Fira Mediterrània, passió contra la rutina

El certamen de Manresa torna amb més de 100 companyies i 38 estrenes i té la creació col·lectiva com a leitmotiv | Carabén, Sampietro, Cabo San Roque i Toni Mira col·laboren en amb un "cadàver exquisit"

La Fira Mediterrània de Manresa s'ha presentat aquest dimarts
La Fira Mediterrània de Manresa s'ha presentat aquest dimarts | ACN
05 de juliol del 2016
Actualitzat a les 18:29h
La Fira Mediterrània de Manresa és un esdeveniment molt singular, des de la seva mateixa essència, "una fira apassionadament antirutinària", tal com ha afirmat Lluís Puig, director de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, en la roda de premsa de presentació de l'edició 2016. Enguany, la Fira tindrà lloc del 6 al 9 d'octubre, amb el leitmotiv de la creació col·lectiva. "Volem potenciar el treball comunitari –explica David Ibàñez–, així com el fet de trencar codis i la manera com, tots, podem crear de forma col·lectiva".

La millor manera per demostrar la vivesa d'aquest leitmotiv ha estat, justament, amb la creació d'un Cadàver Exquisit on hi han col·laborat, sense saber-ho prèviament, David Carabén, que ha estat l'encarregat d'escriure un poema, com a primer pas de la "cadena creativa"; l'actriu Mercè Sampietro, que ha hagut de recitar-lo i interpretar-lo; el col·lectiu de creació sonora Cabo San Roque, que hi ha posat música i sonoritat; i, finalment, l'artista Toni Mira, que serà l'encarregat de fer-ne la posada en escena, a través d'un mapping fet amb ballarins i dansaires.

El resultat d'aquesta trobada artística "a cegues" i a quatre bandes serà un dels tres espectacles inaugurals previstos, i es podrà veure a la Plaça Major de Manresa tres vegades durant, els dies 6, 7 i 8 d'octubre. Els altres dos espectacles inaugurals seran la dansa vertical dels noruecs Frikar Dance Company, que tindran l'acompanyament musical del trompetista franco-català Raynald Colom; i l’estrena mundial del nou projecte dels acordionistes Kepa Junkera i Chango Spasiuk, al Teatre Kursaal.
 

Carabén, Cabo San Roque, Ibáñez, Sampietro i Mira, en l'acte de presentació de la Fira Mediterrània 2016 Foto: ACN


La cloenda i la dansa, amb un pes destacat

La cloenda també tindrà un paper destacat, fent que la Fira recuperi una peça del patrimoni musical català, Tempesta esvaïda, una comèdia lírica en tres actes escrita "pel gran Joaquim Serra", segons ha detallat David Ibàñez, amb text de Carme Montoriol, per a orquestra, cor i solistes, amb l'Orquestra CameraMusicae, el cor Lieder Càmera i veus solistes com la d'Helena Copons, Anna Alàs i Toni Marsol, entre d'altres participants.

La dansa segueix tenint "un pes molt important" en tota la programació, destacant les obres Leahkit, de la mateixa Frikar Dance Company inaugural; Tata Mala, una obra teatral i musical coproduïda per la pròpia Fira i el Festival Grec, que suposa el debut com a creador teatral d'Enric Montefusco, líder d'Standstill, conjuntament amb Sonia Gómez y Los Corderos; en darrer lloc, Esvorell, el laboratori de creació de la Fira Mediterrània 2015.

Teatre, música i xifres notables

Pel que fa al teatre Ibàñez ha destacat algunes obres que trenquen "amb el format convencional", com Pluja, amb Guillem Albà i Clara Peya o El Somni de Gulliver, una òpera mecànica per a marionetes de l'alemany Ronald Olbeter. També destaca l'estrena a Catalunya de la nova creació de Toni Gomila, Peccatum, que arriba després del gran èxit d'Acorar i que és basada en rondalles populars mallorquines.

Manresa també estrenarà propostes musical com el projecte del jove pianista Marco Mezquida amb el guitarrista flamenc "Chicuelo", una producció de la Fira i Taller de Músics. També destaca Càntut, projecte guanyador del Premi Teresa Rebull de Producció Musical en Cultura Popular, que recupera cançons dels avis i uneix Carles Sanjosé amb Carles Belda.

La dinovena edició de la Fira Mediterrània compta amb més de 100 companyies artístiques, unes 300 activitats i 38 estrenes, repartides en 16 estrenes absolutes, 13 estrenes a l'estat espanyol, 9 estrenes a Catalunya i 12 coproduccions. Xifres que donen una mostra del valor artístic d'una Fira que sembla no esgotar-se.
 

Roda de premsa de presentació de la Fira Mediterrània 2016 Foto: Esteve Plantada