Mor Abbas Kiarostami, l'iranià que va revolucionar el cinema d'autor

L'aclamat director tenia 76 anys i va ser Palma d'Or al Festival de Canes l'any 1997 per "El gust de les cireres"

Abbas Kiarostami, director iranià de cinema
Abbas Kiarostami, director iranià de cinema | Wikimedia Commons
04 de juliol del 2016
Actualitzat el 05 de juliol a les 19:24h
El director de cinema iranià Abbas Kiarostami ha mort a París als 76 anys d'un càncer gastrointestinal, tal i com ha informat The Guardian poc després de les vuit del vespre. La notícia ha commocionat el món del cinema, que plora la pèrdua d'una figura cabdal de la modernitat. Palma d'Or a Canes l'any 1997 per l'aclamada El gust de les cireres, Kiarostami va posar els fonaments de l'actual cinema d'autor, establint un nou camí entre el neorealisme i el documental.

Nascut el 1940 a Teheran, Kiarostami va estudiar pintura a la universitat i va formar-se en la cinematografia de manera autodidacta. De mirada privilegiada, el seu primer gran èxit va ser On és la casa del meu amic?, un film on es popularitza a nivell internacional la seva manera singular de rodar: amb actors no professionals, temptejant l'essència pròpia de la poesia, rodant des del minimalisme més pulcre i endinsant-se en la natura com a element indestriable de la ficció.

Membre de la "nova onada" del cinema iranià –un grup que va crear pel·lícules d'alt contingut ideològic durant la dècada dels setanta–, Kiarostami compta amb una filmografia on sobresurtenfilms com El vent ens portarà, Ten, Close Up o Tickets, entre molts d'altres i a banda de l'obra premiada a Canes el 1997, el cim més alt de la seva popularitat.
Arxivat a