Max von Sydow i el nou cinema fantàstic català, protagonistes del Sitges 2016

L'actor suec, conegut per les actuacions a "El setè segell" o "L'exorcista", rebrà el Gran Premi Honorífic | El festival presentarà "Pet", de Carles Torrens, estenarà "Proyecto Lázaro", de Mateo Gil, i projectarà "La propera pell", d'Isaki Lacuesta | El Festival comptarà també amb la presència de l'aclamat Rob Zombie

Redacció
06 de juliol del 2016
Actualitzat el 12 de setembre a les 12:28h
Max von Sydow, Premi Honorífic del Sitges 2016
Max von Sydow, Premi Honorífic del Sitges 2016 | Arxiu
El proper Sitges - Festival Internacional de Cinema de Catalunya ha mostrat les primeres cartes del que serà la 49a edició del certamen. El director Ángel Sala ha incidit especialment en la notable participació catalana de l'edició 2016 i ha desvetllat alguns dels noms del firmament d'estrelles internacional que seran a Sitges, com Max von Sydow.

El reputadíssim actor suec recollirà el Gran Premi Honorífic i serà part essencial de la propera edició. Darrerament, l'hem pogut veure a la popular sèrie d'HBO Joc de Trons en el paper del Corb de Tres Ulls, un treball que s'uneix a una de les carreres més longeves i interessants de la cinematografia mundial de la darrera meitat de segle. L'intèrpret va treballar amb Ingmar Bergman a films com El setè segell, va interpretar Jesucrist a La historia más grande jamás contada i va aconseguir una gran popularitat amb l'inoblidable paper de Pare Merrin a L'exorcista.

A banda d'aquests papers, von Sydow mostra un currículum envejable, amb papers en films de grans directors com David Lynch (Dune), Woody Allen (Hannah i les seves germanes), Lars von Trier (Europa), Dario Argento (Insomnio), Steven Spielberg (Minority Report), Martin Scorsese (Shutter Island) o Ridley Scott (Robin Hood).

A més de von Sydow, un altra de les cares conegudes que trepitjarà el festival serà Rob Zombie, director i artista polifacètic de culte entre els fans del cinema de terror que presentarà 31, un slasher ambientat als anys 70. També es guardonarà a Bruce Campbell, que rebrà el premi Màquina del Temps a Sitges 2016, Paul Schrader, Walter Koenig, Barbara Crampton i Dolph Lundgren.
 

El director de Proyecto Lázaro, Mateo Gil, i l'actor protagonista Tom Hughes


El bon moment del fantàstic català

En la roda de premsa d'avançament de la programació, celebrada aquest dimecres, Sala també ha destacat la notable participació catalana. Es presentarà Proyecto Lázaro, de Mateo Gil, un film futurista amb repartiment internacional sobre un grup de metges que aconsegueix ressuscitar un home criogenitzat 60 anys enrere. Carles Torrens, un dels directors catalans actualment més actius als Estats Units, torna al festival amb Pet, un thriller asfixiant i obsessiu protagonitzat per Dominic Monaghan.

També es projectarà La propera pell, d’Isaki Lacuesta (que va presentar Cravan vs. Cravan a Sitges 2003) i Isa Campo, film que es va endur quatre premis a Màlaga, inclòs el Premi Especial del Jurat. Completen aquest avanç de cinema català els debuts en la direcció d’Iván Morillo i Denise Castro, titulats Vestigis i Salvación, respectivament.

De la resta de la programació, un dels films més esperats i controvertits arran del seu pas per Cannes serà The Neon Demon, l’última creació de Nicolas Winding Refn (premi Màquina del Temps a Sitges 2015). Un thriller de terror, radical i reflexiu, sobre el món de la moda, protagonitzat per Elle Fanning, Keanu Reeves i Christina Hendricks. Un altre thriller d’alt voltatge serà Dog Eat Dog, un film neo-noir dirigit pel veterà Paul Schrader, amb Nicolas Cage i Willem Dafoe en el paper d’exconvictes contractats per a portar a terme un segrest a la ciutat de Los Ángeles. Schrader també rebrà a Sitges el premi Màquina del Temps.

La programació també inclourà la distòpica The Girl With All the Gifts, de Colm McCarthy –vista també a Cannes–, que tracta la temàtica zombi des d’una perspectiva diferent, amb la seva recreació d’un Londres apocalíptic. També serà a Sitges The Void, un dels millors films d'horror independent de l'any, dirigit per Jeremy Gillespie i Steven Kostanski. El director d’Oculus, Mike Flanagan, presentarà Before I Wake, seguint amb la temàtica del terror sobrenatural, i David Mackenzie, que el 2014 va presentar al Festival Starred Up, portarà aquest any el thriller fosc Hell or High Water, amb Jeff Bridges i Chris Pine.