Catalanofòbia

DEBAT Han augmentat els casos de catalanofòbia?

Consum ha rebut en el que va d'any 67 reclamacions per drets lingüístics, només 10 menys que en tot el 2015

La Plataforma per la Llengua va recollir l'any passat 425 queixes per discriminacions a catalanoparlants

NacióDigital ha consultat diferents organismes que vetllen pels drets lingüístics

Baleària no acomiadarà el cambrer i la caverna s'acarnissa amb Quimi Portet

| 18/07/2016 a les 19:30h
Especial: Nació Destacat
Arxivat a: Societat, Agència Catalana del Consum, Plataforma per la Llengua, Síndic de Greuges, Catalanofòbia, Llengua, Quim Portet, Drets lingüístics
Un dibuix de la Norma enganxat al prestatge d'una biblioteca | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 18/07/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fa dues setmanes, les xarxes bullien i Quimi Portet era trending topic. El cantant denunciava que un cambrer de Baleària no l’havia volgut atendre en català. Es podria haver quedat en una anècdota, però quatre dies més tard una clienta lamentava que un restaurant a Barcelona es negava a despatxar-la en català. Aquell mateix dia, una estudiant de la universitat d’Elx compartia a les xarxes un cartell on es demanava que es dirigissin al personal de la Facultat exclusivament en castellà. 

La polèmica sobre possibles casos de discriminació lingüística no es va aturar i el dilluns passat l’empresa Pro-activa va obrir un expedient a un dels seus socorristes per un suposat incident similar, tot i que després va fer marxa enrere. Aquell mateix dia, un jove acusava una infermera d’expulsar-lo del CAP de Drassanes per haver demanat ser atès en català. El degoteig de vulneracions de drets lingüístics ha fet que molts es preguntin si han augmentat o no els casos de catalanofòbia.

Facebook i Twitter han visibilitzat aquestes reclamacions i, sobretot en els casos de persones conegudes, han aconseguit que els mitjans de comunicació les posessin al centre del debat públic. Això ha afavorit la sensació que els casos de discriminació lingüística han augmentat i, a la vegada, ha animat a més persones a denunciar aquest tipus de situacions. Tanmateix, contrastar aquestes queixes requereix un temps i una feina que molts cops la immediatesa de la xarxa no permet.

Una ONG que defensa el català

La Plataforma per la Llengua, que es defineix com l’ONG del català, va recollir 425 queixes lingüístiques l’any 2015 i enguany ja en porta més de 200. Bernat Gasull, tècnic de l’entitat especialitzat en consum, reconeix que hi ha hagut un increment durant els últims anys. Gasull apunta dues causes que podrien explicar aquest creixement: més conscienciació per part dels afectats, que abans no denunciaven, i més agressivitat dels treballadors públics.
 

Formulàri de queixes i denúncies de la web de la Plataforma per la Llengua. Foto: Adrià Costa


D’aquestes 425 queixes, moltes provenen de persones que s’han dirigit a la Plataforma per la Llengua però altres són de ciutadans que l’entitat ha anat a buscar. “Sempre que ens assabentem d’un cas d’aquest tipus ens posem en contacte per oferir els nostres serveis”, destaca Gasull. És el cas d’un socorrista que es va negar a atendre un nen perquè, segons la seva mare, s'havien dirigit a ell en català. “La nostra lletrada d’ofici s’ha posat a disposició d’aquesta persona, però de moment no s’ha fet res”. Esbrinar si l’acusació és real i contrastar-la és una tasca complicada. Gasull admet que “s’ha desestimat algun cas” on la seva entitat no tenia clar si es tractava d’una discriminació per catalanofòbia o hi havia altres motius amagats. 

L’Institut el Català de la Salut, el segon més denunciat

Segons l'informe de Plataforma per la Llengua, l’Institut Català de la Salut (ICS) és el segon organisme que ha rebut més queixes lingüístiques, només superat pel Ministeri d'Interior. L’organisme es defensa afirmant que són "l’empresa més gran de Catalunya, repartida per tot el territori, i que té més de 37.000 professionals, prestant servei 24 hores al dia, els 365 dies a l’any”.

L’ICS té un protocol per aquests casos. En primer lloc, s’analitza la reclamació, es demanen al·legacions als professionals implicats i es fan, si cal, entrevistes al denunciant. Més tard, s’analitzen les possibles accions de millora i finalment es dóna una resposta al reclamant. És el mecanisme que s’ha activat arran de la polèmica al CAP de Drassanes, on l’ICS defensa que “la professional d’infermeria va respondre amb professionalitat” i, per tant, “considera que en cap cas s’han vulnerat els drets lingüístics de la persona afectada”.

Síndic i Consum també comptabilitzen denúncies

El Síndic de Greuges també va rebre un total de 29 queixes i consultes sobre vulneracions de drets dels catalanoparlants. La Sindicatura creu que no han augmentat aquests casos, però reconeix que les seves xifres no són prou representatives.

En canvi, les dades de l’Agència Catalana de Consum sí que ho indiquen. En el que va d’any, ja s’havien acumulat 66 denúncies per discriminacions lingüístiques, només onze menys de les que van rebre en tot el 2015. A més, les empreses sancionades han augmentat: si bé el 2015 van ser 68, a data de 6 d’abril d’aquest any ja eren 89.

 
Què he de fer davant d’un cas de discriminació lingüística?
En primer lloc, cal conèixer els drets que tenen les persones catalanoparlants, que varien depenent de si és un conflicte amb l’administració o amb un establiment privat. Si un ciutadà s’adreça a un funcionari, té dret a què li responguin en la seva llengua. El decret 107/1987 apunta que “els funcionaris s’adreçaran als ciutadans en les seves comunicacions orals normalment en català, i respectaran la tria que aquests facin de la llengua en què volen ser atesos”. Per tant, el català ha de ser la llengua preferent, però en tot cas el funcionari s’ha d’adaptar al ciutadà.

En canvi, la normativa és diferent en el cas dels establiments privats. Si, per exemple, un client vol que l’atenguin en català a un restaurant, el cambrer no està obligat a fer-ho. No obstant això, el Codi de Consum que va aprovar el Parlament el 2010 diu que “t’han de poder entendre en català” i que “tot ha d’estar retolat” en aquesta llengua, assenyala Montserrat Ribera, directora de l’Agència Catalana de Consum. Per tant, no només existeix el dret a ser entès sinó que tota la informació comercial, com els contractes o els fulletons de les botigues, han de ser en català.

Un cop es constata que no s’han respectat aquests drets, el pas següent serà interposar una denúncia o una reclamació. Si l’incident és amb l’administració, cal que ens dirigim al Síndic de Greuges i es pot fer omplint un formulari en línia. En canvi, si es tracta d’un servei privat hem de demanar els fulls de reclamació dels quals disposen tots els establiments i que gestiona Consum. En tots dos casos podem fer arribar també la nostra queixa a la Plataforma per la Llengua, ja sigui de forma online, amb una trucada de telèfon o a les seves oficines.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Home mirada freda.
Anònim, 18/07/2016 a les 19:34
+17
-28
Veien que un d´ERC es jubila i cobrara 10000 euros/mes com es el Benachs, que el Carles Puyol ex-del Barça diu desde Xina que es Espanyol... montius no en falten pero mes que catalanofobia, podriam dir independenofobia, que es molt diferent ja que de independentistes no mes son encara no 2 millons i amb la llei electoral manen de moment, pero la CUP tambaleija i molt, fins hi tot pot desapareixer del parlament a les properes eleccions...
Vergonya aliena
Masias , 18/07/2016 a les 19:43
+27
-92
Consum auria també de permetre el castellà a les escoles de Catalunya....per tal de complir la llei...
catalanofobia
Anònim, 18/07/2016 a les 19:53
+24
-90
Otro invento independe para , por si todavía no había suficiente, hacerse mas los mártires.
Empiezo a sospechar que las fábricas de esteladas son en realidad fábricas de pañuelos gigantes.
Sense dubtar-ho
Anònim, 18/07/2016 a les 20:07
+19
-18
Clar que ara no diuen perro sarnoso catalan de mierda,no te mereces ni comer pan ni beber agua.
Han trobat un altre sistema,s'han modernitzat.Tot Europa ho sap,la culta,demaneu-ho si sortiu en altre llengua que no sigui la castellana,i sereu atesos diferent.
Obvietat dolorosa
Anònim, 18/07/2016 a les 20:21
Interessant
+67
-10
Quant a tots aquests atacs i menyspreus a la llengua catalana, oblidem, perquè és una obvietat, el que és més important: que tenen lloc a les terres que tenen com a pròpia aquesta llengua.

No són atacs a la llengua catalana produïts a, p. ex., Valladolid (a propòsit, ¿què li passaria a qui gosés menystenir el castellà a Valladolid?).

Aquest és el gran recurs dels enemics de la nostra llengua: fer que en el territori que li és propi estigui sempre en precari, que hi sigui discutida la legitimitat del seu ús, que hi hagi uns camps en què aquest ús li sigui restringit, que qualsevol se senti amb suport i forces per a riure's d'ella. I que els qui l'han de defensar s'avinguin a aquest estat de coses.
Estrategia equivocada
Anònim, 18/07/2016 a les 20:26
+23
-74
Si os pensáis que denunciando y pidiendo el despido de camareros, socorristas y médicos vais a fomentar el catalán os estáis equivocando, sólo vais a provocar que la gente piense en el catalán como una imposición nacionalista y no como una posibilidad de ser más culto conociendo otro idioma. Estáis provocando el rechazo a vuestro idioma y que haya gente que no quiera hablar en catalán, no por que no sepa, si no para no daros el gusto. La imposición por ley y los linchamientos públicos sólo llevarán a esa fractura social que tanto os gusta decir que no existe en Cataluña.
Ja poden enmerdar tot el que vulguin
Anònim, 18/07/2016 a les 20:31
Interessant
+65
-12
S'han tret la careta i ara veiem la de veritat, la cara del feixisme, la cara de la intolerancia, de la baixesa moral com a persones. Saven que estem a un pas de la independècia i que ho aconseguirem //*//
Amims!
Anònim, 18/07/2016 a les 21:40
+14
-61
Mes que la catalanofobia, hi ha una caça de bruixes amb qui no segueixi al peu de la lletra els manaments de la secta pseudo convergent amb el Mesies d' en Mas.
Es hora de demanar als argentins que emigrin a Catalunya...tots porten un psiquiatre dins....i ara ens calen molts.
Ara que s'acosta l' 11 de Setembre....s'han de trobar forces enemics, no sigui cas que hi hagi poca mobil.lització
No hem d'afluixar
Ona-Mar, 18/07/2016 a les 23:49
+44
-7
El que hem de fer els catalans es parlar sempre i nomès en català, hi ha qui canvia d'idioma quan li contesten en espanyol. Crec que es una equivocació i som nosaltres mateixos qui no valorem el suficient la nostra llengua. Jo no canvio mai de llengua, a vegades em mirem com estranyats però d'altres acaben parlant-me en català, aixi que endavant!
ja s'ho faran
Anònim, 19/07/2016 a les 01:51
+32
-5
doncs mira, avui s'ha presentat a una entrevista de feina un paio parlant en castellà. M'hi he adreçat en català i ha seguit en castellà. Creu i fora.
@19.43
Anònim, 19/07/2016 a les 08:47
+18
-2
El castellà hi es permès, ho saps de sobres, ja sabem que et dona igual. Tu, a la teva com sempre, predicar amb qualsevol de les consignes del manual catalanofòbic de colono's/Faes.
CRECE LA INTOLERANCIA
Anònim, 19/07/2016 a les 10:16
+6
-23

En Catalunya ni el catalán ni el castellano pueden estar discriminados en ninguna parte. Hay que dejar que la gente use una y otra lengua en libertad sin imposiciones , sin establecer preferencias o hegemonías de una u otra.
Ambas lenguas las conocen perfectamente una amplísima mayoría de catalanes , este era el objetivo. A partir de aquí el mayor uso social de una u otra debe ser visto como algo natural. La discriminación positiva no tiene razón de ser en ese momento.
Únicamente hay que corregir la presencia muy escasa del Catalán en el ámbito de la administración de justicia , Registros y notarios , e igualmente la discriminación del castellano en la administración de la Generalitat , en los ayuntamientos y en la escuela publica .
En ambos casos y puesto que hablamos de centros públicos hay que tomar medidas para garantizar la plena igualdad de ambas lenguas.

En respuesta a ja s'ho faran
Pragmático, 19/07/2016 a les 10:31
+4
-24
Si para el puesto se requiere hablar en catalán porque es de cara al público en Cataluña y se exigía ese requisito, pues estoy de acuerdo contigo en que el candidato no es válido.

Ahora bien, si el idioma que habla como nativo es exactamente igual para el trabajo que desempeña mientras hable un idioma que entiendan y hablen todos los que tengan que relacionarse con él, y tu siendo el mejor candidato lo discriminas por no tener la misma lengua nativa que tú, el que tendría que ir a la calle eres tú.

En mi empresa hay italianos, alemanes, españoles (algunos catalanes), ingleses, etc. y cada uno tiene su idioma nativo, pero a la hora de la verdad lo que se requiere es que sean los mejores en lo suyo, y ya nos entendemos con algunos en inglés y con otros en castellano.

Pobre pais es el que pensais hacer si se basa en discriminar a todos los que no piensan como vosotros o son como vosotros quereis.
Cal dir-ho
Anònim, 19/07/2016 a les 11:56
+15
-1
De discriminació i menyspreu per part d'alguns ocupants i de funcionaris espanyols, sempre n'hi ha hagut. El què passa és que ara hi ha més gent conscient de que el català és la llengua pròpia del nostre país i que ha de tenir el mateix status de qualsevol altra llengua europea.

Fa anys si molts de catalans s'adreçaven directament en espanyol a les empreses i a l'administració espanyola, com voleu que hi haguessin tants de casos de discriminació?
De fet solament es coneixia la discriminació quan persones conscients optaven per la resistència i utilitzaven sempre la nostra llengua o en els casos de persones que no sabien parlar espanyol, fins fa uns anys n'hi havia forces, i doncs no podien utilitzar la llengua de l'ocupant per adreçar-se a l'administració espanyola establerta al nostre país.
Som i serem
Anònim, 19/07/2016 a les 14:03
+8
-1
Per exemple, si tothom que va a renovar o fer-se un Dni o un passaport parlés en català en una comissaria de policies espanyols a Catalunya, el País Valencià o les Illes Balears, tal i com hi tenim dret, segur que hi haurien molts més casos com el d'avui a Vic, on una dona que hi anava a sol·licitar un passaport i que volia parlar i ésser atesa en català (o com a mínim que l'entenguessin) ha tingut greus problemes.

El més bèstia és que sovint els policies espanyols de les comissaries no volen atendre en català, però lliuren uns documents, el Dni, bilingües (?!)
Al pragmàtic espanyol de les 10:31
Anònim, 19/07/2016 a les 14:17
+6
-1
El país que volem, des del punt de vista lingüístic, és com Suècia, Dinamarca, Grècia, Noruega, Portugal... o Andorra... a tots aquests països es parlen moltes llengües a més de la pròpia del país, però els natius i els nouvinguts, a més de respecte per totes les llengües del món, en tenen per la pròpia, la del país on han nascut o els acull.

Senzillament això.

Independència i salut.
Autoestima
Aragon.es, 19/07/2016 a les 16:25
+5
-0
La gallineta ha dit que prou, ja no vull pondre cap més ou, a fer punyetes aquest sou que fa tants anys que m’esclavitza !!!!!.
Jo només parlo el que vull
Anònim, 19/07/2016 a les 17:44
+4
-0
En tot el munt de trucades que rebo cada dia per vendre'm alguna cosa només parlo en català i la majoria acaben penjant desesperats. Si volen vendre com a mínim que em parlin amb la meva llengua. Si posesim reclamació sempre i marxesim de la botiga sense comprar, ja ho veurieu com acabarien parlant tots en català.
La qüestió és que fins ara no havia registres ni constància.
Anònim, 19/07/2016 a les 20:17
+4
-1
Des de fa tres-cent anys , amb el decret de "Nueva Planta" , passant per l'immisericorde dictadura, primer feixista , després franquista i sempre anticatalana han practicat la política d'aconseguir resultats , sense preocupació de si es veia o no la feina feta. Queda clar que mai va haver fora de solemnes "Memorials de Greuges" cap registre a disposició del súbdit per reclamar cap dret linguístic o cultural català.
Ni a l'estat espanyol , ni a les circunscripcions catalanes , valencianes o balears.
Conseqüència no es poden comparar temps actuals amb passats .
Moralitat : hem d'anar endavant , sense fer-ne cas.
És l'actitud
Anacat, 19/07/2016 a les 22:52
+8
-1
Com que sóc estrangera, de parla anglèsa, jo trobo el problema, no amb l'idioma, però amb l'actitud. Prefereixo parlar en Català. Sóc capaç de fer-ho en Castellà, però pot ser que sòc una mica gandula, o pot ser que veig que visc al païs de Catalunya, i el més normal, és parlar Català per respecte. [I per mi també és per amor del poble i la seva cultura]. Si algú em demana que parli amb Castellà o Anglès, amb facilitat ho puc fer. Però, quant és demana amb menyspreu i manca de respecte....no baixo del burro. Pot ser és això....els Catalans estan farts de ser menyspreats. Amb la pujada de l'independentisme, els que no parlen Català, se senten amenaçats... Pregunto: perquè és tant dificil dir, "ho sento, no parlo [o no entenc gaire bé] el Català. Em podries parlar en Castella si us plau?"La cosa que sabem tots és que ho farien a França, ho farien al païs que diguessis, però aquí no. Des de la meva perspectiva, la provocaciò no és pas dels Catalans. És de fet l'actitud dels que falten respecte al païs on viuen.
Defendiendo los idiomas.
Castellano, 31/08/2016 a les 16:52
+1
-1
No creo que el castellano necesite ningún tipo de defensa. El idioma a defender es el catalán. Las empresas privadas nunca van a mover un dedo para fomentar el catalán en su ámbito. Sólo se mueven por el dinero y les sale más económico centrar su comercio en un idioma. Para mí, es triste ir a Galicia, País Vasco y Valencia y ver cómo van exterminado su idioma. En unos casos gracias a la ayuda de algunos políticos y en otros casos gracias a las empresas privadas. Tengo suerte de poder ir a Cataluña alguna vez y ver que aún se habla un poco el catalán. Me avergüenzo de mis paisanos que ven en un idioma un problema. El catalán es el idioma débil y no el castellano. El catalán es el que necesita cuidados. Quién no ve eso, sólo busca un enemigo donde no lo hay, para esconder el verdadero culpable de sus problemas.
Torna a estar molt ben vista
Anònim, 31/08/2016 a les 20:50
+1
-0
És un tret característic de l'Espanya profunda

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Mariano Rajoy en l'acte de campanya a Salou | PP
01/01/1970
El president del govern espanyol declara que els vots "útils de veritat" i que "no fallaran mai" són els del PP
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 18:49 La «war room» dels «comuns»: petits xefs que cuinen des de la furgo, el Telegram o el sofà; ho explica Sara González.
 18:45 David Fernàndez carrega contra el "minotaure" de Ciutadans, a qui descriu com el "cavall de Troia" d'aquestes eleccions i el "partit de la Fiscalia, de la policia, de la patronal i de l'Ibex-35". "I en això hem d'insistir molt en aquests dies", ha clamat des de Girona.
 18:34 
 18:13 La número 1 de la CUP per Lleida, Mireia Boya, assegura des de Girona que la República catalana "serà ecologista o no serà" i carrega contra els "comuns": "Aquests ecologistes progres, moderns, que han legitimat les polítiques neoliberals".
 18:12 EL DIARI DE CAMPANYA DEL 36 «12 de febrer: incertesa total a quatre dies de les eleccions», Pep Martí repassa, en blanc i negre, la campanya electoral de 1936. 
 18:05 L'exdiputat de la CUP Benet Salellas enceta el míting central de Girona amb el mite del Minotaure, tot assegurant que l'independentisme "ha decidit plantar cara al monstre" des de la unilateralitat "feta des de baix". 
 17:49 LA CARAVANA L'"star system" socialista. Els militants i simpatitzants aborden l'expresident Zapatero, Sánchez i Iceta a cop de "selfie" quan s'acaba el míting central del PSC al 21-D; contracrònica de Jordi Bes.
 17:44 La doble concentració antifeixista i espanyolista del Pont no genera incidents greus. Els manifestants unionistes han escridassat i intentat boicotejar la lectura dels manifestos per part dels simpatitzants del CDR. Tots dos grups, separats per un cordó policial.
 17:20 ENTREVISTA Yolanda López (CeC): «Les eleccions del 21-D serviran per desemmascarar Cs». La candidata dels "comuns" per Tarragona afirma que és hora d'un canvi en el Govern i que els ciutadans es mereixen passar pàgina. Destaca que un Govern enfrontat com que hi ha hagut durant l'última legislatura al Parlament ha debilitat la força del govern català.
 16:30 LA LUPA DEL SECTOR PÚBLIC «Recuperar l'autogovern, bastir polítiques a llarg termini», anàlisi de Josep M. Vilalta.
 16:29 LA CARAVANA El PP ja tem una mala passada de la fórmula d'Hondt. Mariano Rajoy alerta que el sistema electoral és "capritxós" i que pot beneficiar l'independentisme; ho explica Isaac Meler.
 16:21 La pugna per la victòria omple els mítings de JxCat, ERC i Cs. Les dues principals candidatures independentistes voregen el miler d'assistents en cada míting, un topall que Arrimadas ha superat també en algunes ocasions. Ho explica Roger Tugas. 
 15:50 LA CARAVANA EH Bildu i el turisme polític basc, a les campanyes de la CUP i ERC. El diputat basc Mikel Otero considera "important" que Euskal Herria "entri en el terreny de joc" del procés de construcció de la República catalana; la contracrònica d'Aida Morales
 14:28 Sánchez justifica el 155 com l'«única eina» per combatre el sobiranisme i demana «votar sense revenja»; informen Joan Serra Carné i Jordi Bes.
 14:28 LA CARAVANA «Chirigotas», populisme i el cor de les tres banderes; contracrònica de Pep Martí de l'acte central de campanya de Ciutadans. 
 14:01 Rajoy avisa l'unionisme que votar Cs pot donar diputats a ERC i la CUP. El president del govern espanyol declara que els vots "útils de veritat" i que "no fallaran mai" són els del PP.
 13:46 Miquel Iceta: "Jo no diré com Albert Rivera que tots els vots que no venen a mi van a les escombraries". "Quin demòcrata de pacotilla", ha etzibat Iceta a Rivera, i ha afegit: "Tots els vots tenen una enorme dignitat".
 13:49 Xavier Domènech inclou el PSC en el bloc de la «indignitat». Ho explica Sara González des del míting de Catalunya en Comú-Podem a Blanes.
 13:47 Mariano Rajoy clou l'acte a Salou dient que el PP és "el vot útil" i que a partir del 22-D, a Catalunya no es decidirà res sense els vots dels diputats populars catalans. 
 13:45 Miquel Iceta: "Més independentisme a partir de dijous voldrà dir menys empresa, menys feina, menys Europa, més divisió i més embolic. No ens ho podem permetre".
 13:44 
 13:36 Mariano Rajoy afirma que els vots al PP són útils, serveixen per defensar la llei i alhora apunta  que han estat clau per evitar el "disbarat" del procés català i han permès que s'hagi aplicat el 155.
 13:36 Albert Rivera diu que el procés «ha despertat l'orgull de ser espanyols de Catalunya»; informa Pep Martí. 
 13:31 El líder del PP destaca a Salou que el procés "ha fet molt mal a les persones i a l'economia catalana" i remarca que en aquestes elecions hi ha en joc els interessos dels catalans.
 13:31 
 13:31 La CUP adverteix que el 155 serà "una broma" si guanyen els unionistes. L'exdiputada Anna Gabriel exigeix al PP que deixi "d'amagar la seva merda darrere banderes". Ho explica Aida Morales
 13:28 Rajoy apunta que "el 155 ja ha deixat de ser un fantasma jurídic i ja és una realitat". El líder dels populars etziba que ara tothom sap què és el que no ha de fer perquè s'activi.
 13:29 Miquel Iceta agraeix a Zapatero la retirada de les tropes d'Iraq, el matrimoni gai, la llei de memòria històrica, "l'obsessió" per la igualtat de gènere i la llei de dependència.
 13:27 Forcadell agraeix a Sáenz Santamaría que confirmi que "no hi ha separació de poders" a l'Estat. En el mateix míting d'ERC, a Mataró, Rufián replica Josep Borrell, que va defensar "desinfectar" el país, recordant als GAL: "El millor desinfectant és la calç viva i cal escoltar sempre els experts". Ho explica Roger Tugas.
 13:25 Rajoy remarca que els independentistes van crear el caos i que la solució a aquest "despropòsit" ja ha començat i en els pròxims dies "tindrem una magnífica oportunitat de recuperar la tranquil·litat, la convivència i respecte".
 
 13:19 Mariano Rajoy agraeix la "resitència" dels populars a Catalunya "perquè en els moments difícils qui hi ha, és el PP"
 13:18 Miquel Iceta ha criticat que s'expulsi els socialistes d'algunes alcaldies pel seu suport a l'article 155, però no ho han aconseguit a Blanes i Terrassa. "Que s'ho vagin traient del cap. Nosaltres no som una anècdota, no som una moda, venim de lluny i anem molt més lluny encara", reivindica.
 13:18 Albiol assegura que Rajoy representa la «democràcia» i Puigdemont el «fanatisme». El candidat del PP agraeix al president del govern espanyol l'aplicació del 155: "Avui els catalans seguim sent espanyols". Informa Isaac Meler. 
 13:17 Pedro Sánchez defensa l'aval socialista al 155, però es desmarca de Mariano Rajoy: "Pocs instruments tenia l'Estat per fer front al desafiament independentista". 
 13:14 Xavier Domènech carrega indignat contra la "desinfecció" defensada per Josep Borrell i avalada pel PSC i "l'escapçament" d'una part del país que celebra el PP: "Vergonya!" 
 13:13 Pedro Sánchez: "Demanem el vot útil per formar un govern útil per a la concòrdia, la convivència i la reconciliació entre els catalans".
 13:11 Xavier Domènech, cap de llista dels "comuns", des d'un míting a Blanes: "Som aquells que podem transformar la situació d'atzucac on han situat el país"
 13:12 Pedro Sánchez elogia Zapatero després de les seves diferències sobre el lideratge del PSOE, i li demana: "Que em vegis sempre com un socialista orgullós de les conquestes que hem aconseguit".
 13:10 El cap de llista de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, reivindica que governar a partir del 21-D seria la garantia per impulsar "el canvi" a Espanya 
 13:06 El candidat del PP a la presidència de la Generalitat diu que és cert el 21-D va de "Rajoy i Puigdemont" perquè el popular "presenta la democràcia i Puigdemont el fanatisme, per això som millors que ells".
 13:03 Zapatero reivindica que "les coses es van complicar molt en aquests quatre mesos perquè no hi ha un govern socialista a Espanya ni a Catalunya", i defensa que tenir-lo als dos llocs són l'única via per reconstruir "el pluralisme i la convivència".
 13:04 Crits de "presidente" quan Albiol diu que Rajoy ha obligat Puigdemont "a marxar a més de 1.000 quilòmetres perquè té por del president del govenr espanyol". 
 13:04 El líder d'IU, Alberto Garzón, assegura que el PP, el PSOE, Convergència i Ciutadans "no són tan diferents" a l'hora de fer polítiques que perjudiquen les classes treballadores 
 13:03 Zapatero ressalta que la comunitat internacional només està d'acord en una cosa sobre Catalunya: "Ningú ha considerat ni seriós ni admissible la declaració d'independència".
 12:58 Zapatero afirma que la democràcia és unió i no divisió: "Afortunadament la democràcia ja va deixar clar que cap home pot estar por sobre de la llei. Primer les lleis i després la voluntat dels homes".
 12:57 Albiol diu que Rajoy és el principal referent i principal actiu del partit i que par això és important que estigui a Catalunya fins a l'últim dia de campanya. També reafirma que ho és perquè "ha aplicat l'article 155" i això ha permès que avui "els catalans puguem seguir sent espanyols".

 
 12:55 
 12:55 
 12:54 
 12:54 Albert Rivera demana a tots els unionites que concentrin el vot en Cs "per evitar que passi com al Regne Unit amb el Brexit".
Entrades anteriors »
Miquel Iceta a l'arribada al míting central del PSC al 21-D | PSOE
Jordi Bes
01/01/1970
Els militants i simpatitzants aborden l'expresident Zapatero, Sánchez i Iceta a cop de "selfie" quan s'acaba el míting central del PSC al 21-D
Xavier García Albiol, cap de llista del PP | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El cap de llista de PP a les eleccions del 21-D tria "El caçador" de Michael Cimino, Fernando Aramburu i Almudena Grandes, "CSI" i les cançons d'Enrique Iglesias
Carles Riera, candidat de la CUP | Adrià Costa
01/01/1970
El candidat de la CUP insta les forces "republicanes" a desplegar la declaració del 27 -O i aplicar la llei de transitorietat | Recalca que si cal assumiran "responsabilitats" de Govern i demana als "comuns" abandonar "el terreny fictici de l'equidistància" | Afirma que Puigdemont respon a una "realitat més lliure" que el "peix al cove" del PDECat
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
Isaac Meler | 11 comentaris
01/01/1970
El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona
El gat xinès al local de la CUP. | Adrià Costa.
Aida Morales
01/01/1970
Bromes i comentaris distesos omplen la recta final de la campanya, sense que als cupaires els preocupin els resultats de les enquestes