Demòcrates amenaça Convergència amb una ruptura política pel nou nom

Antoni Castellà diu que, per al nou partit, refundat com a Partit Demòcrata Català, "tenien milers de possibilitats de noms i han hagut d'agafar el nostre" | Exigeixen a l’antiga CDC de no usar el terme gentilici “demòcrates” per anomenar els militants del partit, ha que són les sigles dels democristians al registre

Antoni Castellà, portaveu polític de Demòcrates, flanquejat per Carles Prats i Assumpció Laïlla, aquest matí
Antoni Castellà, portaveu polític de Demòcrates, flanquejat per Carles Prats i Assumpció Laïlla, aquest matí | ACN
11 de juliol del 2016
Actualitzat a la 13:44h
El nou nom de Convergència pot tenir conseqüències polítiques. La direcció de Demòcrates de Catalunya, la formació democristiana sorgida de la crisi d’UDC l’any passat, ha sortit avui en tromba contra el nom de Partit Demòcrata de Catalunya.  El seu màxim dirigent, Antoni Castellà, ha amenaçat que, si Convergència no renuncia a l’ús de la marca Demòcrates, es plantejaran totes les vies judicials i polítiques en les relacions amb l’antiga CDC.

El líder democristià, que és diputat de Junts pel Sí, ha qualificat de “vella política” la decisió de l’antiga CDC de batejar la nova formació amb el nom de Partit Demòcrata. Castellà ha dit que “aquest cap de setmana hem topat amb la supèrbia” i ha recordat les paraules d’un dirigent convergent que va dir que “Demòcrates de Catalunya no és un competidor nostre”.

Castellà ha declarat que “CDC tenia milers de possibilitats de noms i han hagut d’agafar el nostre”. Ha explicat que la comissió delegada del comitè nacional demòcrata ha decidit tramitar un escrit al registre de partits fent avinent que el nou nom convergent, el PDC, pot induir a confusió. Demòcrates pensa esgotar així la via administrativa abans d’arribar a la judicial, “que no ens agradaria”.

Antoni Castellà ha dit que si és cert el que dirigents de CDC reiteren, que no hi ha hagut mala fe, els demanen que prenguin quatre mesures: diferenciació de l’estètica de les sigles, declaració explícita que no usaran un logo semblant al de Demòcrates, el compromís de no usar el color blau de Demòcrates i la no utilització del gentilici “demòcrates” per anomenar els militants del nou partit. Castellà ha recordat que les sigles al registre del seu partit és precisament "Demòcrates".   

I si a la nova Convergència no reaccionen com els democristians esperen? Aleshores, ha dit Castellà, “Demòcrates ens plantejarem totes les vies, jurídiques i polítiques”. I ha aclarit que s’estava referint a les relacions amb Convergència. Demòcrates té 22 alcaldes i és present en prop de vuitanta grups municipals, a banda de formar part de Junts pel Sí al Parlament. Castellà ha tingut cura de dir que el compromís del partit amb Junts pel Sí no corre perill perquè hi estan del tot implicats i van apostar fort per la coalició.

El líder democristià ha recordat que la coalició d'Ada Colau Barcelona en Comú no va poder utilitzar el terme Guanyem Barcelona perquè el registre ja hi havia una formació anomenada Ganemos.

Demà, 12 de juliol, es complirà un any just del naixement de Demòcrates de Catalunya, partit democristià sobiranista sortit de la trencadissa interna amb Unió Democràtica.