L'Aquelarre de Cervera, la 39a edició d'una festa «singular, estranya i divertida»

Els espectacles principals es faran a la plaça de Pius XX per les reformes del nucli antic | La festa reivindica el seu "caràcter atrevit" i cremarà 360 quilos de pólvora

Presentació de la 39a edició de l’Aquelarre de Cervera
Presentació de la 39a edició de l’Aquelarre de Cervera | Adrià Costa
14 de juliol del 2016
Actualitzat el 15 de juliol a les 12:43h
A punt de celebrar els quaranta anys, L'Aquelarre de Cervera viu amb la certesa de saber-se un dels "grans referents de la festa popular i moderna", tal com afirma Marc Llorens, regidor de festes del municipi lleidatà. "És una festa singular, estranya i divertida", rebla, "amb un caràcter molt atrevit". Enguany, com és tradició, els actes centrals se celebraran el darrer dissabte d'agost, teixint tres dies –divendres 26, dissabte 27 i diumenge 28– d'absoluta disbauxa, i plens de música, foc i esoterisme.

Les activitats de la 39a edició de l'Aquelarre posarà especial èmfasi en el diable –com és habitual– i, especialment, en la "bruixa humanitzada". El mal com a figura reconeixible i el foc com a element generador, amb la cremada de 360 quilos de pirotècnica en total. Amb una participació de més de 20.000 persones, Llorens sosté que la festa és un sentiment molt difícil d'entendre sense els veïns de Cervera. Atesa la pujant crescuda de visitants, la ciutat ha habilitat enguany un espai de càmping i d’autoracavanes durant les setmanes prèvies.

La trobada del bestiari, organitzada pels Diables de Cervera Carranquers, servirà per inaugurar la programació de l'Aquelarre, divendres 26 d'agost a la nit: enguany, Lo Carranco Bilandó celebra el seu quinzè aniversari. L’acte finalitzarà amb un lluïment de cada bèstia, la seva encesa i un ball conjunt que donarà pas als concerts. L'endemà dissabte, la festivitat acollirà l’acte principal, un espectacle d’Alea Teatre dirigit pel cerverí Albert Parra, que compta amb cercaviles, el Ball de la Polla, l’Encesa de la Universitat, la Invocació del Mascle Cabró, l’Escorreguda final i el Foqueral. Tots els grans motius de la festa.

Com també és habitual, els més petits podran gaudir de l’Aquerralet, que aquest any arriba als 18 anys, amb tallers de dansa, teatre, disfresses. Per a Llorens, aquest acte fa que la festa sigui inclusiva i els nens també tinguin "alguna cosa a fer i alguna cosa a dir". Durant l'edició 2016 també se celebrarà la "Fira del Gran Boc", un indret on cent professionals del sector de la màgia i de les forces obscures muntaran paradetes i realitzaran diferents activitats esotèriques, com tirades de cartes i lectures de mans. A més, els principals espectacles es faran a la plaça de Pius XII com a conseqüència de les reformes del nucli antic.

Pressupost de 190.000 euros
 

Presentació de la 39a edició de l’Aquelarre de Cervera. Foto: Adrià Costa


L'alcalde Ramon Royes assenyala que per aquest any compten amb un pressupost de 190.000€, 30.000 més que la passada edició. En aquest sentit, també ha explicat que l’impacte econòmic de la festa supera el milió d’euros i compta amb la participació d'unes vuit entitats de les 100 que té el municipi.

La festa tradicional i més d'espectacle de l’Aquelarre es complementa, com és habitual, amb una part musical que consta de cinc escenaris gratuïts i una desena de grups de mestissatge, rumba, rock i ball.

Enguany, destaca del cartell La Salseta del Poble Sec, que després de participar en gairebé totes les edicions, en aquesta ha decidit adaptar la seva cançó ‘A sucar!’a l’Aquelarre. La nova lletra, escrita per l’autor de la peça original, Joan Ignasi Ortuño, i pel cantant Salvador Escribà, fa referències al Gran Boc, L’escorreguda o les bruixes. També hi participaran les bandes Itaca Band, La Terraseta de Preixens, els bascos Kaotiko, Strombers i Vergüenza Ajena.