Cultura entregarà l'art de Sixena a l'Aragó

El conseller Santi Vila anuncia que reunirà la Junta de Museus i iniciarà els tràmits amb el Departament d'Economia per descatalogar les obres | Anuncia, però, que la Generalitat mantindrà la via judicial oberta, i no descarta anar al Suprem | Considera un "atemptat" arrencar les pintures murals de Sixena del MNAC com obliga una segona sentència judicial

Santi Vila, en una imatge d'arxiu
Santi Vila, en una imatge d'arxiu | ACN
05 de juliol del 2016
Actualitzat el 06 de juliol a les 16:02h
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha anunciat aquest dimarts que entregarà les obres d'art de Sixena a l'Aragó tal com indica la sentència del jutjat número 1 d'Osca feta pública aquest dimarts. En una roda de premsa al MANC, el conseller ha indicat que la sentència "és d'obligat compliment", per la qual cosa procedirà a convocar la junta de museus per informar d'aquesta situació i iniciarà els tràmits amb el Departament d'Economia per descatalogar aquests béns en litigi.
 
Per aquesta raó, Vila –acompanyat del tinent d'alcalde Jaume Collboni i el director del MNAC, Pepe Serra- ha apuntat que no creu que aquestes gestions es puguin resoldre abans del 25 de juliol, data límit que marca la sentència per entregar les obres, per la qual cosa demanarà a la jutgessa que tingui en compte aquestes condicions abans de donar aquestes obres.
 
Tot i la voluntat expressada de complir la sentència, Vila ha assegurat que la Generalitat està disposada a seguir per la via judicial ja que considera que l'actuació de Catalunya en l'adquisició d'aquestes peces va ser correcte. En aquest sentit, el conseller ha anunciat que s'ha presentat un recurs davant l'audiència provincial d'Osca (que va en paral·lel a l'entrega de les obres) i que, en cas de perdre'l, s'aniria al Tribunal Suprem.
 
Vila s'ha mostrat segur que aquest litigi serà guanyat a la llarga per Catalunya, alhora que ha mostrat la seva indignació en relació a que aquestes obres s'han de donar al govern d'Aragó, un actor que, ha dit, res té a veure en aquest conflicte.
 
Vila creu que arrencar les pintures murals del MNAC seria "un atemptat"

En relació al segon cas obert que té la Generalitat amb Sixena, que té a veure amb les pintures murals actualment estan al Museu Nacional d'Art de Catalunya, Vila ha dit que seria un "atemptat" i una "imprudència" que aquestes peces fossin arrencades del seu lloc actual. El conseller ha indicat que la fragilitat del material podria provocar danys a les obres, alhora que ha posat l'accent en el fet que cal acreditar que el Monestir de Sixena tingui les condicions necessàries per acollir aquestes pintures.
 
La reacció de Vila s'ha produït després que aquest dimarts el jutjat de primera instància número 2 d'Osca hagi condemnat el MNAC a restituir els frescos murals originaris de la sala capitular del Monestir de Sixena.