Més Catalunya o Catalans Convergents, dos noms discutits per a la «nova CDC»

Les dues propostes presentades per la direcció generen una notable oposició i no es descarta ajornar la votació | "Salpa un nou vaixell cap a Itaca", assegura Artur Mas en el discurs inaugural del congrés fundacional

Més Catalunya o Catalans Convergents, els dos possibles noms per la «nova CDC»
Més Catalunya o Catalans Convergents, els dos possibles noms per la «nova CDC» | Adrià Costa
08 de juliol del 2016
Actualitzat el 09 de juliol a les 19:17h
Els participants en el congrés fundacional de la nova CDC hauran d'escollir aquest divendres amb tota probabilitat entre dos noms per al nou partit que naixerà aquest cap de setmana: Més Catalunya o Catalans Convergents, segons han confirmat a l'ACN fonts coneixedores. El president de CDC, Artur Mas, ja va avançar fa dies que es farien dues propostes, una que inclogués el concepte de "Convergència" i una altra que suposés una denominació completament nova.

La direcció convergent ha encarregat a empreses especialitzades l'elaboració d'aquestes propostes, fent-ho sobre la base dels resultats del Torn Obert. Dues de cada tres persones que van participar en aquest procés participatiu van apostar per mantenir d'alguna forma la marca "Convergència".
 

Artur Mas, en el discurs inaugural de la nova formació. Foto: Adrià Costa


Certa oposició a les dues propostes

Així que els noms de Més Catalunya i Catalans Convergents han començat a córrer pels passadissos del congrés, s’han escoltat comentaris de tot tipus. Alguns “associats” (així s’anomenaran des d’ara els afiliats al nou partit) han mostrat certa incredulitat. No semblava haver un gran entusiasme sobre els dos noms proposats. De fet, en el torn obert de paraula posterior a l'anunci de les propostes s'ha manifestat certa oposició.

Ha estat Jordi Cuminal qui ha defensat la tria feta, fruit d’un procés de selecció encarregat a una empresa de comunicació. Cuminal ha demanat disculpes pel fet que els dos noms s’haguessin filtrat les darreres hores. Ha argumentat que Més Catalunya i Catalans Convergents responien a les preferències expressades per una majoria de la militància en el torn obert. Més d’un 30% s’havia posicionat a favor de mantenir CDC i un 35% va defensar un canvi de nom però incloent d’alguna forma el terme Convergència. Aplaudiments febles han acollit els dos noms. Un cop ha parlat Cuminal, el debat s’ha iniciat a porta tancada.  

Artur Mas s’ha adreçat abans al plenari. Acabava de parlar per cloure el darrer congrés de CDC i feia el primer com a virtual president del seu partit hereu. “Aquest projecte va néixer a Montserrat, símbol de catalanitat i espiritualitat”, ha començat dient. Recuperant el llenguatge mariner que tant havia emprat, Mas ha dit que aquest projecte “amarra” a tocar del Mare Nostrum, exponent del passat comercial i obert del país. “Salpa un nou vaixell cap a Ítaca” per arribar a un nou port, que serà el de la llibertat plena, segons l’expresident de la Generalitat.
 
“Fem de Catalunya el millor país d’Europa”, ha dit. Mas ha reblat que el progrés i la modernitat no han de ser patrimoni només dels països del nord. Ha defensat l’estri que suposarà el nou partit: “Que sigui seny ordenador del país i vent propulsor de la seva llibertat” i que aplegui en síntesi la ment ordenadora de Prat de la Riba i l’afany alliberador de Francesc Macià.