El somni d'un dia d'estiu del PSOE

Els socialistes catalans i balears intenten obrir una escletxa per a Pedro Sánchez en un partit disposat a l’abstenció | Felipe González pressiona per deixar governar a Mariano Rajoy | Podem fa els primers moviments per especular sobre una investidura del líder socialista

Reunió del darrer comitè federal del PSOE
Reunió del darrer comitè federal del PSOE | Flickr PSOE
07 de juliol del 2016
Actualitzat a les 9:52h
Les veus en favor d’intentar una majoria alternativa al Congrés espanyol van treure el cap ahir dimecres. No semblen gaire forts en el si del PSOE, però després de dies de silenci en el camp socialista, cal avaluar-los. La presidenta de les Illes, Francina Armengol, una de les poques dirigents socialistes al govern que dóna suport a Pedro Sánchez, ha obert el foc per recordar que en cas que Mariano Rajoy no trobi prou suports a la seva investidura, cal que el segon, en aquest cas el PSOE, ho intenti. En una línia similar es va posicionar Miquel Iceta, primer secretari del PSC.

El president valencià, Ximo Puig, en canvi, ha insinuat la possibilitat d’una inflexió en la posició de rebuig total a Mariano Rajoy mostrada pel PSOE, afirmant que hi ha prou vots de dretes al Congrés per garantir la investidura de Rajoy, i que si no, “caldrà prendre noves decisions”. Unes declaracions que podrien servir per justificar una abstenció envers Rajoy.
Aquesta obertura dins del PSOE xoca amb el pes de federacions potents, com l’andalusa, on Susana Díaz ja ha deixat clar que el PSOE ha de ser oposició. En la mateixa línia hi ha el socialisme extremeny. Encara és aviat per saber si les declaracions de barons com Iceta i Armengol responen a una simple especulació per fer valer més l’abstenció socialista o encara hi ha a Ferraz qui creu que una altra investidura és possible.     
 
Felipe González pressiona

L'expresident del govern espanyol Felipe González ha publicat aquest dijous un article a El País on demana al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que no obstaculitzi un govern del PP en minoria, i li recorda que "la solució perquè hi hagi una investidura a Espanya, tenint en compte que no hi ha una majoria alternativa coherent per fer-ho, passa per un govern del PP o encapçalat per aquest partit".

Per això recomana a la cúpula del PSOE que accepti "democràticament " el resultat del 26-J i assumeixi "el lloc en que ha quedat cadascú". Cal, diu, que el PSOE s'avingui a dialogar, escoltar i "en cas de necessitat" permeti que governi Mariano Rajoy. Amb tot, González rebutja la idea de la gran coalició, tal com ja va fer després de les eleccions del 20-D. L'article de González arriba a només dos dies del Comitè Federal del PSOE on els socialistes espanyols donaran suport a la direcció de Ferraz en la determinació de votar en contra de la investidura de Rajoy.

Podem mou fitxa
 

Per Units Podem, el resultat del 26-J ha estat colpidor. Ara fan l’avaluació de riscos. Si no hi ha sorpasso, ni es preveuen eleccions a la vista, Podem pot quedar fora de joc durant un bon temps. Les darreres hores hi ha hagut dos moviments d’interès. D’una banda, Teresa Rodríguez, cap dels podemites andalusos i del sector més radical de l’organització, va mostrar-se disposada a donar suport a un hipotètic executiu de Sánchez si aquest es comprometia a suprimir la reforma laboral i la Llei Wert. Una sortida que s’atribueix al temor que Díaz es pugui apoderar del PSOE en cas que Sánchez quedi com a cap de l’oposició.
 
Pablo Iglesias va aparèixer ahir per posar-se bé de cara a un possible acord amb el PSOE. Iglesias va dir que escoltarien una proposta que vingués de Sánchez. Descartat el sorpasso, l’única via de Podem al govern és de la mà del PSOE. Però pot ser una escenificació més en l’actual panorama. Una manera de deixar en evidència uns socialistes que cada dia que passa semblen més propers al sacrifici de permetre que Rajoy formi govern.