Puebla i Mèxic DF (Mèxic), Mòdena, Roma, Pàdua i Nàpols (Itàlia), Los Ángeles, Santa Barbara (EUA), Bucarest (Romania) i Londres i Cork (Regne Unit) són alguns dels punts anotats al calendari immediat.

D'altra banda, el Bisbat de Mallorca ha organitzat l’exposició "Ramon Llull. 700 anys de missió", que tindrà dues seus: Roma i Mallorca. La mostra és una síntesi de la mística i la filosofia lul·liana, un recorregut pels principals aspectes de la personalitat de Llull centrats especialment en el seu triple caire missioner, és a dir, a través de les missions religioses, l’art i la seva obra. Es podrà veure al Palazzo de la Cancelleria de Roma del 5 d’octubre al 20 de novembre, i més endavant a la Capella de la Misericòrdia de Palma.
 

El director de l'IRL, Manuel Forcano intervé al costat del comissari de l'Any Llull, Joan Santanach, el director gerent de l’IEMed, Josep Ferré i la comissària de l’Any Llull a les Illes Balears, Maribel Ripoll Foto: ACN
 

Activitats destacades de l'Any Llull internacional
Jornada Lul·liana a l’Institut del Món Àrab de París (IMA)

L’Institut Ramon Llull col·labora amb l’IEMed-Institut Europeu de la Mediterrània, i l’Institut del Món Àrab (IMA) de París per organitzar una jornada d’estudis sobre la relació que Ramon Llull va tenir amb el món àrab, i que se celebrarà el 21 d’octubre del 2016. La jornada divulgarà el coneixement d’aquest pensador excepcional tot reivindicant l’actualitat d’algunes de les seves propostes, i ha programat la participació d’escriptors i especialistes acadèmics en debats i taules rodones sobre Llull i la seva relació amb la cultura àrab, que finalitzaran amb el concert Alenar Llull, de Maria del Mar Bonet. La cantant mallorquina oferirà un repertori especial per a l’ocasió que es completarà amb cançons dels discos que va publicar als inicis de la seva carrera.
 
Lectura poètica ‘El Verger de l’Amat’

L' actriu Montse Germán i el guitarrista mallorquí Ferran Pisà s’uneixen per retre homenatge a Ramon Llull en el recital El Verger de l’Amat, on aconsegueixen fer proper i comprensible Ramon Llull a través de la poesia i de la música. Basat en el Llibre d’Amic e Amat, el recital passarà per la Universitat de Granada, la Universitat de Bochum, la Universitat Aix-Marsella, la Universitat de Cork, la Universitat de Santiago de Compostel·la i la Universitat de Nàpols.
 
Àfrica: Lídia Pujol a Algèria i Manel Camp a Tunísia

L’Any Llull arriba també a Àfrica gràcies a la col·laboració de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed). Per una banda, el Théatre Regional de la ciutat de Bugia (Algèria) acollirà el 10 d’octubre un concert de Lídia Pujol que recuperarà l’entorn musical de l’època de Ramon Llull. Per l’altra, el dia 18 d’octubre Tunis (Tunísia) també viurà una vetllada musical relacionada amb el filòsof mallorquí de la mà del músic Manel Camp.

Église Abbatiale de l’abadia de Fontfreda

Jordi Savall oferirà un concert evocant la vida de Ramon Llull a través d’una selecció de les músiques religioses i profanes més representatives de la seva època. Acompanyat pels solistes de La Capella Reial de Catalunya, els instrumentistes de la formació Hespèrion XXI i músics de l’entorn del Mediterrani, Jordi Savall serà a l’Église Abbatiale de l’abadia de Fontfreda el 17 de juliol, en un concert emmarcat dins el XI Festival Musique et Histoire pour un dialogue Interculturel.