​Els menors catalans ignoren la «religió digital»

Dos terços dels adolescents del país afirmen ser creients, però mantenen els seus dispositius tecnològics al marge d’aquesta faceta de les seves vides | Els gironins i barcelonins són els més acostumats a moure’s per la xarxa per motius religiosos

11 de juliol del 2016
Actualitzat el 28 d'octubre a les 17:51h
Estudi realitzat per l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura
Estudi realitzat per l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura | OBCRC
Dos terços dels joves catalans asseguren que creuen en alguna de les 13 religions presents al territori. El 93% d’aquests nois té telèfon mòbil; 8 de cada 10 són propietaris d’un ordinador, i la meitat, d’una tauleta tàctil. No obstant això, el seu diàleg interreligiós digital és pràcticament inexistent al país.
 
Les dades provenen d’una recerca desenvolupada per l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura i finançada per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat. A l'estudi es constata que les comunitats virtuals d’aquesta naturalesa estan estretament vinculades a l’activitat física que es desenvolupa en les entitats a les quals pertanyen els adolescents. De fet, no s’ha detectat cap organització religiosa que porti a terme una acció regular exclusivament en línia.
 
Per tant, la majoria dels nois catalans són creients, però no tenen un coneixement profund sobre la seva religió, ja que s’hi identifiquen perquè les seves famílies o els seus cercles més propers hi són afins. Aquest segment de la població gairebé mai recorre a webs, aplicacions mòbils, etc. per conèixer altres religions o establir contacte amb els membres de col·lectius diferents del seu.

Barcelonins i gironins els més religiosos online
 
Els 1.858 entrevistats en aquesta ocasió —repartits al 50% per sexes— tenen edats compreses entre els 12 i els 18 anys i resideixen en les quatre demarcacions catalanes. Com que abunden les recerques sobre els habitants de la capital, els nois de l’àrea metropolitana no han estat enquestats per a aquest estudi, que serà publicat en forma de llibre en breu, per l’editorial de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.
 
Els adolescents gironins i barcelonins són, proporcionalment, els més acostumats a moure’s per la xarxa per motius religiosos; en concret, ho fan un 24% d’ells. A Tarragona (15%) i Lleida (13%), els índexs són força inferiors. L’ús més habitual que indiquen els creients és la comunicació interpersonal (57%), tot i que empren igualment la religió per preparar feina per al col·legi (43%). Dos de cada 5 tracten de saber-ne més, de la seva confessió; i un terç es posa al corrent d’aquesta manera sobre les activitats de la comunitat.
 
En qualsevol cas, el volum que es connecta expressament per la religió és escàs: 8,6%. I només un 12,4% assenyala que si un amic li parla d’un portal, app o joc sobre religió, l’escolta amb atenció. Aspectes com aquest expliquen les reserves d’aquests joves a l’hora de compartir certes inquietuds o curiositats amb el seu entorn. Així, ara per ara, menys de la meitat dels menors ho comenta amb companys de la seva religió.
 

Dos terços dels joves catalans asseguren que creuen en alguna de les 13 religions presents al territori Foto: OBCRC

 
Les aplicacions més populars

La investigació ha permès esbrinar per primera vegada quines són les aplicacions d’aquest tipus més populars entre els nois. Holy Bible, Holy Rosary, iBreviary, Rezandovoy o Salterio figuren en els llocs més rellevants en la categoria de les catòliques. Pel que fa a les islàmiques, hi trobem Corán en español, iQuran, Islamhouse, MP3 Quran, Muslim Pro iPrayer Times. La Biblioteca del Evangelio/Gospel Library, Las escrituras SUD i LDS Music destaquen entre els mormons.
 
En el sikhisme, les posicions més altes són per a iGranth Gurbani Search i Gutka. I JW Library, per als testimonis de Jehovà. Segons els mateixos interessats, les apps els ajuden a gestionar la seva vida religiosa: per recordar la litúrgia, les oracions, festivitats o campanyes; per programar misses; per avisar de les iniciatives de la diòcesi; o, per als musulmans, per organitzar el dejuni. A través d’aquesta eina, els joves poden exposar vivències, comentar versets de les Escriptures, distribuir vídeos o fer catequesi.
 
Quant a les pàgines més freqüentades per aquesta audiència, en la llista de les catòliques apareixen Aleteia.org, Bci.cat, Cantalatevafe.cat, Catalunyacristiana.cat o Catalunyareligió.cat. Biblija.net, el canal de Youtube de Camino de la vida eterna Juventudipue.blogspot.com encapçalen el rànquing de les altres confessions cristianes.
 
Les islàmiques Ccicbcn.com, Dawateislami.net o Islamhouse.com i les jueves Aishlatino.comEs.chabad.org acaparen el màxim nombre de visites en els seus respectius camps. Familysearch.org, Ids.org o Mormon.org, per als seguidors de l’Església de Jesucrist dels Sants dels darrers dies, i Jw.org, per als testimonis de Jehovà, són també ineludibles, com Basicofsikhi.com o Sikhism.org per als sikhs. Molts d’aquests llocs, que han estat concebuts per tenir abast internacional, generen newsletters poc exitoses entre els adolescents del Principat.
 
Aprendre jugant

Ben distinta és la situació de jocs tan explícits com Jesus Christ RPG Trilogy, Ruleta bíblica o Islamic Quiz, els quals, a parer dels seus usuaris, fomenten l’aprenentatge de la religió en què se centren. Títols com aquests són consumits a Catalunya per integrants de les dues franges d’edat en què s’ha subdividit el grup analitzat: menors de 12 a 15 anys i nois de 16 a 18.
 
La meitat dels primers afirmen gaudir de total llibertat i confiança per part dels seus pares quan ingressen al món digital, una magnitud que s’eleva fins al 72% per als segons. Aquesta informació, com la resta de l’obtinguda durant el curs que ha durat el projecte, ha estat contrastada amb l’opinió de diversos responsables de centres educatius que han col·laborat en la recerca.
 

Joves, Religions i Tecnologia from Observatori Blanquerna on Vimeo.

Arxivat a