Absolts els vaguistes de Sant Andreu jutjats per aldarulls de la vaga general del 2012

La fiscalia els acusava de pintar façanes i resistir-se a la Guàrdia Urbana, però l'Ajuntament es va retirar i la Generalitat no es va presentar al judici

Redacció
05 de juliol del 2016
Actualitzat a les 18:21h
Saturnino Mercader i Roger Sànchez
Saturnino Mercader i Roger Sànchez | Laura Aznar
Una jutgessa ha absolt els dos vaguistes del barri de Sant Andreu de Barcelona per aldarulls en la vaga general del 29 de març del 2012. Les úniques proves contra Roger Sànchez i Saturnino Mercader eren les declaracions de diversos guàrdies urbans, però la jutgessa considera que eren "vagues" i per això els ha absolt. Les peticions de pena inicials eren de sis anys i dos anys de presó, però l'acusació final va quedar amb una petició d'un any de presó contra un d'ells i el pagament del repintat de les façanes de tres bancs, que no supera els 400 euros. La Generalitat finalment no es va presentar al judici de l'abril, després que l'Ajuntament també es retirés fa mesos. La jutgessa va obligar a retirar càrrecs i el caporal de la Guàrdia Urbana que hauria vist els fets i va practicar la detenció, tampoc es va presentar al judici.

El judici s'havia de celebrar el 30 de juny de l'any passat, però no es va celebrar i tot l'expedient va tornar al jutjat d'Instrucció després que la magistrada estimés la petició de nul·litat de la defensa, que va alertar que la fiscalia havia afegit, en el cas de Roger Sànchez, un delicte contra els drets dels treballadors sobre el qual no s'havia informat l'acusat i del qual no se li havia pres declaració. No obstant això, el jutjat d'Instrucció va considerar que no es va fer res malament i el judici es va tornar a convocar pel 5 d'abril en els mateixos termes. La defensa va tornar a formular la protesta i la jutgessa va retirar els càrrecs per delictes contra els drets dels treballadors per a Sànchez.

Segons la fiscalia, durant la manifestació per la vaga general que es va fer a Sant Andreu aquell matí, Sànchez hauria pintat diverses sucursals bancàries amb esprai vermell i, juntament amb altres manifestants, hauria pressionat treballadors de dos supermercats perquè no obrissin els establiments. Quan la manifestació, d'unes 300 persones com a màxim, es va acabar, diversos agents uniformats de la Guàrdia Urbana s'hi van llençar a sobre i el van detenir a la plaça Comerç, ben a prop de la plaça Orfila. Aquesta detenció va ser observada per diversos testimonis, entre ells l'altre acusat, Saturnino Mercader, que van recriminar la "violència" i "agressivitat" dels agents. En cap cas, però, van dir els acusats i els testimonis de la defensa, els vianants van agredir els agents. 

Per la seva banda, Saturnino Mercader va dir que ell va veure la detenció de Sànchez i va queixar-se als agents, un dels quals li va dir que el coneixia. Els testimonis de la defensa van explicar que a la manifestació es va intentar que no hi hagués gent amb la cara tapada, que no es fessin pintades ni es tiressin petards. Tot i així, tres o quatre joves ho van fer. En cap cas, cap dels manifestants va veure Sànchez fer pintades i els que van veure la detenció han dit que no es va resistir, que va ser violenta i que ningú va agredir els agents. Tres empleats de les sucursals bancàries van explicar que no van veure qui va fer les pintades a les façanes.

Pel que fa als urbans, els tres que van declarar van atribuir a un caporal ja jubilat la identificació i detenció de Sànchez. Com que no se'l va citar correctament, i és responsabilitat de la fiscalia, la magistrada no va acceptar suspendre el judici. Cap d'ells, però, va poder confirmar que els acusats haguessin fet pintades o s'haguessin resistit a la policia.
Arxivat a