Vueling cancel·la ja més de 60 vols per «la vaga de controladors de França»

La Generalitat farà un seguiment setmanal de la companyia | El Ministeri de Foment espanyol obre un expedient i reclama un pla de contingència per a l'estiu

La cua als taulells de reclamacions de Vueling aquest dimarts.
La cua als taulells de reclamacions de Vueling aquest dimarts. | ACN
Redacció
05 de juliol del 2016
Actualitzat a les 15:02h
Ahir Vueling va anunciar que cancel·laria 18 vols amb origen i destí a Barcelona per “la vaga de controladors de França”, però avui els vols cancel·lats ja superen la vintena. Al conjunt de l’estat espanyol la companyia preveia cancel·lacions en una vintena de vols més, i elevava la xifra a uns 40 vols cancel·lats. Tanmateix, la xifra aquest matí ja supera la seixantena, segons anuncien en la seva pàgina web. A les cancel·lacions, cal sumar-hi també els retards, que ahir dilluns van afectar al 49% dels vols que surten des de Barcelona. Tot i així, l'aerolínia ha iniciat la seva operativa aquest matí amb certa normalitat.
 
Els vols afectats per cancel·lacions tenen destí a Lió, Niça, Bordeus, Nantes, Tolosa de Llenguadoc i Paris, però no només. La companyia ha explicat que és probable qu pot perjudicar tots els avions que hagin de transitar per l’espai aeri francès. Així, a banda de l’Aeroport del Prat hi ha afectacions als aeroports de València, Alacant, Palma de Mallorca, Màlaga, Eivissa i Sevilla.
 
De fet, malgrat que ahir el director comercial de Vueling, David García Blancas, va argumentar davant dels mitjans que estan fent tot el possible per millorar la situació, la direcció de la companyia, que duu només tres mesos al capdavant de l'empresa, va reconèixer en un correu electrònic que va enviar als treballadors que el caos es deu a un “origen intern” i acusa l’antiga direcció d'Àlex Cruz d’una mala planificació. Vueling pertany al holding IAG, que també aglutina British Airways i Ibèria. Àlex Cruz va ser ascendit a l'abril a la cúpula de British Airways. 
 
Seguiments setmanals i un pla de contingència per a l'estiu
 
Per donar les explicacions pertinents, la companyia es va reunir ahir gairebé simultàniament amb el govern català i amb el ministeri espanyol de Foment. Tant l’un com l’altre temen que Vueling no sigui capaç de garantir l’operativa d’estiu. Per això, el govern català es reunirà setmanalment amb la companyia per fer un seguiment de la planificació. També el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha demanat a Vueling que detalli l’afectació real dels retards i les cancel·lacions, però la companyia no ha pogut detallar-ho i se l'ha emplaçat a que ho faci el dilluns.
 
Alhora, el Ministeri de Foment espanyol va reclamar ahir a Vueling un pla de contingència per aguantar tot el període estival i ha exigit que indemnitzi tots els viatgers afectats com cal. Els clients tenen dret a rebre assistència i informació en tot moment, i poden reclamar la devolució del vol. Per atendre els viatgers, l'Agència Catalana del Consum ha instal·lat una taquilla a l'aeroport.
 
Els treballadors feia mesos que alertaven de la “situació límit” en què es trobaven. Ho han fet de forma reiterada a l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) i amb diverses denuncies a inspecció de treball. També havien alertat la companyia, com ho van fer altra vegada divendres passat.
Arxivat a