La nova Convergència «salpa» amb un revés a la direcció

La fallida votació sobre el nom de la "nova CDC" marca la jornada | Mercè Conesa, presidenta de la Diputació, ha protagonitzat una de les primeres intervencions crítiques per les propostes presentades | La presidenta del congrés assegura que la direcció no se sent desautoritzada

Carles llargues després que la «nova CDC» es quedi, de moment, sense nom
Carles llargues després que la «nova CDC» es quedi, de moment, sense nom | Adrià Costa
08 de juliol del 2016
Actualitzat el 09 de juliol a les 17:06h
Algú ha dit avui a la cloenda de la sessió congressual de la nova Convergència: “Aquesta nit, els corsos no dormiran”. Es referia a l’aparell convergent de la seu de Còrsega. El congrés fundacional de la nova marca successora de CDC ha començat de manera inesperada, amb la derrota de la proposta de la direcció perquè els associats votessin entre Més Catalunya i Catalans Convergents. Cap dels dos noms ha agradat.

Des del moment que els dos noms han començat a córrer ja s’ha vist que trobarien oposició. Després que Jordi Cuminal, en nom de la direcció, fes la seva defensa dels dos noms triats, ja s’ha vist que anaven mal dades. Hi ha hagut cua per demanar la paraula. La segona en intervenir, la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, pes pesat en el partit, ha estat molt dura, assenyalant que la proposta que es feia era molt masculina.

Han acabat intervenint més de vint persones, de tots els sectors del partit, i tots de manera molt crítica amb les propostes. Des de Jaume Terribas, patriota històric de la primera hora, a joves militants, passant per Teresa Pitarch, directora de l’Institut Català de la Dona i persona molt propera a Germà Gordó, que ha preguntat: “Catalans Convergents? I les catalanes?”. O com el ciberactivista Mark Serra, que ha dit que no entenia com es podia fundar un nou partit que es digués Convergència, fos presidit per Artur Mas i tingués de número dos a Neus Munté. Ha estat aplaudit. De seguida ha deixat clar que ell votaria Mas com a president.

El debat sobre el nom ha propiciat una “rebel·lió” cordial però molt enèrgica. Hi ha il·lusió i ganes de participar en un projecte nou, però aquests dies ha corregut per les bases el sentiment que el procés fundacional venia massa enllaunat des de Còrsega. La direcció havia d’anar amb cura i no es podia permetre cometre errors. Un expert en congressos deia aquesta nit que un altre error ha estat no reaccionar al veure tantes intervencions crítiques i decidir ajornar el tema del nom immediatament. Finalment, davant l’allau d’intervencions contràries, la direcció ha proposat ajornar el debat.  
 
Una tercera ponència

Quan ha acabat el ple d’aquest divendres, la presidenta del congrés, Maite Rivero, ha explicat en roda de premsa que demà dissabte es constituirà una comissió sobre el nom, que serà oberta a tots els participants. Serà com una tercera ponència, a banda de la ideològica i l’organitzativa. S’estudiaran diversos noms i al final es proposaran els que rebin més suports. Rivero ha negat que la direcció se senti desautoritzada i ha dit que, simplement, ha rectificat, i que això és bo pel nou projecte perquè vol dir que la gent diu la seva.

En la seva intervenció davant el congrés, Artur Mas ha fet analogies marineres sobre el nou partit que comença a navegar. Ha dit que “salpa un nou vaixell cap a Ítaca”. En tot cas, avui ha sortit a la mar enmig d’un cert temporal.